Рекламу ліків знову хочуть заборонити

7 Червня 2012
6135
7 Червня 2012
13:51

Рекламу ліків знову хочуть заборонити

6135
Уряд пропонує залишити її тільки в спеціалізованих виданнях
Рекламу ліків знову хочуть заборонити

Кабінет Міністрів пропонує заборонити рекламу лікарських засобів (крім реклами, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики), а також уточнити положення щодо реклами медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації. Про це йдеться в проекті закону № 10563 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони реклами лікарських засобів», який зареєстрований в парламенті.

 

Поданим проектом закону пропонується внести зміни до законів «Про рекламу» та «Про лікарські засоби». Необхідність прийняття цього законопроекту уряд обґрунтовує, зокрема тим, що рекламування лікарських засобів на телебаченні і радіо, у друкованих засобах масової інформації, засобами зовнішньої реклами сприяє самолікуванню, яке може не тільки не дати бажаного результату щодо покращення стану здоров'я, а й призвести до його погіршення.

 

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

 

Водночас, на думку головного науково-експертного управління, передбачена у законопроекті нова редакція ст. 21 Закону України «Про рекламу», якою «забороняється реклама лікарських засобів, крім реклами, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики», потребує узгодження з Європейською конвенцією про транскордонне телебачення, згідно з якою забороняється трансляція реклами лише рецептурних лікарських засобів і медичних послуг.

 

Крім того, викликає зауваження термінологія законопроекту: наприклад, у проекті вживаються терміни «медичний заклад» або «медична установа», тоді як у вітчизняному законодавстві - «заклади охорони здоров'я».

 

Профільний парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 6 червня не розглянув цей проект через відсутність кворуму.

 

Це вже не перша спроба заборонити рекламу ліків. Але минулого року Верховна Рада не стала цього робити. 20 грудня 2011 року парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект № 7007 з правками, які дозволяють ЗМІ рекламувати ліки. Згідно з прийнятою в другому читанні редакцією, в законі «Про рекламу» залишаються чинні обмеження для реклами ліків, а саме заборона рекламувати рецептурні препарати. На додачу до цього не можна буде рекламувати ліки, внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування. Ці зміни до закону «Про рекламу» набудуть чинності в липні 2012 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6135
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду