Українському ТБ зашкодить запровадження податку на рекламу - НАМ

13 Листопада 2012
5308
13 Листопада 2012
15:40

Українському ТБ зашкодить запровадження податку на рекламу - НАМ

5308
Національная асоціація телерадіомовників (НАМ) закликає уряд не поновлювати податок на рекламу і активніше боротися з піратством
Українському ТБ зашкодить запровадження податку на рекламу - НАМ

Представники медійної галузі просять Кабінет Міністрів України не відроджувати податок на рекламу, оскільки в реаліях зменшення надходження рекламних коштів його запровадження відчутно зашкодить ЗМІ. Про це зазначила виконавчий директор Незалежної Асоціації телерадіомовників (НАМ) Катерина М'ясникова під час засідання робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні, яке відбулося 13 листопада в Держкомтелерадіо в рамках програми «Відкрита розмова».

 

«Півтора року тому вже були намагання збільшити податок на рекламу. Тоді вся медійна індустрія звернулася до уряду, щоб не тільки не збільшувати, а взагалі ліквідувати його як єдиний податок на видатки, а не на доходи. Зараз цього податку немає, а в проекті бюджету на наступний рік знову планується повернути 0,5% податку на рекламу», - сказала пані М'ясникова.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович підтримав пропозицію НАМ, і запевнив, що Комітет спільно з представниками індустрії підготує спільне звернення до Кабінету Міністрів щодо недоцільності поновлення податку на рекламу.

 

Учасники робочої групи вирішили також на найближчому засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів при Президентові України розглянути питання про збереження регіонального та місцевого телебачення у процесі переходу на цифрове мовлення, запросивши на нього представників Національної ради з питань телебачення і радіомовлення тат Укрчастотнагляду.

 

«Асоціація закінчує дослідження, які з місцевих ТРО отримали цифрові ліцензії, на яких частотах мовлять, яким чином у правовому полі вони можуть в подальшому мовити. Тут потрібен комплексний підхід. Національна рада наразі веде перемовини з правлінням НАМ з приводу того, щоб ввести таку технологію, як малопотужні мультиплекси на регіональному і місцевому рівнях. Але сама вона не може вирішити це питання через те, що потрібна співпраця частотних служб, і найважливіше - звільнення частот, які зараз не використовуються військовими», - пояснила Катерина М'ясникова.

 

Також учасники робочої групи вирішили обговорити разом з представниками правоохоронних органів і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення питання піратства у галузі телебачення.

 

За словами виконавчого директора НАМ, Нацрада вже провела перше засідання з податковою і МВС з цього приводу. «Але ми поки що не бачимо реальних дій. Можливо варто залучити СБУ, тому що йдеться про захист національних інтересів? Піратство відбирає гроші у легальних платників податків. Піратство не дає розвиватися новітнім платформам в Україні і наносить шкоду державному бюджету», - зазначила вона.

 

На думку Олександра Курдіновича, проблема піратства загрожує національній безпеці України. «Щодо цього нас вже застерігали інші країни, зокрема США, - сказав він. - Тут є ще один контекст цієї проблеми - забезпечення авторських прав. Але щоб правоохоронці цим займалися, мають бути заяви від тих, чиї права порушуються. Така ж історія й у кабельних операторів, які працюють без ліцензії і займаються неправомірною ретрансляцією».

 

Індустрія вже готова боротися з піратством, зазначив директор з розвитку VIASAT Петро Конов. «Немає прозорої ситуації на ринку, на якому співіснують пірати і чесні компанії, які сплачують податки. Є демпінг. Легальні компанії не отримують прибутку. Важливо, що індустрія почала самоорганізовуватися. Результати будуть, якщо нас підтримають правоохоронні органи і держава», - сказав він.

 

Учасники групи обговорили також питання стимулювання виробництва національного телепродукту, який держава хотіла б бачити в ефірі (дитячі й освітні програми тощо).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5308
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду