Вибори президента у Білорусі: проблеми з інтернетом, військові та багатокілометрові черги виборців

Вибори президента у Білорусі: проблеми з інтернетом, військові та багатокілометрові черги виборців

9 Серпня 2020
2551
9 Серпня 2020
17:20

Вибори президента у Білорусі: проблеми з інтернетом, військові та багатокілометрові черги виборців

2551
Про те, що цього дня в країні будуть проблеми з інтернетом, правозахисники попереджали заздалегідь.
Вибори президента у Білорусі: проблеми з інтернетом, військові та багатокілометрові черги виборців
Вибори президента у Білорусі: проблеми з інтернетом, військові та багатокілометрові черги виборців

У Білорусі сьогодні, 9 серпня, - основний день голосування на виборах президента. До цього було п'ять днів дострокового голосування - з 4 по 8 серпня. 

Водночас мешканці Білорусі та журналісти, які висвітлюють перебіг виборів, повідомляють про проблеми з інтернетом. «Настоящее время» зазначає, що поспілкувалось зі своїм кореспондентом лише телефоном, тому що мобільний інтернет не працює. Кілька експертів, з якими спробував зв'язатися телеканал, не змогли вийти на зв'язок через перебої в роботі домашнього інтернету.

Видання Onliner повідомляє, що не працюють популярні VPN-сервіси, в деяких магазинах з'явилися оголошення про можливі технічні збої в роботі терміналів.

Кореспонденти «Медіазони» в Білорусі розповіли про перебої в роботі мобільного та проводового інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ».

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв'язком з'явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».

«Поки не можемо визначити, генерують його люди або машини, - зараз працюємо над цим», - зазначив представник компанії.

У Міністерстві зв'язку Білорусі на запит російського «РИА Новости» щодо ситуації з інтернетом порадили звертатись у понеділок, тому що сьогодні вихідний. 

Ще 5 серпня правозахисні організації, які працюють над припиненням практики відключення інтернету, закликали уряд Білорусі та президента Олександра Лукашенка забезпечити відкритий та безпечний доступ до інтернету під час президентських виборів 9 серпня 2020 року. 

Зазначимо, що опозиція у Білорусі запустила альтернативний підрахунок голосів виборців - «Голос». Громадян закликали фотографувати бюлетені та надсилати фото на певний інтернет-ресурс. Згодом стало відомо, що посилання на сайт переправляє користувачів на фішинговий сайт, тому проєкт змінив адресу в інтернеті.

Через заплановане фотографування бюлетенів, підозрюють в опозиції, на деяких виборчих дільницях кабінки для голосування зробили такими, що закривають лише з трьох сторін - тобто можливо бачити дії того, хто стоїть всередині. На це поскаржилися наглядачі на виборах, водночас глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що такі кабінки відповідають міжнародним нормам і ніде не прописано, що вони мають закривати виборця з усіх боків.

Станом на 16:00 явка виборців становила 73,4%. Водночас як у Білорусі, так і на закордонних дільницях фікусують кілометрові черги з виборців, які ще не проголосували. На одну з дільниць Мінська у черзі очікують близько 2000 людей.

Черга в Мінську / Onliner

Черга в Мінську / Onliner

Черга під посольством Білорусі у Санкт-Петербурзі/ Север.Реалии

При цьому в ЦВК такі черги називають «результатом провокацій».

Зазначимо, що з учорашнього вечора до Мінська стягують військових. Вдень 9 серпня мешканці зафіксували колонни військової техніки, яка прямувала до столиці. Згодом з'явились світлини, що в центрі Мінська знаходяться численні автобуси із правоохоронцями, підтягуються безліч автозаків, водометів, причепів із колючим дротом.

twitter.com/HannaLiubakova

t.me/nexta_live

Також у соцмережах масово з'являються відео затримань омонівцями із закритими обличчями та співробітниками у штатському людей на вулицях, у дворах будинків, декого заставляють вийти з машини та затримують просто на дорозі. 

Правозахисний центр «Вясна» заявив про затримання щонайменше 30 спостерігачів на дільницях на сьогоднішніх виборах.

Нагадаємо, жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2551
Читайте також
10.08.2020 15:53
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
6 108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду