У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту

У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту

11 Лютого 2021
1148

У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту

1148
Їх затримали, коли вони проводили опитування біля філармонії в Мінську.
У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту
У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту

У Мінську суд звинуватив журналістів телеканалу «Белсат» Любов Луньову та Дмитра Солтана в «дрібному хуліганстві» та засудив до адміністративного арешту. Про це 10 лютого повідомив «Белсат».

Журналістів затримали 8 лютого, коли вони проводили опитування біля філармонії в Мінську.

«Протоколи на журналістів склали однакові. У холі Радянського РУВС вони нібито "висловлювали невдоволення роботою представників МВС, перешкоджали роботі міліціонерів, голосно розмовляли, називали міліціонерів карателями і фашистами". Свідком у справі виступив вже звичний свідок Радянського РУВС дільничний Микита Бєльський. В результаті Дмитро Солтан отримав 15 діб арешту, а Любов Луньова – 10», – йдеться в повідомленні.

Як писав ДМ, 8 лютого 2021 року в Мінську затримали двох журналістів «Белсату» – Любов Луньову та Дмитра Солтана. Їх тримали в ізоляторі на Окрестіна.

Разом із журналістами «Белсату» всього у Білорусі у 2020 році були засуджені 162 журналісти, які сукупно провели за ґратами 392 дні і сплатили штрафів на загальну суму 26 400 доларів США. Семеро заарештованих повідомляли про фізичне насильство з боку міліції, ще стільки ж потребували госпіталізації.

Нагадаємо, 15 листопада 2020 року журналісток «Белсату» Катерину Андрєєву (Бахвалову) та Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вели репортаж про протест після смерті Романа Бондаренка, якому зламали череп, коли він намагався завадити злочинцям, які знищували патріотичну символіку у його дворі.

Спершу журналісток засудили до семиденного тримання під вартою за «участь у незаконних зборах». Однак пізніше проти них порушили кримінальну справу, звинувативши «в організації діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок». 20 листопада 2020 року в Мінську Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову арештували на два місяці (до 20 січня 2021 року). 

Білоруська асоціація журналістів 23 листопада закликала владу країни відпустити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову й припинити кримінальне переслідування. Правозахисники визнали журналісток політв'язнями.

У січні 2021 року Слідчий комітет Білорусі відмовився звільнити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову. 13 січня заступник директора білоруського телеканалу «Белсат» Олексій Диковицький повідомив, що слідчі завершили розслідування в кримінальній справі проти Катерини Андрєєвої і Дарини Чульцової. Суд Фрунзенського району Мінська призначив на 9 лютого 2021 року розгляд справи журналісток.

9 лютого суд допитав журналісток Катерину Андрєєву та Дар’ю Чульцову. Остання надавати показання відмовилася, тому суддя зачитав її показання із матеріалів справи. Пані Андрєєва назвала арешт і суд «помстою спецслужб». Журналістки вину не визнали. 

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду