Правозахисники: напади і цензура заважають працювати українським журналістам

22 Лютого 2012
32949
22 Лютого 2012
09:07

Правозахисники: напади і цензура заважають працювати українським журналістам

32949
Правозахисники: напади і цензура заважають працювати українським журналістам

Міжнародні правозахисники критикують Україну за неспроможність завершити справу вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе та за погіршення атмосфери безкарності. У світі професія журналіста залишається серед найбільш небезпечних - 46 журналістів загинуло торік, працюючи над редакційним завданням. Найбільш небезпечною країною для репортерів у звіті Комітету захисту журналістів називають Пакистан.


Репортер газети «Новини Ісламабада» Умар Чіма розповідає історію, яка може звучати знайомо для українців.


«Коли вони посадили мене у машину, вони зав'язали мені очі, закули в наручники, відібрали мої окуляри, гаманець, телефон. Мене завезли у невідоме місце. До мене підійшли невідомих четверо, чи п'ятеро чоловіків, мене роздягнули до гола, змусили лягти долілиць і били хвилин 25-30», - розповідає Умар Чіма.


Викрадачі протримали його близько семи годин. Умару пощастило - його залишили живим, хоча і викинули напівживого у ста кілометрах від міста. На прощання журналістові сказали, що це все було йому за те, що пише статті проти уряду, і якщо він буде продовжувати, то на нього чекають ще гірші наслідки. З цього Умар Чіма зрозумів, що люди, які ледь не вбили його, належали до спецслужб.


За даними звіту «Напади на пресу в 2011 році», Пакистан вийшов на перше місце серед країн, де найнебезпечніше працювати журналістом. Минулого року там загинуло 7 журналістів. Друге місце поділили Лівія та Ірак, де загинуло по п'ять журналістів. У Комітеті захисту журналістів говорять, що 15 репортерів загинули під час висвітлення «арабської весни», протестів, які прокотилися багатьма арабськими країнами на початку минулого року. У 2011 рекордну кількість журналістів було ув'язнено, найбільше в Ірані.

 

В Україні панує атмосфера безкарності

 

Щодо України, де історія, подібна до тієї, яку розповів Умар Чіма, закінчилася набагато трагічніше, то тут і далі, на думку правозахисників, панує атмосфера безкарності. У звіті йдеться, що уряд не спромігся дотриматися обіцянки президента Віктора Януковича і розкрити вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, яке сталося 2000 року. Правозахисники вважають, що процес над колишнім генералом Олексієм Пукачем відбувається з багатьма порушеннями. А одного з підозрюваних, колишнього Президента Кучму, взагалі було звільнено від переслідування.


Крім того, в Україні не розкрито зникнення журналіста Василя Климентьєва, а його колеги і далі потерпають від погроз, фізичних нападів та цензури.

 

Марія Щур, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду