КЖЕ висловила публічний осуд Сергію Притулі

КЖЕ висловила публічний осуд Сергію Притулі

12 Листопада 2020
28989
12 Листопада 2020
13:35

КЖЕ висловила публічний осуд Сергію Притулі

28989
У Комісії нагадали, що мова ворожнечі, дискримінація на національному та релігійному ґрунті є неприпустимими.
КЖЕ висловила публічний осуд Сергію Притулі
КЖЕ висловила публічний осуд Сергію Притулі

Комісія журналістської етики висловила публічний осуд ведучому програми «Посеред тижня» на «Радіо НВ» Сергію Притулі, який не відреагував на антисемітські заяви гостя в ефірі своєї програми 10 вересня 2020 року. Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 12 листопада.

У скарзі на ведучого зазначається, що слухач Роман з Краматорська в прямому ефірі використовував мову ненависті та ненормативні вислови; назвав «шабашем» святкування єврейського Нового року Рош ґа-шана в Умані, а цадика Нахмана – «нациком хацманом».

Сергій Притула, своєю чергою, не вказав гостю на неприпустимість антисемітських образ. «Ведучий Сергій Притула вступив із гостем у дружній діалог і тим самим міг створити враження у слухачів, що в конкретній програмі та загалом в етері "Радіо НВ" є "нормальним" толерантне ставленням до образливих висловлювань», – сказали в КЖЕ та додали, що мова ворожнечі, дискримінація на національному та релігійному ґрунті є неприпустимими.

Комісія журналістської етики вбачає у цьому кейсі порушення пункту 15 («ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання») Кодексу етики українського журналіста. «Озвучені під час програми "Радіо НВ" дискримінаційні вислови могли спонукати слухачів до сприйняття цілої етнічної та релігійної групи як загрози, а представників цієї групи – як осіб, схильних до порушення законів і громадського порядку», – йдеться в рішенні.

У Комісії розповіли, що ведучий міг перервати гостя або після його виступу звернути увагу, що відбулося грубе порушення прав людини і що редакція не поділяє таких поглядів. Етичних принципів мають дотримуватися як працівники редакції, так і запрошені ведучі та гості ефіру.

«Комісія зважає на значний досвід Сергія Притули у веденні прямих ефірів і не може розцінювати його дії як несвідомі або такі, які викликані розгубленістю через нову ситуацію», – додали в КЖЕ.

Нагадаємо, 3 вересня 2020 року в новому сезоні «Радіо НВ» стартував проєкт «Посеред тижня» з шоуменом та ведучим Сергієм Притулою. Сергій Притула залишився ведучим Нового каналу та «Радіо НВ», після програшу на місцевих виборах, на яких він балотувався в мери Києва від партії «Голос».

Фото: стопкадр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду