Дев’ять християнських церков закликають Януковича зберегти НЕК

24 Грудня 2010
12453
24 Грудня 2010
17:01

Дев’ять християнських церков закликають Януковича зберегти НЕК

12453
Дев’ять християнських церков закликають Януковича зберегти НЕК

Повноважні представники дев'яти християнських церков України написали до президента Віктора Януковича спільне звернення на підтримку діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Главу держави закликають не лише зберегти НЕК, але й забезпечити її належне фінансування та функціонування протягом 2011 та наступних років, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Свою позицію представники церков обґрунтовують важливістю здорового розвитку дітей та молоді, а також суспільства в цілому, на основі високих загальнолюдських моральних цінностей.

 

Християнські церкви зауважують, що діяльність НЕК за останні роки продемонструвала приклад цілком публічної та найбільш демократичної форми суспільного контролю у сфері медіа. При цьому, йдеться в їхній заяві, основною метою діяльності НЕК є захист суспільства, а головне - дітей та молоді, від наслідків публічного поширення розпусних матеріалів (порнографічного, еротичного та сексуального характеру) та засилля жорстокості й насильства на телебаченні.

 

У зверненні згадується і про громадський характер діяльності комісії, оскільки вона складається з діячів культури та мистецтва, експертів, фахівців та громадських діячів, які працюють виключно на громадських засадах та не отримують жодної плати за свою роботу.

 

Представники церков наголошують: «Лише голова та апарат комісії утримуються державним коштом, витрати якого на це є не настільки великими, щоб економити на вихованні наших дітей та молоді». 

 

Християнські церкви України критикують позицію Міністерства юстиції України, яке пропонує передати функції НЕК з підготовки висновків, що їх потребують правоохоронні органи відповідно до Закону про захист суспільної моралі, існуючим державним органам, зокрема, МВС України.

 

Звернення підтримали: УПЦ (МП), УПЦ (КП), Українська греко-католицька церкви, Римсько-католицька церква в Україні; Всеукраїнський союз об'єднань євангельських християн-баптистів; Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської - п'ятидесятників; Українська християнська євангельська церква; Братство незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України; Українська лютеранська церква.

 

Нагадаємо, президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Текст указу № 1085/2010 оприлюднений пізно увечері 9 грудня на сайті глави держави.

 

Президент доручив Кабінету Міністрів подати у двомісячний строк в установленому порядку пропозиції про внесення змін до актів законодавства, що випливають із цього указу.

 

Як писала ТК, в травні 2010 року Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ) закликали парламент скасувати закон про захист суспільної моралі і розпустити НЕК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12453
Читайте також
24.12.2010 08:50
Мар'яна Закусило
, Тетяна Веремчук
44 838
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Svetik
4872 дн. тому
Полностью поддерживаю Гузара Любомира. Этот указ инициирован представителями масмедиа, "толсте дяди в кожаных куртках", которые готовы своих дочерей выставить голыми в эротическом журнале ради денюжек
silenceman
4875 дн. тому
"Где мораль утверждается на теологии, а право — на божьих постановлениях, там можно оправдать и обосновать самые безнравственные, несправедливые и позорные вещи." (Л.Фейербах).
Fozzy
4876 дн. тому
Так, релігійні діячі мають вплив на своїх вірян. Але є і інші люди, які заради надприбутків можуть своїми медіа-проектами розбещувати дітей, молодь і при цьому не зважати ні на мораль, ні на голос Церкви. Хіба держава мусить при цьому стояти осторонь?
кокотюха
4877 дн. тому
Ось хай діячі церкви і стають на захист суспільної моралі! Вони мають у сіспільстві більшк вагу, аніж нек, хіба ні?
Fozzy
4877 дн. тому
Дол, про який суд ви кажете? Печерський чи будь-який інший? Хіба в україні створена система незалежних та об'єктивних судів, як в інших розвинутих країнах, на які ви посилаєтесь? При цьому у випадку НЕК не можна говорити, що рішення приймають чиновники. Уважно почитайте цю новину - рішення приймають громадські діячі, які не залежать від держави, оскільки за свою роботу не отримують зар.платні. Так хіба це не гарна форма громадського контролю над мас-медіа?
Дол
4877 дн. тому
Цей механізм відомий - позов до суду. Так роблять в усіх країнах. Тільки суд може заборонити розповсюдження фільму чи книги. А не чиновники. Тільки суд. А НЕК - на смітник!
Fozzy
4877 дн. тому
Вони і опікуються. Але що вони можуть окрім звернень до органів влади та молитви? Питання в іншому: яким чином держава буде реагувати на скарги громадян та Церков у конкретних випадках аморальних публікацій у пресі, розпусних телепрограм і реклами на ТБ у денний час? Який механізм дій запропонує держава на заміну НЕК?
Guestik
4877 дн. тому
От хай церкви і опікуються мораллю - це їх пряме завдання.
Fozzy
4877 дн. тому
В аналітичних матеріалах на Телекритиці, зокрема сьогоднішньому, я так і не знайшов відповідь на питання, у який саме спосіб держава буде захищати моральність у разі припинення роботи НЕК. Тож зазначене звернення Церков є цілком логічним та очікуваним.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду