«Стоп-цензура!» не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

3 Вересня 2012
23384
3 Вересня 2012
18:30

«Стоп-цензура!» не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

23384
«Стоп-цензура!» не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

Сьогодні був на відкритті WAN-IFRA. Це найбільший медіа-захід світового рівня за останні кілька років.

Учасники руху «Стоп-цензура!» виступили з акцією протесту.

Зверніть увагу. У Південній Кореї місцевих журналістів, які також намагалися влаштувати акцію протесту під час WAN-IFRA, зупинили на ескалаторі та навіть не пустили до зали.

Між іншим, Республіка Корея займає в рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів» 44 місце і випереджає на кілька позицій США!

У Москві за спробу організувати протест під час виступу Путіна на WAN-IFRA організаторів оштрафували.

В Україні протест відбувся за задумом ініціаторів. Оскільки в залі було темно, а я сидів на гальорці, то їхніх гасел на плакатах я не зміг прочитати.

Тому цитую два з них за «Детектор медіаю«:

«Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси».

«В Україні не працює доступ до публічної інформації»

Інформую шановних активістів, що згідно з останнім (2011-2012) рейтингом поважної міжнародної організації «Репортери без кордонів», Україна покращила позицію в рейтингу свободи слова на 15 (!) пунктів. Зі 131 місця ми перемістилися на 116.

Це відбулося не в останню чергу завдяки тому, що в Україні почав діяти закон «Про доступ до публічної інформації», який схвально оцінили репортери.

«Репортери без кордонів» мають в Україні свого представника - Оксану Романюк, яка може підтвердити покращення рейтингу свободи слова в Україні. Вона має цьому своє пояснення, але факт залишається фактом. Свіжіших звітів репортери не публікували.

Хіба не знала про це «Стоп-цензура!»? Звичайно знала! Але вони обрали для акції рейтинги «Freedom House», для яких свобода слова - не провідна тема, як для репортерів, а лише одна з багатьох, яку вони моніторять поряд зі станом демократії, захистом прав людини, свободи зібрань та безлічі інших маркерів. Якщо завтра хтось оприлюднить ще гірші для України рейтинги, Ви про це дізнаєтеся з плакатів «Стоп-цензурі!».

До речі, Оксана Романюк, як учасник протесту, тримала один з плакатів. Чи це означає, що даним свого офісу вона вже не довіряє? Це все одно, якби CNN замовив власний exit-poll, але сказав, що exit-poll конкурентів з NBC кращий.

І, наостанок, назву три факти, чому я не погоджуюся з гаслом, що закон про доступ в Україні не працює.

1. Київська обласна і Київська міська державні адміністрації набрали найбільшу кількість балів за моніторингом впливової громадської організації.

«В процесі надсилання електронних запитів та отримання відповіді на них не виникає жодних проблем. Запити реєструються, а відповіді надаються якісно та вчасно», - пишуть активісти громадської організації.

2. Чиновники почали отримувати догани за ненадання відповіді журналістові за запитом, інформує сайт Інституту масової інформації, керівник якого - Вікторія Сюмар сьогодні охоче протестувала за свободу слова.

3.Адміністрація Президента чи не вперше надала відповідь на запит «Української правди», яка не викликала нарікань редакції.

Чи працює свобода інформації чи ні - це оціночні судження про напівповну/напівпорожню склянку з водою. Оптимісти кажуть, що працює, песимісти - що ні. Кожен бачить свою правду.

 

Денис Іванеско, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23384
Читайте також
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 936
03.09.2012 20:50
Алексей Погорелов, «Українська правда. Блоги»
22 567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду