Медіаконтент — це як йогурт у магазині: його теж треба вміти обирати

Медіаконтент — це як йогурт у магазині: його теж треба вміти обирати

11 Січня 2024
714
11 Січня 2024
09:08

Медіаконтент — це як йогурт у магазині: його теж треба вміти обирати

714
Як ми звертаємо увагу на строк придатності, склад і виробника — так само маємо визначати якість інформації в медіа.
Медіаконтент — це як йогурт у магазині: його теж треба вміти обирати
Медіаконтент — це як йогурт у магазині: його теж треба вміти обирати

Днями під час розмови зі спільнотою осінтерів про те, як краще писати тексти, в мене спитали: «Які медіа читати, які найякісніші?». Я, звісно, розповів про «білий» список якісних, про те, що таке якість у медіа взагалі, про стандарти й етику... Але моя відповідь на це питання — читайте що хочте, в наші часи неможливо нічого 100-відсотково заборонити чи заблокувати. Бувають якісні й неякісні газети, сайти, телеканали, телеграм-канали...

А от як вирізнити якість від не-якості — це вже набагато цікавіше питання.

Я б тут навів приклад йогурту в магазині.

Ми, коли його купуємо, звертаємо увагу на дату виготовлення — так само маємо стежити, чи оперативну інформацію нам подає конкретне медіа. Ми дивимося на склад йогурту — так само маємо стежити, чи повною є інформація, яку нам «згодовують» із будь-якого екрана чи носія. Ми зважаємо на бренд — так само маємо зважати на статус, репутацію видання чи каналу. Ми слухаємо чи читаємо відгуки про йогурт — так само маємо бачити представлення різних точок зору в медіа, баланс думок. Ми звертаємо увагу на якість упаковки — так само маємо звертати увагу на «сенсаційність» чи «зваженість» подачі. Ми стежимо, чи це йогурт, чи «молоковмісний продукт» — і так само маємо стежити, щоб нам точно передавали саме інформацію, а не чиїсь емоції, оцінки й так далі. Зрештою, ми будемо сміятися, якщо на упаковці буде написано «йогурД» — і приблизно так само я ставлюся до медіа, які не перевіряють і не редагують свої тексти.

Коротше, питання «що читати/дивитися» — це питання особистого ставлення до якості продукту, який ми споживаємо. А це вже не про «медіаграмотність», наявність якихось «списків» чи правил, а про загальну освіченість людей, їхню природну допитливість і наявність критичного мислення, вміння відділити, як каже мій батько, зерно від полови. Тому розвиток «медіаграмотності» для мене — це, скоріше, про підвищення загального рівня знань і досвіду, ментальної стійкості, а не боротьба з якоюсь там «неграмотністю».

Бо як ми назвемо корабель — так він і попливе. Будемо впевнені, що в нас народ тупоголовий і формуватимемо контент під нього (як оті жарти в новорічних концертах) — то таким він і стане. Вважатимемо, що люди природно розумні та здатні відрізнити оте зерно, однак просто можуть чогось не знати — таким чином і формуватимемо контент: не наполягаючи в ньому на чомусь, не «даючи емоцію», але допомагаючи з інформацією та точками зору, щоб людина сама розібралася й дійшла до суті.

І тоді буде байдуже: сайт це, телеграм-канал, пневмопошта, голуби чи газета — помруть лише неякісні медіа, а якісні — залишаться.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду