У 2020 році до суду передали 9 справ за злочини проти журналістів зі 180 зареєстрованих

У 2020 році до суду передали 9 справ за злочини проти журналістів зі 180 зареєстрованих

3 Листопада 2020
1836
3 Листопада 2020
16:10

У 2020 році до суду передали 9 справ за злочини проти журналістів зі 180 зареєстрованих

1836
Наразі в 100 кримінальних провадженнях рішення не ухвалене.
У 2020 році до суду передали 9 справ за злочини проти журналістів зі 180 зареєстрованих
У 2020 році до суду передали 9 справ за злочини проти журналістів зі 180 зареєстрованих

За дев’ять місяців 2020 року правоохоронці зареєстрували 180 кримінальних проваджень за злочини проти журналістів, з них до суду передали дев'ять обвинувальних актів. Про це Офіс генерального прокурора повідомив 2 листопада у відповідь на запит ІМІ.

Офісу генпрокурора повідомив:

  • 137 кримінальних проваджень зареєстрували за ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України, з яких 59 закрили;
  • 41 кримінальне провадження відкрили за статтею 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) ККУ, з яких 12 закрили;
  • два кримінальних провадження зареєстрували за статтею 347-1 (умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності).

Наразі в 100 кримінальних провадженнях рішення не ухвалено.

Нагадаємо, 5 червня 2020 року Офіс Ради Європи в Україні запропонував спільно з органами влади і правоохоронцями створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів та надавала інформацію про хід розслідування цих справ. 17 вересня Міністерство культури та інформаційної політики підтримало ідею створення в Україні онлайн-платформу. Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко анонсувала презентацію концепції цієї платформи. 

17 вересня 2020 року стало відомо, що Офіс генерального прокурора створив міжвідомчу робочу групу для координації розслідувань злочинів проти журналістів, яку очолив представник Офісу генерального прокурора Олег Пилипюк. 2 листопада виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вказала на проблему в комунікації між медіаспільнотою та правоохоронними органами. За її словами, ця робоча група вперше функціонує без участі громадських організацій.

Медіаюрист, керівник ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін розповів, що в Україні існує низка проблем, які стосуються спеціальних статей про злочини проти журналістів, а також – практик застосування законодавства під час досудового розслідування та розгляду цих справ у судах. Юрист уточнив, що за дев’ять років – з 2009 до 2018 року – у суди передали 59 справ щодо злочинів проти журналістів з обвинувальними вироками, у яких винних, переважно, штрафували на 850 гривень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду