Депутати хочуть заборонити рекламу ліків у дитячих програмах

30 Листопада 2009
14693
30 Листопада 2009
17:28

Депутати хочуть заборонити рекламу ліків у дитячих програмах

14693
Депутати хочуть заборонити рекламу ліків у дитячих програмах

Народні депутати Ірина Геращенко та Ольга Герасим'юк (фракція «НУ-НС») 30 листопада 2009 року зареєстрували законопроект про внесення змін до Закону «Про рекламу» №5339-2 щодо реклами лікарських засобів.

 

Проект розроблено з метою недопущення реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації в блоках дитячих та юнацьких передач, а також реклами, що може ввести в оману споживача і спонукати його придбавати та/або застосовувати ліки без такої необхідності.

 

«Так чинний Закон України «Про рекламу» не передбачає обмежень щодо розміщення реклами лікарських засобів в дитячих та юнацьких програмах. Зважаючи на вразливість цієї категорії населення, вважаємо за необхідне заборонити рекламу лікарських засобів в час, коли транслюються програми для дітей і юнацтва», - йдеться у пояснювальній записці ініціаторів законопроекту.

 

Внесення змін має запобігти введенню населення в оману шляхом реклами лікарських засобів, які реалізуються на фармацевтичному ринку України понад два роки, у якості нових; запобігти та знизити безконтрольне застосування дітьми та юнацтвом медичних препаратів та інших методів лікування без батьківського нагляду та консультації з лікарем; а також надати людині можливість самостійно обирати між подібними за дією лікарськими засобами потрібний засіб лікування уникаючи психологічного тиску.

 

У запропонованій редакції проекту забороняється розміщувати рекламу лікарських засобів у блоках дитячих  та підліткових програм, а також відомості про те, що лікарський засіб новий, якщо він реалізується на місцевому ринку понад два роки. Проектом пропонується заборонити вживати в рекламі лікарських засобів дієслів у наказовому способі.

 

Автори законопроекту вважають, що реалізація цього проекту дозволить скоротити кількість випадків помилкового та безконтрольного вживання ліків.

 

З текстом законопроекту можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду