У Білорусі журналістку судитимуть через інтерв’ю телеканалу «Белсат»

У Білорусі журналістку судитимуть через інтерв’ю телеканалу «Белсат»

29 Березня 2021
1631
29 Березня 2021
09:24

У Білорусі журналістку судитимуть через інтерв’ю телеканалу «Белсат»

1631
Інтерв’ю тривало близько хвилини, журналістка розповідала про обшук, проведений міліцією у її квартирі.
У Білорусі журналістку судитимуть через інтерв’ю телеканалу «Белсат»
У Білорусі журналістку судитимуть через інтерв’ю телеканалу «Белсат»

Влада Білорусі буде судити журналістку Аліну Скребунову з Могилева через інтерв'ю, яке вона дала польському телеканалу «Белсат» після обшуку в її квартирі. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

В інтерв’ю «Белсат», яке тривало близько хвилини, Скребунова розповіла про обшук, проведений міліцією у її квартирі 5 березня. Тоді у журналістки вилучили все обладнання: системний блок комп’ютера, два ноутбуки, дві відеокамери, телефони, флешки. Назва сюжету в програмі новин «Белсату» – «Переслідування журналістів у Могилеві».

Судове засідання призначене на 31 березня. З 7 березня Скребунова перебуває за межами Білорусі. Незважаючи на це, в березні журналістка була десять разів оштрафована за звинуваченням у незаконному виробництві медіапродукції. Загальна сума штрафу становила 7540 білорсуських рублів.

27 березня білоруські опозиційні ресурси, зокрема, телеграм-канал Nexta, анонсували проведення масової акції протесту на площі Бангалор проти режиму Олександра Лукашенка. Пізніше Nexta повідомив, що «кількість учасників для централізованої акції виявилася недостатньою», тому мешканцям Мінська запропонували проводити «децентралізовані» акції у районах міста.

27 березня у Мінську затримали низку опозиційних журналістів, зокрема, головного редактора видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича, фотографиню цього ж видання Надію Бужан, репортерку Катерину Карпіцьку та редакторок Tut.by Анну Калтигіну і Галину Уласик.  

Також силовики затримали журналіста німецького мовника Deutsche Welle Ніколаса Коннолі, який висвітлював акцію протесту.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду