КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж

КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж

23 Листопада 2020
1670
23 Листопада 2020
16:47

КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж

1670
Комісія звернула увагу, що інтернет-видання часто використовують для новин дописи політиків або політологів.
КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж
КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж

Комісія з журналістської етики розробила для журналістів та ЗМІ рекомендації щодо створення матеріалів з дописів в соціальних мережах. Про це КЖЕ повідомила 23 листопада.

Комісія звернула увагу, що інтернет-видання часто використовують для новин дописи політиків або політологів, які спрямовані на критику або на відбілювання репутації представників держвлади.

«Новини, створені виданнями на підставі таких дописів, не містять бекграунду з описом ситуації, якої стосується допис, та можуть виглядати вирваними з контексту. Видання зазвичай також не проводять перевірки на предмет достовірності відомостей чи звинувачень, викладених у дописі, не надають можливості прокоментувати звинувачення об’єктам критики та не наводять посилань на матеріали, де ті чи інші звинувачення вже були спростовані. Частою є ситуація, коли журналісти не розміщують посилання на цитований допис, а додають скріншоти, які потребують додаткової верифікації зі сторони читача», – розповіли в КЖЕ.

У Комісія додали, що ці новини сприймаються як редакційні матеріали; можуть свідчити про низький рівень професійності журналістів; такі матеріали також можуть свідчити про замовність, адже переважно не маркуються як реклама або оплатний контент та розміщуються у розділах «Новини». У КЖЕ нагадали, що це є порушенням стандартів та Кодексу етики українського журналіста.

 Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам і медіа у подібних ситуаціях:

  • перед використанням заяви експерта чи політика докласти зусиль для того, аби впевнитися чи насправді цю заяву зробив сам експерт чи політик, чи належить йому сторінка у соціальній мережі та чи не було таку сторінку зламано;
  • з обережністю використовувати заяви експертів та політиків, оприлюднені на їхніх сторінках у соціальних мережах, та перевіряти їх на предмет достовірності;
  • утриматися від публікацій цілком або переважно побудованих на цитуванні одного допису людини в соціальній мережі, та надавати слово стороні, що критикується у дописі, та незалежним експертам для коментування ситуації;
  • надавати перевагу наданню прямих посилань на дописи у соціальних мережах, які цитуються, оскільки використання скріншотів часто може бути використане з маніпулятивною метою;
  • належно відділяти редакційні матеріали від матеріалів, отриманих від зовнішніх дописувачів, задля чіткості встановлення редакційної відповідальності за розміщення матеріалу та для того, аби не вводити в оману споживачів інформації;
  • відмовлятися від розміщення на будь-яких умовах матеріалів, які є політичною джинсою.

Нагадаємо, голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська під час онлайн-обговорення «Саморегулювання медіа під час місцевих виборів 2020» сказала, що під час виборчого процесу медіа не вистачає саморегуляції та сучасних законодавчих норм. Виборче законодавство в частині інформування та агітації потрібно оновлювати й гармонізувати з медійним законодавством, зокрема врегулювати питання політичної агітації та реклами в соціальних медіа. А саморегуляцію варто почати застосовувати в політичних токшоу.

27 жовтня учасники дискусії «Роль медіа під час місцевих виборчих перегонів» розповіли, що в Україні на місцевих виборах 2020 року зменшилася роль медіа, натомість зріс вплив соціальних мережах на суспільну думку. Попри цю тенденцію, діяльність соцмереж досі не регулюється. 

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1670
Читайте також
18.01.2021 14:13
Андрій Куликов, Комісія з журналістської етики
4 664
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду