detector.media
16.11.2010 16:03
Микола Оніщук: законопроект Андрія Шевченка «Про доступ до публічної інформації» може повторити долю антикорупційних законів

Президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції України Микола Оніщук вважає, що ситуація, яка склалася із проектом Закону «Про доступ до публічної інформації» №2763 (Андрія Шевченка) досить схожа на долю трьох антикорупційних законів, коли знаходилися причини  і підстави, щоб не допустити введення їх в дію. «Вони були ухвалені парламентом, підписані президентом, але так і не набрали чинності. Таким чином,  складається тенденція, що будь-які акти парламенту або закони, які мають на меті поставити представника влади під контроль, наштовхуються на опір, що  мотивується різними обставинами. Мета цих мотивів одна - не допустити громадського контролю за діями представників публічної влади». Про це пан Оніщук заявив 16 листопада на прес-конференції у «Главреді».

 

Як висловився Микола Оніщук, законопроект Про доступ до публічної інформації №2763 є «прогресивним, необхідним і актуальним». За його словами, міркування окремих представників владного корпусу щодо того, що закон спричинить труднощі в роботі, розголошення державних таємниць чи створить перешкоди в діяльності органів публічної влади, є «надуманими і такими, що насправді мають на меті приховати реальну інформацію».

 

Президент Інституту правової політики зазначив, що реєстрація альтернативного законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення доступу до публічної інформації) № 7321 (законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця) відбулася з порушенням вимог закону про регламент Верховної Ради. Він вважає, що його реєстрація є «технологічно-юридичною спробою» заблокувати ухвалення проекту закону №2763. За словами пана Оніщука, законопроект №7321 «не має на меті покращити режим правового регулювання відносин щодо доступу до публічної інформації, а також містить відступ від прогресивних положень, зокрема, щодо термінів розгляду інформаційних запитів і обсягу інформації, яка має надаватися народними депутатами на запит ЗМІ чи будь-яким учасникам громадянського суспільства».

 

Також Микола Оніщук нагадав, що за ініціативи  Міністерства юстиції в 2009 році були скасовані позначки «не для друку» та «публікуванню не підлягає» більше ніж 700 актів глави держави і близько 1000 актів Кабміну.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» №2763 за дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але потім знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, парламент не підтримав цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада за наполяганням членів фракції Партії Регіонів перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. Однак напередодні засідання законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив Комітету ВР з питань свободи слова та інформації повторно розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих. Комітет розглянув поправки, врахувавши частину з них, і рекомендував законопроект до розгляду в залі.

Ухвалити запропонований депутатом від фракції БЮТ Андрієм Шевченком законопроект №2763 Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації. Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, зареєстрували альтернативний законопроект №7321 2 листопада.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY