detector.media
02.06.2011 14:15
Громадська рада при Комітеті свободи слова просить Януковича «добити» НЕК

Громадська рада при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 1 червня вирішила надіслати президенту Віктору Януковичу лист із проханням прискорити ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Нагадаємо відповідний указ глави держави, який доручав Кабміну ліквідувати НЕК, був підписаний 9 грудня 2010 року. Наразі комісія досі продовжує діяти.

 

На думку членів громадської ради, це необхідно зробити з огляду на те, що «НЕК - це орган цензури, і його існування є неприпустимим в демократичному суспільстві. Недемократичність існування НЕК на сьогодні визнана всіма галузевими організаціями України та міжнародною спільнотою».

 

Члени громадської ради переконані, що НЕК є зайвою в системі органів державної влади, оскільки в Україні існує система органів, які здійснюють нагляд за дотриманням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, у тому числі Міністерство культури і мистецтв, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура України та інші. НЕК фактично дублює їхні функції, йдеться у листі.

 

ТК наводить текст листа до президента повністю:

 

 

Президенту України

Януковичу В.Ф.

 

Шановний Вікторе Федоровичу!

Насамперед дозвольте від імені видавців газет, журналів та інформаційних інтернет-ресурсів висловити Вам повагу та подякувати за допомогу та Ваш особистий внесок у розбудову незалежних та професійних ЗМІ в Україні.

 

Цим листом ми звертаємось до Вас із проханням активізувати реформу у сфері суспільної моралі та прискорити ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (надалі - НЕК). Адже Вашим Указом №1085/2010 від 09.12.2010 Кабінету Міністрів України було доручено ліквідувати НЕК, а ще рік тому, а саме 18.05.2010, більшість профільних асоціацій, які фахово працюють у сфері медіа, виступили із публічним зверненням про необхідність скасування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Це необхідно зробити з огляду на те, що:

- НЕК - це орган цензури і його існування є неприпустимим в демократичному суспільстві. Недемократичність існування НЕК на сьогодні визнана всіма галузевими організаціями України та міжнародною спільнотою.

 

У жовтні минулого року Ви особисто запрошували керівництво WAN-IFRA провести Всесвітній газетний конгрес в Україні, однак проведення заходу такого рівня в країні, де діє орган цензури, викличе цілу низку негативних оцінок. Ще у грудні 2008 року у підтримку газети «Блік» WAN-IFRA зверталася до тодішнього уряду України з протестом проти дій НЕК.

 

- НЕК є зайвим в системі органів державної влади. В Україні існує система органів, що здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, у тому числі Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. НЕК фактично дублює їх функції, не рідко видаючи висновки, що суперечать позиції спеціалізованих органів та громадськості, внаслідок чого виникає правова плутанина та численні судові скарги.

 

- Необхідність ліквідації НЕК прямо випливає з діючих нормативних актів. Указом Президента України №1085/2010 від 9 грудня 2010 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади України» Ви доручили Кабінету Міністрів вирішити питання щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Попри це на сьогодні НЕК продовжує діяти.

 

Більше того, 12 травня цього року, Верховна Рада України не підтримала законопроект №6532, що мав урегулювати питання захисту суспільної моралі у тому числі виконати доручення про ліквідацію НЕК. За проект закону у другому читанні проголосувало лише 12 народних депутатів, що є очевидним результатом тиску на парламентарів, оскільки у першому читанні проект підтримали 324 народних депутати. Зазначений факт набув широкого розголосу та активно обговорюється серед правозахисних та галузевих організацій. Таким чином збереження НЕК неодмінно буде висвітлюватись у ЗМІ, що негативно відіб'ється на міжнародному іміджі України, що є вкрай негативним чинником напередодні проведення міжнародного чемпіонату з футболу «Євро-2012» та Всесвітнього газетного конгресу.

 

Ми ще раз наголошуємо, що НЕК має бути ліквідована, оскільки відсутність цензури, свобода слова і преси є однією із необхідних умов існування демократичного суспільства.

 

Хочемо зазначити, що ми виступаємо за збереження моральних цінностей і дотримання норм суспільної моралі, однак цивілізованими методами з урахування світового досвіду.

 

Зі свого боку: ми усіляко готові сприяти утвердженню в Україні демократичних цінностей, розвитку свободи слова.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY