Установче дослідження телевимірювань замість GfK проводитиме КМІС

9 Серпня 2012
6246
9 Серпня 2012
15:51

Установче дослідження телевимірювань замість GfK проводитиме КМІС

6246
Компанія перемогла у тендері ІТК
Установче дослідження телевимірювань замість GfK проводитиме КМІС

Київський міжнародний інститут соціології переміг у тендері Індустріального телевізійного комітету на проведення установчого дослідження телевізійних вимірювань. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив генеральний директор КМІСу Володимир Паніотто.

 

Напередодні про це з посиланням на неофіційні джерела в Індустріальному комітеті повідомляв «Коммерсант».

 

Раніше установчі дослідження проводив оператор панелі GfK Ukraine. Як розказала «Детектор медіа» директор департаменту з медіадосліджень GfK Ukraine Ольга Росманова, у 2002 році компанія провела велике установче дослідження, а після цього проводила щоквартальні.

 

Однак тепер ІТК вирішив розділити роботу щодо проведення установчого дослідження та оператора панелі. Як розповіла виконавчий директор ІТК Катерина Котенко, востаннє тендер на установчі дослідження проводився у 2011 році. «В тендері минулого року перемогла компанія ГФК, але ми хотіли розділити давно ці види робіт, тому контракт був на 1 рік», - сказала вона.

 

За словами Ольги Росманової, у тендерних умовах йшлось про те, що діючий оператор панелі (GfK) не може брати участь у конкурсі.

 

Між тим за інформацією «Детектор медіа», також у відборі на право проведення досліджень брала участь компанія InMind.

 

За словами Володимира Паніотто, КМІС отримав право на проведення першої хвилі досліджень з вибіркою 30 тисяч інтерв'ю, тривалістю 20 хвилин. Відповідний лист від тендерного комітету ІТК компанія отримала цього тижня. Однак чи проводитиме компанія також регулярні установчі дослідження (раз на півроку чи щоквартально), пану Паніотто поки що не відомо.

 

«У нас були різні варіанти пропозицій. Окрім 30 тисяч інтерв'ю були варіанти і 40 тисяч, і 50 тисяч. Решта деталей ще не відомо, ми маємо їх обговорити згодом», - зазначив Володимир Паніотто у коментарі «Детектор медіа».

 

За його словами, попередньо планувалось, що дослідження має бути завершене до 1 грудня.

 

«Відповідно до запиту ІТК, дослідження проводитиметься за традиційною технологією. Вибірка у десять разів більша за кількість встановлених піплметрів. Опитування є аналітичним, за його допомогою виділяються типи домогосподарств, - розказав генеральний директор КМІСУ. - Ми звертали увагу на закон про захист персональних даних. Тому нам потрібно буде погодження, щоб передавати адреси третій стороні. Тобто тут є свої особливості, яких не було у попередньому дослідженні. Однак загалом це традиційне установче дослідження, яке буде репрезентативним для всієї України (міського та сільського населення) і одним з найбільш точних в Україні. Адже дослідження такого обсягу проводяться дуже рідко».

 

Як пише «Коммерсант» з посиланням на менеджера одного з телехолдингів, весь контракт с GfK Ukraine оцінювався у суму $2 млн на рік. А потенційний контракт з КМІС може скласти 10-15% від цієї суми. Також джерела видання повідомляють, що ІТК може оголосити новий тендер на оператора панелі до кінця року.

 

У коментарі «Детектор медіа» Катерина Котенко зазначила, що установче дослідження проводиться регулярно і не прив'язане до побудови нової панелі: «Установче дослідження - це регулярне дослідження, яке проводиться з метою моніторингу змін демографічних характеристик, наявності ТБ обладнання й можливостей прийому ТБ каналів серед населення України. Дослідження проводиться на замовлення Індустріального телевізійного комітету щоквартально, за рік опитуються 12 000 домогосподарств. Дослідження проводиться вже більше 10 років регулярно».

 

«Коммерсанту» виконавчий директор ІТК Катерина Котенко наголосила, що зміна оператора установчого дослідження не впливає на зміну оператора панелі. Нагадаємо, контракт ІТК з GfK Ukraine укладений до 2014 року. Більш того, як пише «Коммерсант», якщо контракт з КМІС виявиться довгостроковим, у GfK Ukraine буде більше шансів зберегти угоду на панельне дослідження, вважають учасники ринку. «Фактично в цьому випадку базу даних для складання вибірки буде робити КМІС, він же повинен контролювати якість дослідження. До того ж послуги GfK Ukraine після такого скандалу можуть обійтися ринку дешевше», - відзначає менеджер одного з телеканалів

 

Нагадаємо, 7 червня Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. Пан Кірнос звернувся до міліції, і наразі проводиться дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6246
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
йцукен
4275 дн. тому
интиресна доля спутника и IPTV в их исследовании...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду