detector.media
29.08.2020 14:02
У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ
У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ
Акредитацій позбавлені щонайменше 19 журналістів. Медійників із громадянством інших країн після цього депортують.

У Білорусі масово позбавляють акредитації журналістів іноземних ЗМІ. Про це пише Tut.by.

Наразі відомо, що акредитації від МЗС Білорусі, яка дозволяє журналістам іноземних ЗМІ легально працювати в країні, позбавили журналісток BBC Тетяну Мельничук та Тетяну Януцевіч.

«Подзвонили вранці з МЗС, сказали, що за постановою Міжвідомчої комісії з безпеки в інформаційній сфері акредитації з сьогоднішнього дня анульовані. На запитання "а чим я завинила" відповіли, що доручено донести тільки цю інформацію», - розповіла Тетяна Мельничук.

«Радыё Свабода» повідомляє, що рішенням цієї ж комісії позбавлені акредитації її кореспонденти Алесь Дащінський, Олег Грузділовіч, Володимир Грідін, Олександра Динько.

Також акредитації позбавлені: Василь Федосенко і Володимир Костін (Reuters), Сергій Гапон і Олександр Гребьонкін (AFP), Сергій Гриць і Юрій Карманов (Associated Press), Геннадій Шарипкина (RFI), Роман Васюковіч («Настоящее время»).

Загалом акредитацій позбавлені 19 журналістів.

РІА «Новости» з посиланням на російське посольство повідомляє, що з Білорусі депортували двох журналістів Associated Press.

Раніше стало відомо, що з Білорусі депортують російських журналістів з німецького телеканалу ARD.

Журналісти зарубіжних видань у Білорусі отримують акредитацію в МЗС. Але позбавили її за рішенням Міжвідомчої комісії з безпеки в інформаційній сфері.

До завдань комісії входить аналіз стану безпеки в інформаційній сфері, визначення національних інтересів Білорусі в інфосфері, вироблення пріоритетних напрямків діяльності держорганів щодо виявлення і нейтралізації внутрішніх і зовнішніх ризиків, викликів, загроз безпеки в інформаційній сфері і так далі.

Комісію очолює заступник Державного секретаря Радбезу Білорусі Володимир Арчаков, а всього в її складі 18 чоловік.

Примітно, що в комісію входять представники держЗМІ. Це головний редактор видавничого дому «СБ - Білорусь сьогодні» Дмитро Жук і голова ОНТ Марат Марков.

МЗС Білорусі позбавлення акредитації журналістів, які працюють на іноземні ЗМІ, не коментує.

Олександр Лукашенко не раз критикував іноземні ЗМІ. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

«Не треба чекати ніякого кінця електоральної кампанії. Видворяти звідси, якщо вони не дотримуються наших законів і звуть людей на майдани», - заявив Лукашенко 23 липня, ще до виборів.

У Білорусі є ЗМІ, яке останні кілька років працює без акредитації, і досить успішно - це польський телеканал Belsat. Однак штрафи його співробітників щорічно перевалюють за сотню тисяч доларів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY