Рекламісти і медійники: проблеми зі здоров’ям українців не вирішити шляхом заборони реклами ліків

1 Березня 2011
19174
1 Березня 2011
18:44

Рекламісти і медійники: проблеми зі здоров’ям українців не вирішити шляхом заборони реклами ліків

19174
Рекламісти і медійники: проблеми зі здоров’ям українців не вирішити шляхом заборони реклами ліків

Рекламу нерецептурних лікарських засобів забороняти не потрібно, оскільки вона дозволена майже в усіх європейських країнах. Таку думку озвучили учасники круглого столу на тему «10 міфів про рекламу ліків», який відбувся 1 березня.

 

Учасники заходу, які в основному представляли фармацевтичну галузь та рекламну індустрію, обговорили № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я», що передбачає заборону на рекламу лікарських засобів.

 

Рекламісти і медійники вважають будь-яку заборону неефективною, оскільки ці кошти перетечуть в іншу нішу, приміром у буклети з рекламою шарлатанських диво-засобів, які кидають у поштові скриньки.

 

«Заборона реклами лікарських засобів - це обмеження інформації для споживачів», - озвучив один з основних аргументів противників заборони реклами юрист УАВПП Олександр Дяченко.

 

Народний депутат, голова підкомітету з питань реклами комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк не розуміє, як можна забороняти існуючу реальність. «Народних депутатів дратує не тільки реклама ліків, а й слабоалкогольних напоїв, памперсів, шампуню тощо. Самолікування провокує не реклама, а великий перелік дозволених МОЗ безрецептурних ліків. Спочатку треба зменшити цей перелік», - сказала пані Кондратюк.

 

Рекламістам та представникам фармацевтичного ринку народний депутат закинула виробництво агресивної реклами та слабку саморегуляцію галузі. Вона нагадала, що окрім законопроекту № 7007, на розгляді в парламенті ще два проекти: № 8065 про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу», який пропонує обмежити рекламу лікарських засобів, та № 4708 про внесення змін до ст. 21 Закону України «Про рекламу», який пропонує супроводжувати рекламу лікарських засобів попередженням про загрозу самолікування і підтриманий профільним парламентським комітетом.

 

За словами Віктора Сердюка із Всеукраїнської ради захисту прав пацієнтів, 50% українців відкладають свій візит до лікаря, тим не менш їх відлякує агресивна реклама лікарських засобів. «Якби рекламісти погодилися зменшити агресивну рекламу ліків, змінювати її зміст та віддавати 10% прибутків на пропаганду здорового способу життя, ми б їх підтримали», - сказав він.

 

А виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мясникова запропонувала індустрії впровадити механізм саморегуляції.

 

Учасники круглого столу домовилися до кінця тижня підготувати пропозиції до законопроекту № 7007. Крім того, представники медійної та фармацевтичної галузей домовляться щодо саморегуляції цього питання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19174
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду