АП не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

4 Вересня 2012
22353
4 Вересня 2012
10:30

АП не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

22353
Відповідь на репліку Дениса Іванеска «"Стоп-цензура!" не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?»
АП не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

Денис Іванеско, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента України, у своєму блозі на «Українській правді» закинув представникам «Стоп цензурі» ігнорування начебто покращення ситуації зі свободою слова в Україні. 

 

Маю на це зазначити, у свою чергу, що насправді це президентська Адміністрація не знає, яке місце посідає Україна за рівнем свободи слова в рейтингах міжнародних організацій. Мало того, Денис Іванеско не просто ігнорує факти, він їх перекручує.

 

У 2010 році Україна впала в рейтингу «Репортерів без кордонів» із 89-ї позиції на 131-шу. Це карколомне падіння було зумовлене різким погіршенням свободи слова, яке почалося після приходу до влади Віктора Януковича. Незначе покращення рейтингу України в 2011 році (до 116-ї позиції) відбулося за рахунок того, що у 2010-му було вбито журналіста Климентьєва, а у 2011-му, на щастя, не було вбивств журналістів, повязаних із журналістською діяльністю. Другою причиною стало погіршення свободи слова в інших країнах. Адже рейтинг – це, перш за все, порівняння з іншими країнами, у той час як в окремо взятій Україні свобода слова й надалі погіршувалася.

 

Ми робили кілька відповідних заяв із поясненнями з цього приводу, але, очевидно, це пройшло повз увагу пана Іванеска. Проте, якщо мати час і бажання просто погуглити, їх можна почитати за багатьма посиланнями, зокрема тут і тут.

 

Стосовно 2012 року ми констатували різке погіршення свободи слова. За весь 2011 рік було 24 випадки нападів, у 2010-му – 21 напад. За 8 місяців 2012-го – вже 40. Із 9 загальнонаціональних телеканалів вісім не подають об'єктивної інформації, замовчують теми та не критикують влади. Згідно з моніторингами «Детектор медіа», з початку 2012 року цензура на цих телеканалах зросла на 30% і продовжує зростати. Замовчується широкий спектр тем починаючи із соціально-економічних проблем, акцій протесту, критики влади, падіння стандартів життя до міжнародних подій. В країні практично повністю відсутній медіаринок. З 2015 року регіональні мовники будуть позбавлені наземного віщання внаслідок корумпованого розподілу частот у цифровому мультиплексі. Справа Гонгадзе слухається за закритими дверима, немає жодного прогресу у встановленні замовників убивства ані Гонгадзе, ані Александрова. Медіаплюралізм під найбільшою загрозою за всі роки незалежності. Прямо зараз по всій Україні вимикають телеканал ТВі, який критикує владу.

 

Президентська адміністрація вбачає в цьому покращення?

 

Ми – ні. Вже сьогодні можна прогнозувати подальше падіння України в різноманітних міжнародних рейтингах. Тому що, пане Іванеску, скільки не кажи «халва», в роті солодше не стане. І скільки не повторюй про покращення, об'єктивні факти й цифри свідчать про збереження тенденції до погіршення свободи слова в Україні.

 

Оксана Романюк, представник «Репортерів без кордонів» в Україні 

Фото - www.gart.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Романюк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22353
Читайте також
05.09.2012 16:59
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
23 120
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 102
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 943
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kyiv
4263 дн. тому
2atos: щось добре про президента - це новина про арешт родини Януковичів... Щось смішне про президента - це новина про падіння літака з родиною Януковича... Інших добрих чи веселих новин про істоту, яку кримінальний Донбас обрав на найвищу посаду в нашій нещасній країні, немає.
atos
4264 дн. тому
Уважаемая, Вы же опытный журналист и,такой же опытный ЛЖЕЦ. Кто определяет или СОЗДАЕТ имидж Украины ??? Да,это ИМЕННО ВЫ! Вот и на последнем Всемирном газетном конгрессе устроенное Вами ПИАР--ШОУ, во время выступления Президента,не добавило вам ИМИДЖА. ВЕДЬ ВЫ САМИ ОБЛИВАЕТЕ СЕБЯ ГАДОСТЬЮ, А ПОТОМ ГОВОРИТЕ, ЧТО ВАС в мире не признают. По- моему, простые люди НАЕЛИСЬ вашей демократии, по горло и хотят слышать о вас что то ДОБРОЕ. А на это у Вас не хватает.....??? Jxtym ;fkm!/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду