Колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля

Колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля

1 Лютого 2021
1704

Колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля

1704
Учасники нового проєкту планують повернути в інформпростір проблему політв’язнів.
Колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля
Колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля

Колишні українські політв’язні вирішили запустити проєкт, основною метою якого буде сприяти звільненню бранців Кремля в РФ, в окупованому Криму, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Його робоча назва – «Платформа звільнення політв’язнів». Про це «Детектору медіа» повідомив журналіст «Укрінформу», колишній політв’язень Кремля, депутат Черкаської обласної ради від «Європейської солідарності» Роман Сущенко.

Учасниками нової платформи стали близько 15 осіб, серед яких – представники правозахисних організацій, колишні політв’язні та їх родичі. Вони планують повернути в інформаційний простір проблему політв’язнів.

«Мета і задум: об’єднати всіх активних людей, які опікуються цією гуманітарною історією, щоб повернути в медіапростір – всередині України та за її межами – тему звільнення політв’язнів. На жаль, минулий рік нам приніс не ті очікування, на які ми сподівалися. Ми розуміємо, хто в цьому винен. Але хотіли, щоб наша влада була більш проактивною, щоб ця тема ширше й масштабніше лунала на міжнародних майданчиках», – пояснив пан Сущенко.

У межах нового проєкту планують співпрацювати з Міністерством закордонних справ України, іноземними дипломати, загалом використовувати всі майданчики – від Верховної Ради до кризових пресцентрів та міжнародних платформ. Зокрема, Роман Сущенко розповів про можливу співпрацю з українськими діаспорами у Франції та Канаді, а також – засновником асоціації «Нові дисиденти», головним редактором щомісячника «Philosophie Magazine», французьким філософом Мішелем Єльчаніновим.

Крім того, пан Сущенко розповів, що вже уклали листа до президента Франції Еммануеля Макрона щодо звільнення політв’язнів, схожі листи хочуть направити новобраному президенту США Джо Байдену, канцлеру Німеччині Ангелі Меркель та до ЄС. 

Журналіст сподівається, що ЗМІ зацікавляться їх роботою та темою політв’язнів загалом.

Роман Сущенко не зміг розповісти про деталі роботи над проєктом, адже підготовка до його запуску ще триває.

Нагадаємо, у липні 2020 року Міністерство закордонних справ повідомило про запуск довгострокової інформаційної кампанії щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

У вересні 2020 року представництво Офісу президента в Криму спільно з правозахисною організацією «КримSOS» та Українською Гельсінською спілкою запустили у Telegram чатбот CrimeaIsUaBot. Він допоможе жителям окупованого півострова отримати українські документи – паспорт, свідоцтво про народження або смерть, а також інформацію стосовно порядку перетину КПВВ.

У жовтні презентували додаток доповненої реальності #PrisonersVoice. Головна мета додатку — привернути увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля, а також до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом. 

У грудні прокуратура Криму повідомила, що в Україні запустять інтернет-портал про факти російської агресії під час окупації Криму, частини Донецької та Луганської областей.

Фото: Роман Сущенко Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1704
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду