Слов’янський суд до 11 років засудив відеооператора з «групи Безлера»

Слов’янський суд до 11 років засудив відеооператора з «групи Безлера»

15 Грудня 2021
2238
15 Грудня 2021
18:54

Слов’янський суд до 11 років засудив відеооператора з «групи Безлера»

2238
Звинувачений фільмував тортури українських військовополонених та цивільних, а також поширював відеоролики з бойовиками й так звані "бойові листки".
Слов’янський суд до 11 років засудив відеооператора з «групи Безлера»
Слов’янський суд до 11 років засудив відеооператора з «групи Безлера»

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області засудив до 11 років позбавлення волі бойовика окупаційної адміністрації Донецька, який фільмував знущання з полонених. Про це повідомила пресслужба обласної прокуратури.

55-річного мешканця Маріуполя звинуватили в «участі в терористичній організації та порушенні законів та звичаїв війни, а саме жорстокому поводженні з військовополоненим та цивільним населенням, вчиненому у співучасті». 

Прокурори вважають, що він з червня 2014 по січень 2015 року перебував у складі одного спеціального підрозділу «Комунікація» так званої «групи Безлера» у Горлівці. Звинувачений фіксував на відеокамеру допити українських військовополонених та цивільних. 

«Він знімав, редагував та розповсюджував різноманітні відеозаписи за участю бойовиків, а також виготовляв та розповсюджував так звані "бойові листки" групи Безлера», – йдеться у повідомленні. 

Також він змушував військовополонених прибирати у кімнатах сліди катувань полонених осіб та особисто контролював виконання вказаних робіт із зброєю у руках, тиснучи на них психологічно.

Йому назначили 11 років позбавлення волі, але рішення суду ще не набрало законної сили.

Нагадаємо, що у Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку.

Журналіст Станіслав Асєєв розповів, що близько трьох тижнів тому він отримав інформацію, що Куликовський перебуває в Києві. За його словами, є велика імовірність, що СБУ використовувала Куликовського як агента. 

Куликовському інкримінують торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  
«Ізоляція» – тюрма, яку створили бойовики у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція» в окупованому Донецьку. У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.
Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного утримання на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них – цивільні.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2238
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду