КЖЕ висловила виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали про туроператора JoinUP

КЖЕ висловила виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали про туроператора JoinUP

21 Грудня 2020
3800

КЖЕ висловила виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали про туроператора JoinUP

3800
У Комісії кажуть, що вбачають у діях видання ознаки спланованої кампанії проти туроператора.
КЖЕ висловила виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали про туроператора JoinUP
КЖЕ висловила виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали про туроператора JoinUP

Комісія з журналістської етики висловила інтернет-виданню «РБК-Україна» публічний осуд за матеріали від 30 листопада та від 10 грудня про українського туроператора JoinUP. Про це КЖЕ повідомила 21 грудня.

Піарниця JoinUP Ольга Дідок поскаржилася Комісії на матеріали видання: «"Відверте хамство": туристка зіткнулася з неприємним випадком, замовляючи тур у JoinUp» та «Відомий український туроператор оскандалився: щоразу проблеми».

Комісія об’єднала скарги та винесла щодо них одне рішення – видання «РБК-Україна» допустило в матеріалах порушення пунктів статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста.

У КЖЕ пояснили, що публічний осуд висловили, бо вбачають у діях видання ознаки спланованої кампанії проти туроператора. «Комісія закликає редакції ретельно підходити до підготовки матеріалів, що можуть мати вплив на бізнесову репутацію, утримуватися від розміщення неперевіреної інформації, що однобічно критикує особу, та завжди намагатися отримати коментар того, кого критикують. Водночас Комісія також закликає постраждалих від критики використовувати всі доступні засоби захисту своїх прав та не відмовлятися від права на відповідь у разі, якщо редакція його надає», – йдеться в повідомленні.

У Комісії звернули увагу, що в двох публікаціях «РБК-Україна» посилалося на анонімні критичні коментарі нібито клієнтів компанії JoinUP з сайту otzovik.com. «Фактична анонімність відгуків – мали б посіяти сумнів у журналіста щодо того, наскільки можна їм довіряти, та, у разі продовження роботи над матеріалом, вимагали б подальшого встановлення обставин і спроби взяти прямий коментар у авторів відгуків», – зазначається в повідомленні.

Попри те, що в першій публікації «РБК-Україна» додало дисклеймер про готовність редакції опублікувати позицію компанії, у обох публікаціях позиція туроператора відсутня.

«Комісія бере до уваги готовність видання опублікувати відповідь компанії та вважає, що в цілому такий захід є належним та може слугувати досягненню збалансованості. В той же час, публікація такого дисклеймеру не звільняє редакцію від обов’язку звертатися до об’єкта критики за коментарем; він є виправданим лише у тому випадку, коли таке звернення відбулося, а відповіді на нього не було. Таким чином, задля досягнення балансу недостатньо просто вказати, що публічної реакції туроператора в публічному доступі не було», – уточнили в КЖЕ.  

Крім того, Комісія з журналістської етики вбачає в матеріалах ознаки маніпулятивності та дій, які впливають на об’єктивність сприйняття.

«У заголовку до публікації згадується конкретна компанія, яку будуть критикувати і дії якої названі "відвертим хамством". Для бекграунду на початку публікації наводиться посилання на іншу ситуацію, в якій українські туристи стали жертвами нападу акули – і потім публікується згадка про те, що вони користувалися послугами JoinUP. Наведення такого посилання містить ознаки маніпулятивності, оскільки у самій публікації, на яку надано посилання, звинувачень в сторону компанії не лунає, а травма сталася не з вини компанії. У другій публікації заголовок також налаштовує на негативне сприйняття інформації – йдеться про те, що туроператор оскандалився», – додали в КЖЕ.

«РБК-Україна» не відповіло Комісії на запит про коментар від 11 грудня.

Нагадаємо, у січні 2020 року Північний апеляційний господарський суд зобов’язав телеканал «Еспресо» (ТОВ «Голдберрі») спростувати недостовірну інформацію щодо боргу JoinUP перед зарубіжними партнерами, поширену в ефірі телепередачі «Шустрова Live» на «Еспресо». Пресслужба JoinUP, своєю чергою, повідомила, що телеканал не використав їх коментар про недостовірність інформації щодо боргу.

Канал «Еспресо» погодився спростувати цю інформацію. Водночас на телеканалі розповіли, що JoinUP позивався проти повтору передачі в січні 2019 року, а не проти прем’єрного випуску в липні 2018 року. 

Фото: пресслужба JoinUP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3800
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду