«Радіо Свобода» у Росії оштрафували на 732 тис. доларів за порушення закону про «іноагентів»

«Радіо Свобода» у Росії оштрафували на 732 тис. доларів за порушення закону про «іноагентів»

10 Березня 2021
1455
10 Березня 2021
20:32

«Радіо Свобода» у Росії оштрафували на 732 тис. доларів за порушення закону про «іноагентів»

1455
Суд продовжує розглядати протоколи, тож штраф, ймовірно, зросте.
«Радіо Свобода» у Росії оштрафували на 732 тис. доларів за порушення закону про «іноагентів»
«Радіо Свобода» у Росії оштрафували на 732 тис. доларів за порушення закону про «іноагентів»

У Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента». Про це пише «МБХ медіа», яке підрахувало суму на основі даних з картотеки суду.

Всього суд отримав 252 матеріали – по 126 протоколів на ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і на її гендиректора. З них на даний момент розглянуті 196 матеріалів. За статтею про порушення порядку діяльності ЗМІ-іноагента (ч. 1 ст. 19.34.1 КпАП РФ) передбачені штрафи в розмірі 50 тис. руб. (679 дол.) для посадових осіб і в розмірі 500 тис. руб. (6790 дол.) – для юридичних. Таким чином, за станом на 10 березня, Шарого оштрафували на 4,9 млн руб. (66,5 тис. дол.), «Радіо Свобода» – на 49 млн руб. (665,4 тис. дол.).

Також у суді поки залишаються нерозглянутими 56 протоколів. Підсумкова сума штрафів організації та її гендиректора може дійти до 69,3 млн руб. (941,1 тис. дол.), якщо в суд не надійдуть нові матеріали.

«Штрафи представляють собою організовану державою кампанію примусу і залякування, вони спрямовані проти медіакорпорації, редакційна незалежність якої захищена законом», – вважає регіональний директор «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» по країнах Європи і розвитку телепроектів Кирило Сухоцький.

«Радіо Свобода» 5. лютого подало до Тверського районного суду Москви скарги на постанову по справі про відсутність маркування іноагента. The New York Times повідомляв, що «Радіо Свобода» може закрити російську редакцію, якщо влада продовжить надавати на неї тиск у зв'язку з законом про іноагентах.

12 сiчня «Радіо Свобода» отримала повідомлення про порушення за відсутність на сайті маркування іноагента. За словами представника агентства, російський регулятор попередив про штраф в розмірі приблизно 480 тисяч доларів за 130 подібних порушень.

Як писав ДМ, 12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тисяч гривень). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду