У Білорусі викликали на допит журналістів «Радіо Свобода»

У Білорусі викликали на допит журналістів «Радіо Свобода»

3 Серпня 2020
1373

У Білорусі викликали на допит журналістів «Радіо Свобода»

1373
Допит відбувся в рамках справи про мітинг 14 липня у Мінську.
У Білорусі викликали на допит журналістів «Радіо Свобода»
У Білорусі викликали на допит журналістів «Радіо Свобода»

У Білорусі викликали на допит до Слідчого комітету журналістів «Радіо Свобода». Про це повідомляється на сайті видання.

Оператор білоруського бюро свободи Андрій Рабчік був допитаний 3 серпня. Кореспондент Алесь Пілецький також був викликаний.

«Допитали в якості свідка по протоколу. Особливо запитували про події, які сталися біля площі Перемоги, що бачив, як туди потрапив. В цілому, схоже, що вони не стільки цікавляться обставинами заходу, скільки шукають ймовірних організаторів, хоча, думаю, все сталося там спонтанно», - розповів після допиту Андрій Рабчік.

14 липня стало відомо, що Центральна виборча комісія не зареєструвала кандидатами в президенти Віктора Бабарика, колишнього голову правління Белгазпромбанка, і Валерія Цапкалу, колишнього главу Парку високих технологій.

Прихильники цих кандидатів були обурені рішенням ЦВК, багато людей вийшли на вулиці в центрі білоруської столиці на знак протесту. ОМОН і міліція в цивільному затримували демонстрантів, сталися сутички, в результаті яких, за даними МВС, 4 правоохоронця отримали поранення.

Того дня на протестах понад 300 осіб були затримані по всій країні. Зокрема, міліція затримала 14 журналістів, у тому числі видань «БелТА», «Єврорадіо», TUT.BY, «Белсат» та інших. Затримані співробітники ЗМІ були пізніше звільнені.

МВС Білорусі відкрило кримінальне провадження за статтею про застосування насильства щодо співробітників правоохоронних органів.

Також 28 липня ку Мінську затримали журналістів TUT.BY, «Белсат», ТАСС і Reuters. Журналісти спостерігали, як прихильники ексбанкіра та політика Віктора Бабарико подають клопотання до КДБ щодо зміни йому запобіжного заходу. Згодом їх відпустили.

Шості президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.

Фото: svaboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду