Рудольф Кірнос вважає, що GfK Ukraine ввела в оману міліцію та Kroll

22 Жовтня 2012
8433
22 Жовтня 2012
19:11

Рудольф Кірнос вважає, що GfK Ukraine ввела в оману міліцію та Kroll

8433
Директор Ru Music готовий припинити роздмухувати «панельний скандал», якщо йому заплатять 10 млн грн
Рудольф Кірнос вважає, що GfK Ukraine ввела в оману міліцію та Kroll

Директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос (на фото) заявив, що дослідницька компанія GfK Ukraine ввела в оману міліцію та детективне агентство Kroll, оскільки не надала правоохоронним органам інформацію про всі домогосподарства, які підозрювались у підкупу. Про це він повідомив 22 жовтня під час прес-конференції.

 

«Компанія GfK дійсно відключила 110 домогосподарств з нетиповим переглядом, і дійсно надала інформацію про відключені родини правоохоронним органам. Вони надали як Kroll, так і правоохоронним органам інформацію про 14 відключених домогосподарств у Києві. Однак це не ті домогосподарства, які підозрювались нами у нетиповому телеперегляді», - наголосив він.

 

За словами пана Кірноса, у нього наявна інформація про сім домогосподарств, які дивились телевізор за інструкцією (раніше він називав ім'я однієї жінки - Зої Вікторової, яку підозрює в причетності до таких дій). Підозри у пана Кірноса викликало те, що інформація про дату входження та виходу домогосподарств з панелі, яка наявна у правоохоронних органів, відрізняється від його даних про родини з нетиповим телепереглядом, взяті з програмного забезпечення Markdata за той період, коли глядачі, ймовірно, дивились телеканали за інструкцією.

 

«Тобто ті сім'ї, які чітко брали участь у шахрайській схемі, відсутні. А замість них Kroll та міліції надана інформація про якісь домогосподарства, які відключені з різних причин, але не лише за підозрою в шахрайстві», - сказав керівник Ru Music. Про надану міліції інформацію від GfK йому повідомили під час допиту у слідчого. «GfK, певно, не врахувала, що цю інформацію видно у Markdata. Тому тепер можна з упевненістю казати, що здійснена фальсифікація, щоб міліція не змогла отримати від цих сімей якісь покази. А допитані будуть нормальні сім'ї, і користі з цього буде мало», - сказав він.

 

Рудольф Кірнос стверджує, що окрім перевірки його заяви, слідчі дії щодо «панельного скандалу» проводяться також у межах розслідування кримінальної справи, яка була порушена у 2009 році за фактом розкрадання коштів Ru Music агенством Maxximum Advertising, оскільки підозрювані в цій кримінальній справі можуть мати стосунок до шахрайства з рейтингами.

 

Пан Кірнос звернув увагу на те, що у звіті Kroll, оприлюдненому газетою «Коммерсантъ. Украина» спростовується причетність останнього керівника панелі GfK Ukraine до шахрайської схеми. На думку пана Кірноса, мова йде про керівника групи забезпечення працездатності панелі Віктора Натальчука, який помер у квітні 2012 року. Пан Натальчук, з його слів, був одним з топів компанії, який відстежував нетиповий телеперегляд, мав усю базу домогосподарств та працював з ними. За інформацією пана Кірноса, у матеріалах кримінальної справи, яка зараз розслідується правоохоронними органами, є покази свідка, який стверджує, що у 2008 році він особисто разом з іще одним чоловіком заплатив 60 тис. доларів, переданих колишнім продюсером телеканалу «Меню-ТВ» Павлом Шпіцбергом Віктору Натальчуку для того, щоб розрахуватися за отримання бази домогосподарств панелі.

 

«Я про це дізнався з офіційного листа, який отримав з міліції. Про це я інформував Kroll. Для мене дуже дивно, що Роберт Вітеретті (керівник команди слідчих Kroll, які розслідують панельний скандал. - ТК) ніяк не відреагував на мої слова та офіційні покази людини, яка свідчить, що один з основних менеджерів GfK як мінімум один раз отримував достатньо велику суму коштів за конкретну інформацію. Окрім цього у GfK довго працювала дружина Натальчука - Юлія Кохановська, а в кінці 2011 року або на початку 2012 року несподівано перейшла працювати на телеканал "Україна". Як керівництво GfK могло допустити таку ситуацію, мені не зрозуміло. Я переконаний, що центральним офісом компанії це має регулюватись. Не може дружина працювати на телевізійну групу, а чоловік відповідати за  рейтинги цієї групи», - заявив Рудольф Кірнос.

 

Керівник Ru Music закликав Новий канал і ТВі, яких Kroll підозрює в маніпуляціях з рейтингами, звернутися із заявою до правоохоронних органів, тоді всі згадані факти можна буде перевірити. На думку пана Кірноса, міліція побоюється опитувати телеканали, наприклад ТВі, напередодні виборів. «Я переконаний у їх невинності, однак міжнародна компанія звинувачує їх у причетності до шахрайства. Я бачу, що треті особи підставили Новий і ТВі. Мені дивно, що вони не звернулись до міліції. Це може свідчити або про те, що ми брешемо, або про те, що це нікому не цікаво. Без заяв великих каналів про шахрайство на ринку ця ситуація не зміниться», - сказав пан Кірнос.

 

Серед можливих варіантів вирішення ситуації з «панельним скандалом», а також поверненні довіри до телевимірювань GfK Ukraine пан Кірнос бачить кадрові ротації. Він стверджує, що необхідно звільнити весь персонал - від керівного менеджменту до прибиральниці, а очолити компанію має західний менеджмент.

 

При цьому Рудольф Кірнорс підтвердив, що згоден припинити піднімати тему скандалу з панеллю GfK і давати прес-конференції, якщо йому сплатять 10 млн грн - у таку суму він оцінює збитки, завдані Ru Music імовірними маніпуляціями з рейтингами.

 

«Детектор медіа» звернулась по коментар до керівника медіадепартаменту GfK Ukraine Ольги Росманової. Пані Росманова зазначила, що компанія вирішуватиме, чи коментувати заяви Рудольфа Кірноса після появи їх у пресі.

 

Начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС Києва Ігор Михалко у коментарі «Детектор медіа» повідомив, що перевірка заяви Рудольфа Кірноса досі триває і рішення про відкриття чи відмову у відкритті кримінальної справи ще не прийняте.

 

Нагадаємо, 7 червня Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. Пан Кірнос звернувся до міліції, і наразі проводиться дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

 

Центральний офіс GfK Group (розташований у Нюрнберзі, Німеччина) найняв спеціалістів одного з найбільших світових детективних агентств Kroll для розслідування «панельного скандалу». Kroll заперечив факт витоку конфіденційної інформації з GfK Ukraine. При цьому Kroll відзначив, що зростання рейтингів Нового каналу, ТВі, «Максі-ТВ» і «Меню-ТВ» в окремі періоди з травня 2008 по лютий 2012 року, найімовірніше, пояснюється маніпуляціями з показниками, а також підкупом частини респондентів.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - focus.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8433
Читайте також
09.08.2012 09:24
Мария Попова, «Коммерсантъ Украина»
17 507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду