У Криму взяли під варту шістьох затриманих активістів і громадських журналістів

У Криму взяли під варту шістьох затриманих активістів і громадських журналістів

18 Лютого 2021
1050

У Криму взяли під варту шістьох затриманих активістів і громадських журналістів

1050
До окупаційного суду не пустили слухачів і ЗМІ, пояснюючи це пандемією коронавірусної хвороби.
У Криму взяли під варту шістьох затриманих активістів і громадських журналістів
У Криму взяли під варту шістьох затриманих активістів і громадських журналістів

У окупованому Криму підконтрольні РФ суди 17 лютого взяли під варту на два місяці активістів і громадських журналістів Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Олега Федорова та Яшара Шіхаметова, яких затримали нібито в справі про «організацію терористичної діяльності». Про це повідомила «Кримська солідарність».

Київський районний суд Сімферополя розглядав «справи» Ернеста Ібрагімова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Олега Федорова та Тимура Ялкабова. Останньому під час засідання стало погано – довелося викликати лікарів. До окупаційного суду не пустили слухачів і ЗМІ, пояснюючи це пандемією коронавірусної хвороби

«Справу» пана Шіхаметова розглядали окреме, на закритому засіданні підконтрольного РФ Ленінського райсуду Севастополя. Його захисник Олексій Ладин обурився тим, що процес проходив у закритому режимі, хоча для цього не було жодних підстав. Яшар Шіхаметов свою провину не визнає і вважає, що злочин скоїв саме слідчий. Захист планує звернутися із заявою про до військово-слідчого комітету.

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року в окупованому Криму силовики провели обшуки в шістьох активістів і громадянських журналістів. Після масових обшуків у кримських татар окупаційна влада їх затримала. Їм інкримінують нібито «організацію терористичної діяльності».

Тимура Ялкабова та Азамата Еюпова підозрюють у створенні осередку партії Хізб ут-Тахрір, визнаної в Росії «терористичною». Ленура Сейдаметова та Яшар Шіхаметова підозрюють в участі в Хізб ут-Тахрір. Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова підозрюють у так званій справі «другої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір».  

Нацполіція України відкрила провадження через обшуки за статтями «порушення недоторканності житла» та «незаконне позбавлення волі».

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. Офіс з прав людини ООН неодноразово звинувачував РФ в тортурах і серйозних порушеннях прав людини на окупованому півострові.

Фото: Кримська солідарність

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1050
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду