Депутати залишили рекламу ліків в телеефірі

6 Жовтня 2010
14377
6 Жовтня 2010
17:05

Депутати залишили рекламу ліків в телеефірі

14377
Депутати залишили рекламу ліків в телеефірі

6 жовтня 2010 року парламент відхилив законопроект № 5339-1 про внесення змін до Закону України "Про рекламу"» щодо рекламування лікарських засобів, авторами якого є народні депутати Ірина Геращенко та Ольга Герасим'юк (фракція «НУ-НС»). За нього проголосувало всього 7 депутатів. Профільний комітет з питань свободи слова та інформації підтримав цей законопроект.

 

Голова комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко утримався при голосуванні за цей проект, хоча не вважає себе категоричним противником цього документу. На його думку, в законопроекті № 5339-1 є раціональне зерно.

 

«Є колосальне роздратування рекламою взагалі, і лікарських препаратів зокрема. Тому саму ідею можна було би підтримати. При цьому треба добре дивитися, які інструменти ми для цього використовуємо. Для мене головним критерієм для прийняття рішення є європейські стандарти, що стосуються реклами: Європейська конвенція про транскордонне мовлення, яку Україна торік повністю підтримала, і Аудіовізуальна директива Євросоюзу 2009 року», - зазначив Андрій Шевченко. За його словами, обидва документи встановлюють ліберальніші правила, ніж ті, які пропонують автори законопроекту.

 

Він вважає, що важко визначити практичний механізм застосування цього закону. «Наприклад, автори  пропонують, щоб у нас не рекламувалися ліки перед або після дитячих програм. А хто визначатиме, яка програма для дітей, а яка вже не для дітей, а для підлітків? Якщо сам телеканал, то це мало що змітить, якщо Нацрада, тоді це буде виглядати як додатковий інструмент для тиску на телеканали», - сказав голова профільного комітету.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14377
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Squall
4962 дн. тому
Взагалі-то мова йде про законопроект № 5339-2, а не про 5339-1
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду