Комітет з питань охорони здоров’я продовжує необґрунтовано наполягати на забороні реклами ліків у ЗМІ

3 Березня 2011
3 Березня 2011

УАВПП отримала лист Комітету ВР України з питань охорони здоров'я за підписом голови комітету Т.Д. Бахтеєвої (частина 1, частина 2 , частина 3, частина 4). З отриманої нами інформації зрозуміло, що Комітет ВРУ продовжує необґрунтовано наполягати на забороні реклами ліків у ЗМІ, йдеться, зокрема, про проект закону № 7007 співавтором якого є пані Бахтеєва.

Юридичний медіа Комітет УАВПП підготував наступну інформацію щодо про необґрунтованості заборони реклами ліків:

1. Твердження про велику кількість порушень реклами ліків у пресі нічим не підтверджено. У листі за підписом пані Бахтеєвої зазначено, що порушень багато, проте не вказано скільки це та із якого джерела взята інформація про велику кількість порушень. Більше того, зазначено, що дані державного органу, визначеного таким, що контролює дотримання рекламного законодавства - Держспоживстандарту - насправді «не є показником реального стану справ», і те, як він працює, «є відсутністю контролю».Це є, окрім усього іншого, ще й підміною понять, адже лобісти заборони реклами ліків, використовуючи необізнаність громадян, видають за порушення реклами ліків численні приклади продажу біологічно активних добавок та інших товарів що ніяк не відносяться до ліків. До того ж не розрізняють рекламу у різних каналах - у пресі, на телебачення, радіо і так далі.
  2. Міжнародне та вітчизняне законодавство не вимагає заборонити рекламу ліків. Відповідно до частини 2, ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, «обмеження поширювати інформацію, до якої відноситься і реклама, може підлягати таким обмеженням, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб». На сьогодні авторами законопроекту не представлено жодного документу, що підтвердив би вплив заборони реклами ліків на покращення стану охорони здоров'я. В Україні відсутня також програма покращення стану охорони здоров'я, яка б передбачала обмеження реклами ліків.
  3. Заборона реклами не здешевить ліки. Кошти, які витрачаються фармацевтичним компаніями на рекламу, у випадку її заборони будуть спрямовані на інші механізми просування товару. В першу чергу, вони підуть на збільшення інформації в лікарнях, у аптеках та на прямі заохочення лікарям. Але зменшення витрат на просування, про гіпотетичну можливість якого кажуть автори заборони реклами, не відбудеться. А відтак вартість ліків не зменшиться. У найгіршому випадку на ринку залишаться два сорти ліків - дешеві та дорогі. І обирати споживач буде не стільки за лікувальними властивостями та побічними ефектами, скільки за можливостями свого гаманця. Причому така майже монопольна картинка буде означати, що завтрашні «дешеві» ліки будуть коштувати більше, ніж сьогодні коштують дешеві ліки.
  4. Заборона реклами ліків не зменшить рівень самолікування. За умови скорочення кількості лікарень, низьких зарплат працівників медичної сфери та великої вартості цих послуг, реклама є чи не найменш важливим фактором впливу. Окрім того, відповідальне самолікування - це те, що має світове визнання та заохочується у так званих цивілізованих країнах. І Україна мала б бути зацікавленою у збільшенні обізнаності громадян, у підвищенні рівня якості відповідального самолікування а відтак - у зменшенні навантаження на лікарів. Це можливо лише за умови ведення просвітницької роботи та розповсюдження реклами у відповідності до вимог законодавства.
  5. Наявність реклами ліків сприяє їх здешевленню та більш якісному лікуванню. За допомогою реклами фармацевтичні компанії ведуть конкурентну боротьбу та змушені постійно шукати шляхів для здешевлення ліків та зменшення їх вартості. У випадку заборони реклами на ринку України залишиться декілька монополістів, що зможуть вільно збільшувати ціни на свою продукцію. Без реклами, жодна нова компанія не зможе запропонувати споживачам більш якісні чи дешевші ліки. Відсутність реклами не дозволяє виробникам ліків розробляти та впроваджувати нові, інноваційні ліки - адже їх неможливо буде просувати на ринок.
  6. На сьогодні запропоновано більш дієві механізми зменшення безвідповідального самолікування та неправильного вживання ліків. До Верховної ради внесено та прийнято у першому читанні проект Закону 4708 від 24.06.2009. Зазначений проект замість заборони інформувати населення забезпечить розміщення попереджувальних написів про необхідність бути обережним при вживанні ліків.

Нагадаємо, що Українська Асоціація Видавців (УАВПП) звернулася з листом (Вих. № 02/01 від 10.01.2011 р. - частина 1, частина 2)  до голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Бахтеєвій Т.Д. про доопрацювання проекту Закону № 7007 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)».

Головний акцент в зверненні зроблений на прохання ЗАМІСТЬ ЗАБОРОНИ реклами та розповсюдження інформації про лікарські засоби (окрім спеціалізованих ЗМІ та конференцій для лікарів) ВВЕСТИ обов'язковий попереджувальний напис у всіх рекламних повідомленнях виробників лікарських засобів на кшталт «Міністерство охорони здоров'я попереджає про небезпеку самолікування» та зобов'язати видавців надавати до 10% від площі розміщеної реклами лікарських засобів під соціальну рекламу з питань охорони здоров'я та медичних послуг.

УАВПП наголошує на готовності всіляко сприяти роботі Комітету в частині пошуку найефективніших рішень проблем охорони здоров'я та на сторінках періодичних видань - членів УАВПП вести роз'яснювальну роботу серед населення, яку ми вважаємо найбільш дієвим інструментом боротьби з неналежним використанням ліків та безконтрольним споживанням харчових добавок та їх неправильним застосуванням.

Крім того, УАВПП, разом з іншими провідними професійними об'єднаннями медіа та фармацевтичної галузей, за результатами проведеного 1 березня 2011 року Круглого столу «10 міфів про рекламу ліків» до участі у якому були залучені представники медіа та рекламної індустрії, громадських організацій та галузевих асоціацій у сфері охорони здоров'я, народні депутати України, урядовці, медіа-експерти, рекламодавці і журналісти, звернулися до Голови ВРУ та народних депутатів України з відкритим зверненням щодо ситуації, яка склалася у зв'язку з законодавчими ініціативами щодо заборони реклами ліків. Це звернення розміщене тут (http://itk.ua/ua/press/item/id/718) і є відкритим до підписання іншими учасниками до 20:00 понеділка, 14 березня 2011 року.

Якщо ви бажаєте долучитись до ініціативи УАВПП чи маєте пропозиції стосовно законопроекту, прохання звертатися до: Олександра Дяченко, юриста УАВПП за тел. 044-425-57-87, 0974817778

УАВПП
Теги: