Керівник «Крим.Реалії» повідомив про тиск спецслужб РФ на журналістів проєкту в Криму

Керівник «Крим.Реалії» повідомив про тиск спецслужб РФ на журналістів проєкту в Криму

11 Березня 2021
1559
11 Березня 2021
13:10

Керівник «Крим.Реалії» повідомив про тиск спецслужб РФ на журналістів проєкту в Криму

1559
Притула розповів, що журналісти, які працюють нині, роблять це нелегально, ризикуючи свободою та життям.
Керівник «Крим.Реалії» повідомив про тиск спецслужб РФ на журналістів проєкту в Криму
Керівник «Крим.Реалії» повідомив про тиск спецслужб РФ на журналістів проєкту в Криму

Керівник проєкту «Крим.Реалії» Володимир Притула повідомив, що в окупованому Криму майже 60 журналістів проєкту зазнали тиску з боку російських спецслужб, тому були змушені припинити співпрацю з медіа або виїхати з території півострова. Про це він розповів під час дискусії «Національна стійкість: як окупація Криму впливає на Україну», передає «Укрінформ».

«Серед тих, проти кого були спрямовані репресивні удари, були і журналісти. Тільки в нашому проєкті "Крим.Реалії" близько 60 журналістів зазнали тиску з боку російських спецслужб. 27 з них були змушені призупинити співпрацю з "Крим.Реалії" через тиск на них... Ще 29 були змушені залишити Кримський півострів – хто ще у 2014 році, як я, наприклад, хтось пізніше, як наш автор Микола Семена, який рік тому зміг покинути Крим», – розповів Притула.

За його словами, журналісти, які працюють нині, роблять це нелегально, ризикуючи свободою та життям. Зокрема, відомі випадки, коли журналістів викрадали.

Володимир Притула також відзначив діяльність громадських журналістів у Криму.

«Десятки таких журналістів у Криму, поширюючи інформацію про обшуки, зазнали удару з боку російських спецслужб. Багато з них заарештовані і засуджені за страшними статтями, отримали 10-15 років позбавлення волі – про це говорили і міжнародні, і українські журналістські організації. Це Наріман Мемедемінов, Сервер Мустафаєв, Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв і багато інших. Такі громадські журналісти заслуговують на нашу повагу», – додав він.

Кримський проєкт української служби «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» запустили в березні 2014 року, одразу після окупації Росією Криму. На даний момент кримська команда «Радіо Свобода» працює над створенням трьох інформаційних сайтів російською, українською та кримськотатарською мовами; готує дві щотижневі телевізійні програми, а з вересня 2015 року спільно з «Українським радіо» запустила «Радіо Крим. Реалії». Радіо проєкту мовить на територію півострова 24/7, а програма телепроєкту виходить на українських телеканалах. Із 2017 року редакторкою телепрограм «Крим. Реалії» є медійниця Анжеліка Руденко, яка в інтерв'ю «Детектору медіа» розповіла про роботу проєкту

27 січня 2020 року колишній президент «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» Тед Ліпієн повідомив, що деякі урядовці США підтримували реєстрацію проєкту «Крим.Реалії» іноземним агентом у Росії, щоб він почав працювати за російськими законами для окупованого Криму «як частини РФ». Пан Ліпієн додав, що виступав проти цензурування програм «Радіо Свобода» на догоду Кремлю й закликав своїх наступників та адміністрацію новообраного президента США Джо Байдена не підкорятися шантажу господаря Кремля.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду