detector.media
20.04.2021 11:09
У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ
У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ
За даними Юксель, 200 журналістів та 12 ЗМІ були змушені виїхати з Криму.

Керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ, директорка інформаційного агентства QHA Гаяна Юксель повідомив, що за сім років окупації майже на 80% скоротилася кількість медіа в Криму. Про це повідомив телеканал «Дом».  

Юксель зазначила, що в Криму не залишилося незалежної журналістики, незалежних ЗМІ, оскільки інформаційна сфера дуже жорстко регулюється окупаційною владою.

«У Криму в 2014 році відбулася дуже чітка сегрегація за принципом "визнали – не визнали окупацію". Ось ті журналісти (на жаль, їх достатня кількість), які перейшли на бік окупанта, і всі ЗМІ, – вони отримали можливість для продовження діяльності в Криму. Всі ті, хто залишилися на принципових засадах, відкрито говорили про те, що відбувається, називали речі своїми іменами, називали окупацію – окупацією, диверсії – диверсіями, всі ці журналісти були видавлені з Криму», – розповіла керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ.

За останні сім років правозахисники зафіксували понад 500 порушень прав журналістів у Криму, більшість з яких відбулися в 2014-2015 роках.

«За деякими відомостями, понад 200 журналістів були змушені покинути територію півострова, тому що на них тиснули, погрожували, демонстрували кримінальні справи, які повинні були піти в роботу, створювали умови для невиконання професійної діяльності. 12 ЗМІ виїхали з території Криму і продовжують свою діяльність на материковій частині України», — повідомив Гаяна Юксель.

За її словами, згідно зі статистикою, за сім років кількість ЗМІ в Криму скоротилося майже на 80%. Вона уточнила, що до окупації в Криму було 1800 медіа, а у звіті ООН було зазначено взагалі 3000.

«Зараз цього нічого не залишилося. За останніми відомостями – це близько 400 ЗМІ в АР Крим, і приблизно стільки ж, трохи менше, в місті Севастополі, тому що Севастополь вони вважають окремим суб'єктом, і статистику ведуть щодо нього окремо», – уточнила керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ.

Нагадаємо, у липні 2020 року правозахисники повідомили, що РФ незаконно утримує щонайменше 101 українського політичного в’язня, 77 — це кримські татари. 21 липня Міністерство закордонних справ анонсувало, що у вересні 2020 року запустить довгострокову інформаційну кампанію щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

2 листопада активістка ініціативи «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва повідомила, що Росія станом незаконно утримує дев’ятьох громадянських журналістів й активістів «Кримської солідарності» – Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева та Амета Сулейманова. Вона нагадала, що в 2014-2016 роках російські силовики застосовували агресивні форми тиску на громадських активістів та журналістів, зокрема – били, викрадали, катували тощо. Натомість з 2016 року, за її словами, силовики змінили підхід і використовують для тиску кримінальне або адміністративне законодавства, а саме: арешти або депортації.

16 листопада перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ на окупованому Донбасі та в окупованому Криму – незалежні журналісти були змушені залишити ці території через репресії та погрози російської влади. 

У квітні 2021 року Міжнародна правозахисна організація Freedom House, що займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини у світі, визнала окупований Крим невільним.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: islam.in.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY