detector.media
11.02.2021 11:37
У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту
У Мінську двох журналістів «Белсату» засудили до адміністративного арешту
Їх затримали, коли вони проводили опитування біля філармонії в Мінську.

У Мінську суд звинуватив журналістів телеканалу «Белсат» Любов Луньову та Дмитра Солтана в «дрібному хуліганстві» та засудив до адміністративного арешту. Про це 10 лютого повідомив «Белсат».

Журналістів затримали 8 лютого, коли вони проводили опитування біля філармонії в Мінську.

«Протоколи на журналістів склали однакові. У холі Радянського РУВС вони нібито "висловлювали невдоволення роботою представників МВС, перешкоджали роботі міліціонерів, голосно розмовляли, називали міліціонерів карателями і фашистами". Свідком у справі виступив вже звичний свідок Радянського РУВС дільничний Микита Бєльський. В результаті Дмитро Солтан отримав 15 діб арешту, а Любов Луньова – 10», – йдеться в повідомленні.

Як писав ДМ, 8 лютого 2021 року в Мінську затримали двох журналістів «Белсату» – Любов Луньову та Дмитра Солтана. Їх тримали в ізоляторі на Окрестіна.

Разом із журналістами «Белсату» всього у Білорусі у 2020 році були засуджені 162 журналісти, які сукупно провели за ґратами 392 дні і сплатили штрафів на загальну суму 26 400 доларів США. Семеро заарештованих повідомляли про фізичне насильство з боку міліції, ще стільки ж потребували госпіталізації.

Нагадаємо, 15 листопада 2020 року журналісток «Белсату» Катерину Андрєєву (Бахвалову) та Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вели репортаж про протест після смерті Романа Бондаренка, якому зламали череп, коли він намагався завадити злочинцям, які знищували патріотичну символіку у його дворі.

Спершу журналісток засудили до семиденного тримання під вартою за «участь у незаконних зборах». Однак пізніше проти них порушили кримінальну справу, звинувативши «в організації діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок». 20 листопада 2020 року в Мінську Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову арештували на два місяці (до 20 січня 2021 року). 

Білоруська асоціація журналістів 23 листопада закликала владу країни відпустити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову й припинити кримінальне переслідування. Правозахисники визнали журналісток політв'язнями.

У січні 2021 року Слідчий комітет Білорусі відмовився звільнити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову. 13 січня заступник директора білоруського телеканалу «Белсат» Олексій Диковицький повідомив, що слідчі завершили розслідування в кримінальній справі проти Катерини Андрєєвої і Дарини Чульцової. Суд Фрунзенського району Мінська призначив на 9 лютого 2021 року розгляд справи журналісток.

9 лютого суд допитав журналісток Катерину Андрєєву та Дар’ю Чульцову. Остання надавати показання відмовилася, тому суддя зачитав її показання із матеріалів справи. Пані Андрєєва назвала арешт і суд «помстою спецслужб». Журналістки вину не визнали. 

Фото: Белсат

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY