У 2020 році в світі вбили 31 працівника ЗМІ

У 2020 році в світі вбили 31 працівника ЗМІ

3 Листопада 2020
1314
3 Листопада 2020
13:23

У 2020 році в світі вбили 31 працівника ЗМІ

1314
Водночас в Європі з початку року зафіксували 169 випадків переслідування журналістів, з них 10 в Україні.
У 2020 році в світі вбили 31 працівника ЗМІ
У 2020 році в світі вбили 31 працівника ЗМІ

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що в 2020 році в світі вбили 28 журналістів та трьох помічників працівників ЗМІ.

За даними RSF, у Мексиці вбили п’ять журналістів, в Іраку – чотирьох журналістів та двох помічників працівників ЗМІ; у Гондурасі, Пакстані та Сирії вбили по три журналісти; у Філіппінах та Сомалі – по два; у Бангладеші, Індії, Нігерії, Парагваї та Ємені – по одному; в Афганістані вбили одного журналіста та одного помічника працівника ЗМІ.

«Репортери без кордонів» повідомили, що 245 журналістів зараз перебувають в ув’язненні: найбільше в Китаї (72), Єгипті (27) та Саудівській Аравії (20). Також в ув’язненні перебувають 119 громадянських журналістів та 13 помічників працівників ЗМІ.

Крім того, Рада Європи в 2020 році зафіксувала в 31 країні 169 повідомлень про переслідування представників ЗМІ – убивства, напади, залякувань тощо, передає «Укрінформ». З 169 випадків 10 відбулися в Україні.

За даними РЄ, нині в країнах Європи 116 журналістів перебувають в ув’язненні, а 24 випадки убивств представників медіа досі залишаються без покарання. «Напади на журналістів та інших представників ЗМІ є особливо серйозними порушеннями прав людини. Адже такі дії спрямовані не лише проти окремих осіб, а підривають права інших на отримання інформації, руйнують публічні дискусії, що є основоположним чинником плюралістичної демократії», – заявили у Раді Європі.

Нагадаємо, Державний департамент США напередодні Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, 2 листопада 2020 року, закликав уряди країн світу провести незалежні та прозорі розслідування вбивств, нападів на журналістів та погроз на їхню адресу.

Міжнародна федерація журналістів, своєю чергою, запустила кампанію «Кінець безкарності», у межах якої вимагає від урядів країн світу покласти край безкарності та засуджувати злочини, скоєні проти журналістів. За даними IFJ, в п’яти країнах безкарність за злочини проти журналістів серйозно загрожує свободі ЗМІ, а саме: в Ємені, Індії, Росії, Мексиці та Сомалі.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1314
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду