«Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста

«Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста

8 Грудня 2020
4025

«Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста

4025
Організація видає за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах».
«Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста
«Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста

Всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» заявила, що не продає посвідчень журналіста.

«ВО "Журналісти проти корупції" для здійснення професійної діяльності, на законних підставах видають своїм журналістам службові посвідчення журналіста», – йдеться в листі організації до «Детектора медіа».

Зазначимо, на сайті організації пишуть, що «кожен українець може стати журналістом», але для цього просять заплатити 500 гривень реєстраційного внеску та 1200 членського на рік.

«Журналісти проти корупції» розповіли, що працюють в Україні з 2015 року та мають свідоцтва на інформаційну агенцію та друковану газету. На думку організації, про їхню суспільну значимість свідчить «офіційно зареєстрований статус "Всеукраїська" (52 філії) та понад 1000 журналістів (найбільша агенція в Україні)».

Всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» вважає «дискредитацією» публікації про продаж нею посвідчень журналіста. Організація поскаржилася Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

Комісія журналістської етики ще в грудні 2017 року зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста. За членство в ВГО тоді теж просили 1700 гривень. КЖЕ рекомендувала журналістам та об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

Як писав ДМ, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень ВГО «Журналісти проти корупції» має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації. 

Фото: Громадський простір

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4025
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду