У Білорусі відкрили справу про «загрозу нацбезпеці» проти онлайн-видання через статтю про Тіхановську

У Білорусі відкрили справу про «загрозу нацбезпеці» проти онлайн-видання через статтю про Тіхановську

3 Серпня 2020
4971

У Білорусі відкрили справу про «загрозу нацбезпеці» проти онлайн-видання через статтю про Тіхановську

4971
Автор матеріалу фігурує в справі як свідок.
У Білорусі відкрили справу про «загрозу нацбезпеці» проти онлайн-видання через статтю про Тіхановську
У Білорусі відкрили справу про «загрозу нацбезпеці» проти онлайн-видання через статтю про Тіхановську

У Білорусі міліція відкрила справу про «загрозу національній безпеці країни» проти онлайн-видання «Медіа-Полісся» через матеріал про дружину блогера ютуб-каналу «Країна для життя» Сергія Тіхановського, кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тіхановську. Про це 3 серпня повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

«Медіа-Полісся» опублікувало матеріал кореспондента Анатолія Крейдича «Вчитель Тіхановської: "Це вона за чоловіком, як за декабристом пішла. Не лише характер, але і любов свою проявила"». Вчителька Інна Кухарева, ім'я якої згадували в статті, вимагала спростувати інформацію: що вона вчила пані Тіхановську й порівнювала її з «декабристкою». Пізніше виявилося, що журналіст переплутав автора цитати – «сказану іншим учителем, помилково приписав Кухаревій».

З вчителькою поговорили й дізналася її вимоги, після цього на «Медіа-Полісся» опублікували спростування й внесли правку до статті. «Але це не допомогло. Міліція почала адміністративний процес проти ТОВ "МП компані", власника сайту», – уточнила редакторка видання Світлана Гарда.

Виданню інкримінують порушення ч. 3-1 ст. 22.9 (поширення ЗМІ інформації, поширення якої заборонено в ЗМІ ...») Кодексу про адміністративні правопорушення. Правоохоронці кажуть, що матеріал «Медіа-Полісся» «завдав шкоди національним інтересам Білорусі, сприяв нагнітанню соціальної напруженості в суспільстві, створенню панічних настроїв, веде до масової дезінформації населення та порушує конституційне право громадян на отримання повної, достовірної та своєчасної інформації». Журналіст Анатолій Крейдич фігурує в справі як свідок, потерпілих немає.

Нагадаємо, у Білорусі 6 травня 2020 року правоохоронці затримали блогера ютуб-каналу «Країна для життя» Сергія Тіхановского та блогера каналу «Народний репортер» Сергія Петрухіна

Згодом у Білорусі затримали понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

Білоруський слідчий комітет 9 червня висунув звинувачення «в організації та підготовці акцій, які брутально порушили громадський порядок» Сергію Тіхановському та ще семи особам. 20 червня стало відомо, що йому продовжили термін тримання в одиночній камері до 26 червня

28 червня президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що «дав сигнал» затримати своїх політичних опонентів – блогера Сергія Тіхановського та Віктора Бабарика, бо вони «хочуть розхитати ситуацію всередині країни» і «піти наступом на чинну владу». 

23 липня суд Могильова заарештував ще на 15 діб блогера ютуб-каналу «Країна для життя» Сергія Тіхановського. Йому інкримінують участь 27 травня в масових заходах, під час яких збирали підписи за кандидатку в президенти Білорусі, його дружину Світлану Тіхановську. 29 липня пану Тіхановському продовжили арешт до 29 вересня

Сергій Тіхановський запустив свій ютуб-канал «Країна для життя» рік тому. Блогер за допомогою місцевих жителів розповідає про умови та проблеми в різних регіонах країни. Крім того, він оголосив про намір брати участь у президентських виборах у Білорусі. Через затримання йому не вдалося подати документи, тому замість нього зареєструвалася його дружина Світлана Тіхановська.

Шості президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.

Фото: БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4971
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду