Заяви щодо окупації, права людини, водні проблеми. IMI дослідив, що писали українські ЗМІ про Крим

Заяви щодо окупації, права людини, водні проблеми. IMI дослідив, що писали українські ЗМІ про Крим

30 Березня 2021
1424
30 Березня 2021
12:07

Заяви щодо окупації, права людини, водні проблеми. IMI дослідив, що писали українські ЗМІ про Крим

1424
Головною темою згадок про Крим в українському інформаційному полі стали заяви політиків та посадовців, присвячені захопленню півострова. На другому місці – права людини, зокрема арешт фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка.
Заяви щодо окупації, права людини, водні проблеми. IMI дослідив, що писали українські ЗМІ про Крим
Заяви щодо окупації, права людини, водні проблеми. IMI дослідив, що писали українські ЗМІ про Крим

Інститут масової інофрмації до сьомої річниці окупації Криму проаналізував, як українські онлайн-медіа пишуть на кримську тематику.  За даними ІМІ, кількість матеріалів про Крим зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так, 2020 року за п'ять днів моніторингу в лютому зафіксовано 314 новин, а в березні 2021 року за п'ять діб вийшло 469 матеріалів.

Заяви української влади

На заяви української влади, присвячені окупації півострова, припадає трохи більш ніж 20% загальної кількості новин про Крим. Найбільше українські політики говорили про новий формат деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополя, який назвали «Кримська платформа». До неї, власне, українська влада і закликала приєднатися міжнародну спільноту.

Права людини

На тему порушень прав людини на окупованому півострові припало 18% новин зі згадками про Крим. Левову частку цих новин становили повідомлення про затримання та арешт журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка, якого окупанти називали «українським агентом». Акції, заяви, хроніки окупації 16% матеріалів про окупований півострів пов'язані із заявами, акціями та хроніками окупації. І більшість матеріалів у цій категорії стосується хронік окупації. Частина цих матеріалів подавалась у ракурсі «здавання» півострова українською владою ще задовго до самої окупації.

Міжнародні заяви

10,5% матеріалів кримської тематики припало на заяви іноземних політиків. Майже всі медіа, які підлягали моніторингу, розмістили новину про виступ Президента Литви Гітанаса Науседи у Верховній Раді. Цим виступом Науседа викликав овації українських нардепів, оскільки виголосив свою промову українською мовою, якою, на жаль, володіють не всі народні обранці в Україні. 

Водопостачання Криму

Водним проблемам окупованого півострова присвячено 9% матеріалів. Тоді як у російських медіа цій темі в середньому приділялося 16% матеріалів на кримську тематику, про це писав ІМІ у своєму дослідженні.

Інші теми

Окрім вищеописаних у висвітленні Криму були новини на теми життя на півострові, «святкування» окупації, тролінгу російських дипломатів, маєтку Віктора Медведчука та Оксани Марченко у Криму.

Експерти IMI зауважують, що кримська тематика залишається актуальною для українських ЗМІ. Однак висвітлення ситуації на півострові є радше ситуативним, ніж запланованим. Рівень матеріалів обмежений малою кількістю правдивої інформації з Криму і небезпекою роботи на півострові українських журналістів, яких арештовують і називають шпигунами.

Детально з матеріалами дослідження можна ознайомитись за активним посиланням.

Моніторинг проходив протягом 15–19 березня 2021 року. Аналізувалися 19 популярних онлайн-видань: obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua, liga.net, ukrinform.ua, zn.ua, censor.net.ua, bykvu.com, znay.ua, politeka.ua, suspilne.media, korrespondent. Під моніторинг потрапили всі інформаційні повідомлення, що стосувалися Криму та кримської тематики.

Написання цього матеріалу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Фото: Alexxx Malev/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1424
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду