Кузьмін: до Кучми будуть питання у справі Гонгадзе

10 Березня 2012
5819
10 Березня 2012
11:17

Кузьмін: до Кучми будуть питання у справі Гонгадзе

5819
«Слідство по Кучмі більше проводитися не може. Однак це не означає, що КС не може бути порушена за іншими статтями або за іншими підставами»
Кузьмін: до Кучми будуть питання у справі Гонгадзе
Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін переконаний, що до Леоніда Кучми будуть питання у справі загиблого жураліста Георгія Гонгадзе. «Участь екс-президента в подіях навколо вбивства Георгія Гонгадзе ще буде вивчатися слідчим», - сказав генпрокурор в інтерв`ю Бі-бі-сі-Україна. 
 
Він нагадав, що Леонід Кучма був звинувачений у перевищенні службових повноважень, які призвели до вбивства Гонгадзе, і справа була практично закінчена, але відповідно до діючого законодавства суд скасував постанову про порушення кримінальної справи. «Це означає, що слідство по Кучмі більше проводитися не може. Однак це не означає того, що кримінальна справа відносно екс-президента не може бути порушена за іншими статтями Кримінального кодексу або за іншими підставами. Справа про вбивство Гонгадзе зараз активно розслідується, і якщо будуть достатні підстави для притягнення Леоніда Кучми до відповідності, це буде зроблено», - сказав Ренат Кузьмін.

Відповідаючи на запитання Бі-бі-сі щодо незавершеної тривалий час справи обвинувачуваного екс-генерала МВС України Олексія Пукача і щодо того, чи зацікавлена генпрокуратура у відкритому режимі судового процесу, Ренат Кузьмін уточнив: «Все, що може бути розглянуто у відкритому режимі, відбувається у відкритому режимі. Але Олексій Пукач звинувачується у посадових злочинах, у тому числі - злочинах, пов'язаних із державною таємницею. Він працював у кримінальній розвідці, і деякі документи та інформація у цій кримінальній справі мають таємний режим, а тому не може розглядатися у відкритому режимі. Справа вже на стадії завершення і я думаю, що вже дуже скоро ми отримаємо вирок суду».
 

Нагадаємо, кримінальну справу проти Леоніда Кучми щодо вбивства Гонгадзе було порушено 21 березня 2011 року. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе (ч.3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка було визнано речовим доказом у справі.

 

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Валентина Теличенко подала апеляцію, Генпрокуратура також оскаржила постанову суду. Апеляційний суд Києва визнав законним рішення Печерського районного суду, який скасував постанову Рената Кузьміна про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми.
 
Як повідомляла «Детектор медіа», 1 березня Печерський районний суд міста Києва відхилив клопотання адвоката Мирослави Гонгадзе, Валентини Теличенко, про публічність судового процесу над Олексієм Пукачем. Причина - це загрожує національним інтересам України.  
 
27 лютого низка журналістських організацій зареєструвала заяву з проханням зробити судовий процес над Олексієм Пукачем відкритим.
 
Нагадаємо, міжнародні та українські журналістські організації й рухи висловили стурбованість відсутністю прогресу в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
 
«Детектор медіа» 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5819
Читайте також
03.02.2012 11:13
Іван Капсамун, «День»
14 441
27.01.2012 11:01
Юрий Иванов
для «Детектор медіа»
6 958
27.01.2012 10:54
Вікторія Скуба, «День»
20 988
17.12.2011 01:18
Валентина Теличенко, «Дзеркало тижня. Україна»
23 561
15.12.2011 14:19
Мар’яна Драч, «Радіо свобода»
29 776
15.12.2011 14:15
Валерий Кучерук , «Коммерсантъ Украина»
20 052
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду