У Мінську почався суд над двома журналістками «Белсату». Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за стрім

У Мінську почався суд над двома журналістками «Белсату». Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за стрім

9 Лютого 2021
1326

У Мінську почався суд над двома журналістками «Белсату». Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за стрім

1326
28-річну Катерину Андрєєву та 24-річну Дар’ю Чульцову тримали під вартою до суду 85 днів.
У Мінську почався суд над двома журналістками «Белсату». Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за стрім
У Мінську почався суд над двома журналістками «Белсату». Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за стрім

Засідання почалося о 9-й годині ранку за київським часом. В зал засідань не пустили колег журналісток з «Белсату» та представників деяких недержавних видань «через вірус».  Коли мати однієї з арештованих журналісток вийшла с залу суду в туалет - її також не пустили назад.  Але на засіданні присутні співробітники акредитованих ЗМІ - БЕЛТА, ОНТ, ТАСС, Sputnik, КП, Onliner.  

Зранку у суді опитали двох свідків, повідомляє «Белсат». Чоловіка похилого віку, який стверджує, що 15 листопада три години стояв біля вікна і бачив, що 18-й автобус не ходить. Чоловік також викликав міліцію, заявивши, що з машини, припаркованої біля будинку, «координували протестуючих». Журналісток свідок не бачив. Та жінку, яка знаходилася у квартирі, де були затримані журналістки: вона розповіла, як всі, включно з дітьми, злякалися, коли в квартиру, звідкі журналістки вели стрім, почали ломитися невідомі люди. Ії також розпитують про транспорт: як вона дісталася до цього будинку, чи перешкоджали люди руху автобусів і т.п.

Після перерви свідчення дали господарі квартири: обидва не були знайомі з журналістками, на їхнє прохання впустили жінок до помешкання, аби вони мали змогу знімати акцію з багатоповерхівки.  Господарі не чули ніяких закликів від журналісток,  змісту їхніх розмов не пам'ятають. 

В суді виступив новий свідок – це представник «Мінськтрансу», яке заявляє, що отримало збитки через перекриття вулиць, яке начебто створювали учасники акції. Він точно не знає, коли і де було перекрито рух громадського транспорту, але точно знає, що це зробили мітінгувальники, а не міліція. Також йому відома збитків підприємства - 11 562 руб. 11 коп. Його оцінку повністю підтримує прокурор.

Суд допитав журналісток Катерину Андрєєву та Дар’ю Чульцову. Чульцова надавати показання відмовилася, тому суддя зачитав її показання із матеріалів справи.

«Нікого не закликала, нікого не організовувала, до дій не спонукала. У матеріалах справи  немає доказів протиправних дій, немає пояснень, що таке «деструктивні телеграм-канали» та які конкретно. Ніяких гасел не викрикувала, на проїжджу частину не виходила. Моя згода на компенсацію втрат «Мінськтранс» не є визнанням провини. Виплата компенсації пов'язана з можливістю це зробити на користь підприємства з метою підвищення якості надання послуг», - читає суддя.

Свою вину журналістка повністю не визнає.

Катерина Андрєєва називає арешт і суд «помстою спецслужб».  Вона заперечує, що керувала людьми, і навіть теоретично не могла це зробити: в той день був відключений інтернет, люди  на акції не мали можливості дивитися стрім. Вона також додала, що їх з Чульцовою затримували спецпризначенці зі зброєю в руках. Після промови Катерини в залі почалися оплески. На питання прокурора Катерина також відмовилася відповідати. Свою вину не визнає. 

Суддя оголосив перерву до 16 лютого.  

Нагадаємо, Андрєєва та Чульцова були заарештовані у Мінську 15 листопада 2020 року, коли вели репортаж з двору, який відомий під назвою «Площа змін» в столиці Беларусі. У той день у дворі відбувалася масова акція пам’яті загиблого Романа Бондаренка, якого 11 листопада жорстко побили люди в масках, що зривали біло-червоно-білі стрічки, якими був прикрашений двір. Бондаренко, який мешкав в одному з будинків на «Площі змін», зробив зауваження невідомим, після чого вони напали на чоловіка. Внаслідок побиття 31-літній чоловік помер у лікарні. Смерть Романа викликала  резонанс в Білорусі і цілу низку акцій.

Журналісток «Белсату» Андрєєву і Чульцову затримали  під час прямого ефіру з місця, де Бондаренко був схоплений і побитий. Вони вели репортаж з квартири на 14-му поверху сусіднього житлового будинку, але міліція зламала  двері у квартиру та затримала журналісток.

Спочатку обидві журналістки були засуджені до семиденного тримання під вартою за «участь у незаконних зборах» - хоча зі стриму видно, що вони знаходилися на відстані від місця подій. Але пізніше  проти них порушили кримінальну справу, звинувативши в організації діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Журналісток обвинувачують у тому, що вони вели пряму трансляцію - і таким  чином начебто координували «незаконну акцію протесту», яка нібито перешкоджала руху громадського транспорту – 13 автобусних, 3 тролейбусних та 3 трамвайних маршрутів, – хоча більшість маршрутів взагалі не наближаються до «Площі змін». «Мінськтранс» оцінило збитки у понад 4 800 доларів США.

Катерина Андрєєва вже має велику історію штрафів, судових справ та арештів за журналістську діяльність. Вперше її було затримано міліцією у 2017 році за повідомлення про соціальні протести в Орші. З тих пір вона пройшла десять судових процесів і отримала загальний штраф на суму понад 4 400 доларів США. Її судили за роботу без акредитації на підставі записів її прямих ефірів, зроблених міліцією. У вересні 2020 року Андрєєва провела за гратами три дні арешту за журналістську діяльність, а офіційно – за участь у незаконних зборах. Дар'я Чульцова почала працювати на «Белсаті» безпосередньо після закінчення навчання у 2019 році. Раніше її вже двічі викликали до суду за роботу без акредитації, обидва випадки закінчувалися штрафами. Наразі це її перше тримання під вартою.

Ці всі «затримання» дають привід білоруській пропаганді називати Андреєву та Чульцову «кримінальними елементами» та «іноземними агентками», оскільки «Белсат ТВ» - польський білоруськомовний телеканал. В держЗМІ Білорусі розгорнули кампанію проти журналісток.

Правозахисні організації визнали Анреєву та Чульцову політичними в'язнями. Посольство США у Білорусі закликало владу Білорусі негайно відпустити журналісток, та припинити тиснути на ЗМІ.

Разом із журналістами «Белсату» всього у Білорусі у 2020 році були засуджені 162 журналісти, які сукупно провели за ґратами 392 дні і сплатили штрафів на загальну суму 26 400 доларів США. Семеро заарештованих повідомляли про фізичне насильство з боку міліції, ще стільки ж потребували госпіталізації. Вчора стало відомо, що затримали ще двох журналістів «Белсата» - Любов Луньову та Дмитра Солтана. Їх тримають в ізоляторі на Окрестіна, де жорстоко поводяться з затриманими.

Фото: АВ / Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1326
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду