Прокуратура Криму оголосила підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував журналістку Андрієвську

Прокуратура Криму оголосила підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував журналістку Андрієвську

29 Січня 2021
2095

Прокуратура Криму оголосила підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував журналістку Андрієвську

2095
Раніше йому вже повідомляли про підозру через порушення недоторканості житла.
Прокуратура Криму оголосила підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував журналістку Андрієвську
Прокуратура Криму оголосила підозру «слідчому» ФСБ, який переслідував журналістку Андрієвську

Прокуратура Криму оголосила підозру колишньому працівнику Служби безпеки України, «слідчому» Федеральної служби безпеки Росії Дмитру Грамашову за фактом перешкоджання на той час журналістці кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань» Анні Андрієвській. Про це 29 січня повідомили прокуратура та «Центр журналістських розслідувань».

За даними прокуратури, підозрюваний, будучи працівником СБУ, після окупації півострова перейшов на службу до ФСБ та «сприяв реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова»

«З цією метою "окупаційні слідчі" розпочали кримінальне переслідування однієї з українських журналісток у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме публікацією статей, у яких об’єктивно висвітлювалися події, що відбувалися  на території Кримського півострову. У рамках цієї "справи", з метою здійснення психічного тиску, "слідчі" провели низку обшуків за місцем проживанням журналістки, її батьків та друзів», – йдеться в повідомленні.

Через переслідування журналістка змушена була виїхати з Криму. Пізніше окупанти «заочно повідомили їй про підозру» та «обмежили в’їзд» на територію півострова.

Українські правоохоронці підозрюють «старшого слідчого-криміналіста слідчого відділу Управління ФСБ по Республіці Крим та м. Севастополі» у перешкоджанні законній діяльності української журналістки (ч. 2 ст. 171 КК України). Раніше йому вже повідомляли про підозру через порушення недоторканості житла (ч. 2 ст. 162 КК України).

Нагадаємо, журналістка «Центру журналістських розслідувань» Анна Андрієвська була змушена покинути Крим після його окупації в 2014 році. 13 березня 2015 року російські силовики провели обшук за місцем реєстрації журналістки. ФСБ порушила проти неї кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до посягання на територіальну цілісність РФ) через матеріал про волонтерів батальйону «Крим».

9 квітня 2015 року Анна Андрієвська заявила про відсутність адекватної реакції української влади на порушення кримінальних справ проти журналістів у Криму. 15 квітнія за фактом незаконного обшуку в будинку батьків журналістки прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за ч.1 ст.162 КК України (порушення недоторканості житла).

У червні 2015 року пан Андрієвська відмовилася від ордена «За заслуги», відзнаки президента України. У червні 2019 року Солом’янський районний суд Києва зобов’язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Анні Андрієвській.

Фото: Анна Андрієвська / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду