Kroll підтверджує ймовірність маніпуляцій з рейтингами низки телеканалів

6 Вересня 2012
6835
6 Вересня 2012
10:23

Kroll підтверджує ймовірність маніпуляцій з рейтингами низки телеканалів

6835
Серед них – Новий канал та ТВі
Kroll підтверджує ймовірність маніпуляцій з рейтингами низки телеканалів

Зростання рейтингів Нового каналу, ТВі, «Максі-ТВ» і «Меню-ТВ» в окремі періоди з травня 2008 по лютий 2012 року, найімовірніше, пояснюється маніпуляціями з показниками, а також підкупом частини респондентів. Про це йдеться в звіті міжнародного детективного агентства Kroll і компанії GfK, пише «Коммерсантъ».

 

«Кожне популярне шоу (на Новому каналі. - ред) дивилися 80% підозрюваних у підкупі сімей, а серед інших глядачів - тільки 10%. Повинна бути серйозна причина для таких показників у кожному конкретному сегменті і часовому проміжку. Найбільш ймовірне пояснення цьому - маніпуляції», - йдеться у звіті.

Цей документ Kroll і GfK підготували в рамках розслідування витоку інформації в GfK Ukraine, на підставі якої відбувається продаж ТВ-реклами в Україні. 29 серпня звіт був представлений Індустріальному телевізійному комітету. Проведення аудиту почалося після заяви директора каналу RuMusic Рудольфа Кірноса.

У звіті наголошується, що ні справжність інструкції, ні незаперечні докази того, що підозрілі сім'ї слідували інструкціям, не встановлені. Так, експерти відвідали 14 таких сімей, і всі вони «давали правдоподібні пояснення своїх глядацьких переваг і не знали про інструкції». Ці родини також наполягають на тому, що їх «ніхто не просив змінювати свої глядацькі вподобання». «Завданням Kroll було розслідування корупції в GfK Ukraine як можливої ​​причини маніпуляцій даними, якщо такі маніпуляції мали місце. Ми не знайшли переконливих доказів корупції в GfK Ukraine», - повідомив керуючий директор нью-йоркського офісу Kroll Роберт Вітеретті (раніше його запрошували в Україну адвокати президента Леоніда Кучми з метою довести його непричетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе).

Колишнє керівництво Нового каналу заперечує звинувачення, а нинішнє не прокоментувало ситуацію. «Я знаю тільки те, що ніколи і нікому не платила за завищення рейтингів, а додумувати можна що завгодно», - зазначила Ірина Лисенко, яка займала посаду генерального директора Нового каналу до травня цього року. Теперішній PR-директор каналу Ольга Балабан повідомила лише, що поки розслідування не завершено, канали не можуть коментувати його результати.

Зв'язок з підробкою рейтингів заперечують і на каналі ТВі. «Ні до яких маніпуляцій даними ми непричетні. Ми бачимо лише, що багатьох глядачів, які дивилися наш канал, раптово відключили від дослідження напередодні виборчої кампанії», - обурюється гендиректор ТВі Микола Княжицький. Мова йде про сотні домогосподарств, відключених від дослідження через підозри в корумпованості відразу після початку скандалу. Микола Княжицький 17 серпня звернувся в ІТК з листом, в якому вимагав пояснити причину виключення домогосподарств і погрожував GfK зверненням до Антимонопольного комітету. Пан Княжицький повідомив, що йому в комітеті також не відповіли.

У рекламних агентствах вважають, що ІТК невигідно визнавати канали винними, тому звіт досі не опублікований. «Ми також проводили розслідування і прийшли до висновку, що основний замовник - Новий канал. Але якщо це визнає ІТК, то канал доведеться виключати з ТВ-панелі. А він входить в одну з найбільших на телевізійному ринку груп - StarLightMedia  Віктора Пінчука, яка фінансує значну частину дослідження», - говорить топ-менеджер однієї з рекламних груп.

Глава StarLightMedia Володимир Бородянський не зміг відповісти на питання «Коммерсанта», пославшись на важливу зустріч. А виконавчий директор ІТК Катерина Котенко повідомила, що звіт поки що попередній, тому коментувати його комітет не буде.

У разі визнання каналів винними в маніпуляціях рейтингами рекламодавці готові відстоювати свої інтереси у суді. Так, найбільшими рекламодавцями Нового каналу у період з середини 2010 до середини 2011 року були компанії Procter & Gamble, Kraft Foods, L `Oreal, Nestle та інші. На ТВі - Procter & Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive, Carlsberg Group та інші.

Єдиний варіант, який може виправдати Новий канал, - перекласти провину на продакшн SistersProduction, що знімав ті шоу, частка аудиторії яких була значно завищена, вважають співрозмовники в агентствах. «Конкретно шоу "Здрастуйте, я ваша мама" на  Новому каналі набирало частку приблизно 25%», - говориться у звіті. При цьому середня частка аудиторії каналу (люди у віці 14-49 років, що проживають в містах з населенням більше 50 тис. чоловік) в той же період становила лише 8-9%. Раніше представники продакшну також заперечували свою причетність до маніпуляцій.

Крім результатів аудиту, звіт містить пропозиції GfK та Kroll з поліпшення якості панелі і запобіганню аналогічних ситуацій в майбутньому. Головна пропозиція компаній - повністю оновлена ​​панель дослідження. Зокрема, в документі сказано, що необхідно збільшити покриття та розмір вибірки панелі, а також встановити ротацію учасників на рівні 35%. Також буде регулярно перевірятися весь персонал, який бере участь в процесі дослідження. Ключовий персонал буде замінений «там, де це необхідно», а всі скарги можна буде подавати конкретній особі в штаб-квартирі GfK. До того ж в новому дослідженні, за задумом GfK, підвищиться поріг входження, тобто невеликі канали будуть представлені тільки «орієнтовною інформацією».

Після таких поліпшень дослідження, вартість якого становить зараз близько $ 2 млн на рік, подорожчає в півтора-два рази, вважає джерело в ІТК. GfK пропонує переоформити поточний контракт в перехідній - тоді протягом 2013 компанія зможе змінити панель, при цьому ІТК буде платити їй стару ціну. Після цього GfK розраховує на підписання шестирічного контракту за новою ціною.

Внаслідок скандалу GfK ризикує втратити контракт на дослідження. Як писала «Детектор медіа», установчим дослідженням, в ході якого і відбираються респонденти, буде займатися Київський міжнародний інститут соціології. Весь контракт з GfK Ukraine оцінювався в суму понад $ 2 млн на рік, частина, яку тепер буде виконувати КМІС, складає 10-15% цієї суми.

 

Нагадаємо, раніше Міжнародне детективне агентство Kroll заперечило факт витоку конфіденційної інформації з GfK Ukraine.

 

Тоді Рудольф Кірнос звернувся до ЗМІ з заявою, що звіт Kroll перед ІТК, зроблений паном Вітеретті 29 серпня має за ціль ввести членів ІТК в оману, відвести звинувачення від GfK Ukraine, але ніяк не встановити винних: «Просимо членів ІТК не сприймати цей звіт, а звернутися до правоохоронних органів для встановлення істини та покарання виних в шахрайських діях з вимірюваннями рейтингів телевізійних каналів України», - йдеться в листі.

 

 

Нагадаємо, 7 червня Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. Пан Кірнос звернувся до міліції, і наразі проводиться дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6835
Читайте також
13.09.2012 09:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
23 734
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 272
12.09.2012 08:55
Євген Солонина, «Радіо свобода»
24 054
11.09.2012 09:15
Валентина Самченко, «Україна молода»
26 733
10.09.2012 08:27
«Коммерсантъ. Украина»
22 803
07.09.2012 14:41
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
14 027
09.08.2012 09:24
Мария Попова, «Коммерсантъ Украина»
17 507
15.06.2012 11:26
Андрій Черніков, «Українська правда»
18 813
13.06.2012 12:30
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
20 219
08.06.2012 10:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
19 642
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду