За законопроекти про доступ до інформації та щодо забезпечення доступу голосуватимуть в один день

17 Листопада 2010
15472
17 Листопада 2010
18:09

За законопроекти про доступ до інформації та щодо забезпечення доступу голосуватимуть в один день

15472
За законопроекти про доступ до інформації та щодо забезпечення доступу голосуватимуть в один день

Робота над узгодженням тексту законопроекту «Про доступ до публічної інформації» № 2763 майже завершена. Але профільний парламентський комітет з питань свободи слова та інформації не зміг ухвалити щодо нього рішення на засіданні 17 листопада через відсутність кворуму. П'ятеро народних депутатів в режимі наради обговорили три законопроекти (№2763, про внесення змін до закону «Про інформацію» № 4485 та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу до публічної інформації № 7321) і вирішили остаточне рішення щодо них ухвалити в режимі збирання підписів.

 

Член комітету Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів) у коментарі ТК зазначила, що Андрій Шевченко (фракція БЮТ) погодився згодом зняти свій законопроект № 4485 на користь проекту № 7321. «Що стосується законопроектів № 2763 і № 7321, то вони зараз знаходяться в нерівному статусі: один на повторному другому читанні, другий тільки проходить читання в комітеті. Ми домовилися про таке:  розглядаємо обидва законопроекти в робочій групі, в обох вичищаємо те, що не подобається хоча б одній зі сторін. Прибираємо всі протиріччя, виробляємо загальну редакцію, яка б влаштовувала всіх. Після цього ми обидва законопроекти виносимо в зал і за обидва голосуємо. Для того, щоб можна було проголосувати в один день, треба вирівняти в статусі обидва документи. Тому було прийнято політичне рішення: ми чекаємо поки № 7321 пройде перше читання, коли в нього внесуть правки, а тоді виносимо його на друге читання разом з проектом № 2763. Таким чином ми виконуємо обіцянку ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації», при цьому ми також демонструємо, що працюємо і над своїми законопроектами», - зазначила Олена.

 

За словами Олени Бондаренко, до робочої групи окрім неї входять Андрій Шевченко, Юрій Мірошниченко від Адміністрації президента, а також представники громадських організацій, юристи від парламентських фракцій і Адміністрації президента. «Зараз уже завершена робота групи над проектом № 2763. У законопроекті № 7321 ми також приберемо всі кострубатості, зробимо його таким, щоб він влаштовував всіх, щоб коаліція і опозиція змогли проголосувати відразу за обидва законопроекти», - зауважила вона.

 

Олена Бондаренко повідомила, що найбільше уваги робоча група приділила визначенню термінів («конфіденційна інформація», «публічна інформація», «запит» тощо). «Це було дуже важливо. Тому що, коли термінологія неконкретна і розмита, кожен її читає по-своєму. А це відкриває можливості для махінацій і маніпуляцій. Також в проекті було багато оціночних слів, приміром таких як "суттєва", "вагоміша". Як суд буде визначати, що таке "суттєвіша" чи "вагоміша" шкода? Ми їх змінили на дієслово "переважає" і на юридичний термін "істотна"», - сказала пані Бондаренко.

 

Також робоча група прибрала дублювання статей, приміром ст. 4 дублювала ст.27. «Ми поміняли слово "створення" на "визначення", тобто діюча структура визначає посадовця, який буде зобов'язаний відповідати на запити. Таким чином стало зрозумілим, що не потрібно буде створювати нові підрозділи в органах влади. Дискутувалося питання про кількість днів, протягом яких зобов'язані відповідати на запит. Ми хотіли скоротити до трьох, але потім залишили п'ять. Тобто ми домовилися практично про все, крім визначення "конфіденційна інформація", ми його будемо міняти, бо воно нас не до кінця влаштовує», - зауважила Олена Бондаренко.

 

Голова комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко наразі утримався від коментарів щодо ситуації навколо законопроекту «Про доступ до публічної інформації». «Переговорна група працює, ми фактично узгодили остаточний текст законопроекту "Про доступ до публічної інформації", але за  домовленістю членів переговорної групи ми поки що утримуємося від публічних коментарів. Найближчим часом планується офіційне повідомлення від переговорної групи», - сказав він.

 

Нагадаємо, що 5 листопада, з огляду на загрозу провалу законопроекту, Андрій Шевченко ініціював перенесення його розгляду на тиждень, щоби провести консультації з Партією регіонів та спробувати досягти з нею консенсусу.

 

Як писала ТК, розгляд законопроекту «Про доступ до публічної інформації» №2763 запланований на 18 листопада.

 

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації.

 

Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, 2 листопада зареєстрували свій законопроект на цю тему.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15472
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дым в глаза
4915 дн. тому
Уже и так вычистили до неузнаваекмости, для розбалансировки свой законопроект запустили, дискредитировали всю многолетнюю работу экспертов. И вновь тянут резину. Только б саммит Украина - ЕС пережить... И еще ход "Микола Оніщук: законопроект «Про доступ до публічної інформації» може повторити долю антикорупційних законів"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду