КЖЕ висловила публічний осуд директору «Таврія ньюс» Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста

КЖЕ висловила публічний осуд директору «Таврія ньюс» Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста

9 Листопада 2020
2897
9 Листопада 2020
16:40

КЖЕ висловила публічний осуд директору «Таврія ньюс» Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста

2897
Він нібито вже роздав 200 таких посвідчень.
КЖЕ висловила публічний осуд директору «Таврія ньюс» Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста
КЖЕ висловила публічний осуд директору «Таврія ньюс» Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд директору агенції «Таврія ньюс» та блогеру Кирилу Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста. Про це Комісія повідомила 9 листопада.

За даними КЖЕ, Кирило Стремоусов видає «журналістські посвідчення» від «Таврія ньюс» – інформацію він поширює через платформу YouTube або соцмережі. У жовтні він пояснював, що отримати посвідчення можна, заповнивши анкету та надіславши її разом з фото. За його словами, першу партію в 200 таких посвідчень уже відправили до Києва, Одеської, Вінницької, Харківської та Донецької областей.

Комісія звернула увагу, що на сайті агенції немає згадки про цю акцію та матеріалів осіб, які вже отримали так звані посвідчення. «Таким чином, директор агенції вводить громадськість в оману стосовно приналежності власників нових "посвідчень" до діяльності зареєстрованого медіа чи до професійної спілки працівників засобів масової інформації. Такої спілки немає в реєстрі громадських об’єднань Міністерства юстиції України», – йдеться в повідомленні.

Комісія вважає, що дії Кирила Стремоусова грубо порушують ст. 19 (свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою) Кодексу етики українського журналіста. КЖЕ закликала директора «Таврія ньюс» негайно припинити масову роздачу журналістських посвідчень стороннім особам.

Крім того, у Комісії з журналістської етики нагадали, що Кирило Стремоусов щонайменше двічі за останні два роки нападав на журналістів – у січні 2019 влаштував стрілянину в пресцентрі газети «Новий день» (Херсон), а в липні 2020 ударив журналіста онлайн-видання «Вгору» Дмитра Багненка. Попри відкриті кримінальні провадження, його не покарали.

«Кирило Стремоусов прикривається статусом журналіста в ситуаціях, пов’язаних з політичною діяльністю. Зокрема, масова роздача журналістських посвідчень розпочалася під час місцевих виборів в Україні, де громадянин Стремоусов балотувався на посаду Херсонського міського голови як самовисуванець. Кампанія, яку він веде в соціальних мережах, виглядає як особистий піар, а не як робота інформаційної агенції», – зазначили в Комісії та додали, що в відеоблозі Кирило Стремоусов просуває фейки та конспірологічні ідеї, чим порушують журналістські стандарти та Кодекс етики.

Нагадаємо, 18 січня 2019 року в Херсоні в пресклубі місцевого інформаційного агентства «Новий день» між учасниками пресконференції виникла суперечка із застосуванням зброї та газового балончика. Керівниця пресцентру Олена Ничупуренко отримала опік гортані. За даним фактом попередньо було відкрито провадження за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство). За підозрою у нападі на офіс редакції поліція затримала голову обласної організації Соціалістичної партії Кирила Стремоусова. Його також тимчасово відсторонили від посади. 23 січня Херсонський міський суд відпустив Стремоусова під нічний домашній арешт.

9 травня 2020 року Національна поліція Херсонської області повідомила, що перевірить інформацію про розміщення в YouTube відеоролика про нібито парад до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відео під назвою «Парад Перемоги Херсон, пряма трансляція» опублікував херсонський блогер Кирило Стремоусов. 20 травня Кирило Стремоусов повідомив «Детектору медіа», що правоохоронці до нього не зверталися. Проте блогер не відповів на питання, чи намагався він видати це відео за пряму трансляцію. 

23 червня 2020 року в Херсоні Кирило Стремоусов напав на журналіста газети «Вгору» Дмитра Багненка – штовхнув та вдарив по голові. Поліція відкрила провадження за статтею про перешкоджання законній діяльності журналістів, однак закрила його 9 вересня.

20 серпня 2020 року Контррозвідники Служби безпеки України викрили діяльність агентурної мережі ФСБ Росії в Херсонській області, у межах операції в працівника видання «Медиа-поток» та блогера Кирила Стремоусова провели обшук, під час якого вилучили телефон і комп’ютери. Кирила Стремоусова затримали, але вранці 21 серпня відпустили.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду