Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники

Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники

16 Липня 2020
1307

Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники

1307
Також правозахисники зафіксували, що в інформаційних онлайн-медіа Криму відсутні критичні матеріали на цю тему.
Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники
Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники

«Кримська правозахисна група» повідомила, що кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з пандемією COVID-19 на окупованому півострові, здебільшого використовуючи дані окупаційної влади та з порушенням журналістських стандартів. Про це свідчать результати моніторингу, який правозахисники провели в квітні-червені 2020 року.

«Переважна більшість інформації про пандемію в кримських медіа містить висловлювання представників окупаційної влади без жодних альтернативних поглядів на ситуацію. Цілковита відсутність критичних матеріалів у популярних інформаційних онлайн-медіа Криму й низка порушень стандартів журналістики у висвітленні такої значущої проблеми, як пандемія, ставлять під загрозу ситуацію з доступом людей до об’єктивної та вірогідної інформації про поширення небезпечної для життя та здоров’я кримчан хвороби», – говорять правозахисники.

Вони проаналізовали 15 інтернет-сторінок, на яких знайшли 752 публікації про коронавірус. «У 93% із них згадуються або цитуються представники російської або підконтрольної їй кримської де-факто влади. Альтернативні позиції в таких матеріалах не репрезентовано. Жодного критичного матеріалу серед обраних для моніторингу не зафіксовано», – йдеться в дослідженні.

Зокрема, у матеріалах про коронавірус цитували президент РФ Володимира Путіна, підконтрольних Кремлю «главу Криму» Сергія Аксьонова та «спікера Державної Ради Криму» Володимира Константинова тощо.

Натомість лише у 46 публікаціях правозахисники зафіксували інформацію, не пов’язану з цитуванням російських і підконтрольних їм кримських чиновників. «У цих статтях автори писали про стан місцевої інфраструктури, графік роботи різних установ і закладів, а також цитували експертів. Жодного критичного матеріалу серед усіх обраних публікацій немає. Важливо відзначити, що серед цих матеріалів є тексти, написані з порушеннями стандартів повноти, точності та вірогідності», – зазначається в повідомленні.

Зокрема, моніторинг показав, що кримські ЗМІ публікували суперечливу або цілком фейкову інформація, брали коментарі в некомпетентних у цій сфері спікерів («МК Крим» в астролога та «Крим24» у фокусника).

Нагадаємо, 9 липня 2020 року голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник розповіла, що регіональні ЗМІ часто висвітлюють тему Криму із порушенням журналістських стандартів. Вона уточнила, що в регіональних ЗМІ зазвичай про Крим згадують у негативному контексті (сепаратистів тощо). Водночас посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Надія Цок звернула увагу на низький рівень висвітлення економічної ситуації на півострові, теми санкцій та обмежувальних заходів проти РФ, введених через окупацію Крим. 

Фото: Слово і діло

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду