У першому кварталі 2021 року поліція відкрила 48 проваджень про перешкоджання журналістам

У першому кварталі 2021 року поліція відкрила 48 проваджень про перешкоджання журналістам

28 Квітня 2021
1200

У першому кварталі 2021 року поліція відкрила 48 проваджень про перешкоджання журналістам

1200
Загалом правоохоронці розслідують 174 справи про перешкоджання журналістам.
У першому кварталі 2021 року поліція відкрила 48 проваджень про перешкоджання журналістам
У першому кварталі 2021 року поліція відкрила 48 проваджень про перешкоджання журналістам

За перші три місяці 2021 року Національна поліція відкрила 48 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням діяльності журналіста. Найбільше проваджень відкрили за ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності) – 37 справ, ще 11 – за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) ККУ. Про це 28 квітня повідомив директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко під час онлайн-дискусії ІМІ «Свобода преси. Український контекст».

У Харківській області за перший квартал через перешкоджання журналістам розпочали сім проваджень, у Запорізькій і Києві – по п’ять, у Закарпатській та Одеській – по чотири, у Донецькій, Львівській та Херсонській – по три, у Полтавській, Хмельницькій та Чернігівській – по дві, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Черкаській областях та ГУ Нацполіції в Криму – по одному.  

Загалом за перші три місяці до суду передали шість справ, з них за ст. 171 ККУ – п’ять (три в Києві та два в Одеській області), за ст. 345-1 – одну в Житомирській області. Водночас поліція закрила 12 проваджень з 48.

Крім того, за словами Шевченка, загалом станом на 31 березня 2021 року правоохоронці розслідували 174 кримінальних проваджень щодо журналістів: 112 справ – ст. 171 ККУ, 52 – ст. 345-1 ККУ, 8 – 347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста) ККУ, 2 – 348-1 (посягання на життя журналіста) ККУ.

У восьми провадженнях правоохоронці призупинили розслідування через розшук підозрюваних. «Щоб не втрачати терміни розслідування, які чітко регламентовані КПУ. Ці правопорушення призупинені, оскільки триває розшук», – пояснив речник МВС.

Він також нагадав, що ст. 171 ККУ віднесена до категорії кримінальних проступків. «Тобто, нетяжкий злочин щодо нанесеною шкоди. Законом передбачено полегшений механізм їх розслідування. Їх більше всього, бо будь-яка суперечка, недопуск, як правило, завершуються написанням журналіста заяви про перешкоджання. Якщо цей конфлікт має тяжчі наслідки, починаючи від псування майна й закінчуючи погрозами чи шкодою здоров’ю або життю, відповідно кваліфікація йде набагато тяжча. Ця стаття переходить з категорії кримінальних проступків в більш тяжкі», – уточнив він.

Старший дізнавач з особливих доручень Управління дізнання Національної поліції Олександр Копилов розповів, що правоохоронці моніторять соцмережі, інтернет, відомчі бази та ЄРДР щодо перешкоджання журналістам.

Нагадаємо, Інститут масової інформації станом на 28 грудня 2020 року зафіксував в Україні 229 випадків порушень свободи, з них 171 випадок стосувався фізичної агресії проти журналістів. 

За перший квартал 2021 року ІМІ зафіксував в Україні 50 випадків порушень свободи слова. Найбільше порушень, за їх даними, було в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності». У той же час, порівняно з 2020 роком, зросла кількість побиттів.
Фото: пресслужба Нацполіції 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду