Роман Сущенко запропонував провести міжнародну конференцію з питань безпеки журналістів

Роман Сущенко запропонував провести міжнародну конференцію з питань безпеки журналістів

21 Липня 2020
1361

Роман Сущенко запропонував провести міжнародну конференцію з питань безпеки журналістів

1361
У МЗС України цю ініціативу підтримали.
Роман Сущенко запропонував провести міжнародну конференцію з питань безпеки журналістів
Роман Сущенко запропонував провести міжнародну конференцію з питань безпеки журналістів

Колишній політв’язень, журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко запропонував провести в Києві міжнародну конференцію з питань безпеки діяльності журналістів. Про це 21 липня він повідомив під час дискусії «Несвобода слова на тимчасово окупованих територіях України».

Пан Сущенко пропонує залучити до цієї конференції міжнародних партнерів, представників медіаринку, медіаспільноти та міжнародні організації – ОБСЄ, Раду Європу, ООН. «Варто провести міжнародну конференцію з безпеки діяльності журналістів, оскільки положення, декларації ООН, резолюції Ради Безпеки ООН (2006 року), як і Вільнюські рекомендації (2011 року) – вони вже застарілі. Мені здається, що було б цілком доречно, логічно й головне ефективно провести в Києві цю конференцію», – сказав він.

Його ініціативу підтримала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

«Ми на міжнародному рівні відпрацюємо й забезпечимо участь міжнародних представників, які могли б допомогти нам підняти цей дискурс і вивести його з національного рівня», – сказала вона.

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року тоді ще голова парламентського комітету гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко повідомив, що депутати з його фракція будуть ініціювати рішення, згідно з яким злочини проти журналістів повинні розглядатися окремо. За його словами, на рівні тоді ще генерального прокурора Руслана Рябошапки обговорювалося питання щодо створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справу проти журналістів; на рівні міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – про створення спеціальних слідчих груп. 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, своєю чергою, повідомив, що на сайті відомства зранку 7 листопада 2019 року з’явиться розділ «Злочини проти журналістів та хід їх розслідування», у якому буде висвітлюватися інформація по статистиці і щодо стадії розгляду справ, пов’язаних із журналістами.

14 січня 2020 року парламент ухвалив постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення"» за основу та в цілому.

17 березня 2020 року Офіс генерального прокурора створив робочу групу, яка займається опрацюванням та узагальненням інформації щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим проти журналістів.

Офіс генерального прокурора 5 червня 2020 року запропонував створити міжвідомчу робочу групу для координації діяльності в розслідуваннях злочинів проти журналістів, до якої зможуть увійти представники всіх правоохоронних органів. Водночас Офіс Ради Європи в Україні пропонує спільно з органами влади і правоохоронцями створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів та надавала інформацію про хід розслідування цих справ. 

Представник Офісу генпрокурора України Олег Пилипюк сказав, що в Україні правоохоронні органи станом на 5 червня розслідували 207 кримінальних проваджень, з яких 149 – Національна поліція України. 6 червня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова додала, що протягом 5 місяців 2020 року в Україні розслідувалось понад 400 справ щодо злочинів проти журналістів.     

6 липня 2020 року ІМІ повідомив, що в Україні за шість місяців 2020 року зафіксували 112 випадків порушень свободи слова, більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії – 86.

Фото: Роман Сущенко / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду