Члени Комітету свободи слова найчастіше «прогулюють» свої засідання

1 Грудня 2011
5490
1 Грудня 2011
18:26

Члени Комітету свободи слова найчастіше «прогулюють» свої засідання

5490
Шевченко: В Комітеті з питань свободи слова повинні бути ті люди, яким ця справа важлива і цікава
Члени Комітету свободи слова найчастіше «прогулюють» свої засідання

Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації так і не змогли ухвалити жодного рішення на екстреному засіданні 1 грудня, на якому планувалося розглянути питання, пов'язані з убивствами представників мас-медіа - фотокореспондента Віталія Розвадовського та керівника кіровської телерадіокомпанії КТК Сергія Лободи.

 

Замість повноцінного засідання, на яке запросили представників ГПУ, МВС, журналістів, чотирьом членам комітету (Андрію Шевченку, Віктору Уколову й Олександру Абдулліну з БЮТ-«Батьківщини» та Юрію Стецю з НУ-НС) довелося провести нараду, яка не передбачає ухвалення рішень.

 

Згідно з оперативною інформацією про результати засідань комітетів за період з початку дев'ятої сесії (тобто від початку вересня 2011 року) два з 26 парламентських комітетів (з питань свободи слова та транспорту і зв'язку) провели всього два засідання. Для порівняння: у Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин за цей період було 13 засідань.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко попросив «не стригти всіх під один гребінець». «У нас є члени, які приходять завжди на засідання комітету, а є такі, яких ми не бачимо місяцями, щоб не сказати роками. Чому не ходять? Відповідь проста: це означає, що в них у житті, очевидно, є інші важливіші пріоритети. Я не хочу захищати тих, хто ігнорує засідання комітету, але згідно з регламентом робота в комітетах - це не лише засідання, а й маса інших завдань. У нас кожен депутат сам планує свою роботу і не звітує, чим він наразі займається», - сказав він у коментарі «Детектор медіа».

 

На його думку, це питання не лише його комітету, а взагалі організації роботи парламенту в комітетах. «Я думаю, що на сьогодні комітетів забагато. На мою думку, регламент треба міняти таким чином, щоб у нас в комітетах працювали ті, хто хоче. Бо коли люди примусово загнані в ці комітеті, вони не хочуть там працювати. Тобто в комітеті з питань свободи слова повинні бути ті люди, яким ця справа важлива й цікава, які готові приходити на засідання комітету», - додав пан Шевченко.

 

За словами Андрія Шевченка, в той час, коли в країні є колосальна загроза свободі слова, відсутність кворуму на засіданні комітету фактично залишає Верховну Раду без цього комітету. «Нема засідань - немає рішень. Я би не ризикнув говорити, що це цілеспрямований план з нейтралізації роботи комітету свободи слова. Хоча, думаю, що якби хтось хотів заблокувати роботу комітету, то це ідеальний спосіб», - зауважив він.

 

На думку пана Шевченка, ефективна робота комітетів - це також питання політичної відповідальності тих фракцій, які делегують людей, оскільки фракції повинні щомісяця аналізувати присутність своїх членів на засіданнях комітетів.

 

Нагадаємо, що відповідно до п.6 ст. 43 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», «якщо три заплановані засідання комітету не відбулися, за рішенням комітету, до предмета відання якого відноситься питання організації роботи Верховної Ради України, ... вноситься проект постанови Верховної Ради України про звіт голови комітету щодо роботи комітету, засідання якого не відбулися. За наслідками обговорення цього питання Верховна Рада України може прийняти: 1) рішення про відкликання голови комітету; 2) рішення про відкликання першого заступника (заступника) голови комітету; 3) рішення про зміну предмета відання комітету; 4) рішення про ліквідацію комітету; 5) інше рішення, передбачене Регламентом Верховної Ради України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду