Суд відмовив слідчим ДБР у доступі до внутрішніх даних редакції «Схем»

Суд відмовив слідчим ДБР у доступі до внутрішніх даних редакції «Схем»

27 Грудня 2019
1616

Суд відмовив слідчим ДБР у доступі до внутрішніх даних редакції «Схем»

1616
Печерський районний суд Києва остаточно відхилив клопотання слідчих Державного бюро розслідувань про дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації та інших даних журналістів програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода й телеканалу «UA: Перший»).
Суд відмовив слідчим ДБР у доступі до внутрішніх даних редакції «Схем»
Суд відмовив слідчим ДБР у доступі до внутрішніх даних редакції «Схем»

Таке рішення ухвалила під час засідання 19 грудня суддя Печерського райсуду Віта Бортницька, повідомляє «Радіо Свобода».

«Це не вперше, коли адвокатам доводиться захищати права журналістів на захист джерел інформації. Існував ризик втратити довіру джерел, без чого неможливе виконання журналістами своїх обов'язків перед суспільством. Ми не лише довели, що слідчими не доведено обґрунтування для доступу до внутрішньоредакційних документів. Але й продемонстрували, що це тиск на незалежну редакцію», – зазначила адвокатка журналістів Віра Крат.

12 листопада Київський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу «Схем» на ухвалу Печерського районного суду і скасував наданий слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації та інших даних журналістів програми, які готували розслідування «Mr. Petro Incognito» про відпустку Петра Порошенка на Мальдівах.

Як писав ДМ, у розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») припустили, що п'ятий президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

У ДБР повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України.

Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим ДБР доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях». Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Редакція програми «Схеми» вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. 

У ДБР запевнили, що «ніколи не збирали та не будуть збирати конфіденційні дані про журналістів», включаючи джерела отримання інформації журналістами. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1616
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
stop
1574 дн. тому
А тим часом... Кличка звинуватили у потуранні «чорним нотаріусам» у віджимі «Метробуду»: https://stolychno.news/mista/kiyiv/klychka-zvynuvatyly-u-poturanni-chornym-notariusam-u-vidzhymi-metrobudu/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду