Успіх чи зрада?

16 Травня 2010
56827
16 Травня 2010
12:12

Успіх чи зрада?

56827
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності у випусках новин телеканалів 26 квітня – 1 травня
Успіх чи зрада?

26 квітня (понеділок)

 

Одна з головних тем понеділка - звіт із засідання погоджувальної ради парламенту напередодні голосування за ратифікацію харківських угод. Всі канали, без винятку, висвітлюють тему поверхово й емоційно. Баланс думок дуже умовний, оскільки використовуються переважно суто емоційні синхрони обох сторін. У всіх сюжетах журналісти припускаються власних висновків та оцінок. Крім того, Перший канал, «Інтер» та ICTV окрему увагу чомусь приділили малочисельному пікету «Фронту змін» Арсенія Яценюка. Ймовірно, ці матеріали були замовними.

 

Канали широко висвітлюють роковини Чорнобильської катастрофи. Це формальний привід, а насправді сюжети присвячені поїздці Віктора Януковича до Чорнобильської АЕС. Втім, реальною чи важливою новиною це не було - жодних прийнятих рішень або принципово нової інформації. Президент поклав квіти до меморіалу героїв-ліквідаторів і «поспілкувався з працівниками станції».

 

І висловив деякі цілком банальні міркування, які мають цінність лише для піару самого Януковича (меседж: «президент дбає про безпеку і соціальний захист людей»). «Головною загрозою є і буде ще багато часу четвертий енергоблок. І до тих пір, поки ми не побудуємо саркофаг, який буде його закривати і захищати навколишнє середовище, це питання, як кажуть, буде загрозливим не тільки для України, а я вважаю, що і для великої території, яка навколо України. Це і Європа, і Росія, і Білорусь» («1+1»); «Це - питання совісті і честі держави. Я це питання поставив перед урядом і буду контролювати для того, щоб ми в повному обсязі відновили фінансування чорнобильських програм по соціальному захисту» («Інтер»); «Дуже багато часу втрачено. Ті недоліки, які є по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, сьогодні буде дуже складно виправляти, але ми це зробимо» (ICTV).

 

Усе це аж ніяк не є новиною, хоча деякі канали й схарактеризували це так: «розповів про плани будівництва об'єкту "Укриття"». В чому саме полягають такі плани - із сюжетів не зрозуміло. Хіба що те, що «чорнобильські проект обговорять на міжнародному саміті. Він відбудеться наступного року на 25-річницю трагедії».

 

Натомість у деяких матеріалах звучать схвальні оцінки на адресу президента. «Без довгих церемоній та промов, які 26 квітня кочують з року в рік» («1+1»); «Президент Виктор Янукович обещает сделать этот объект и самым дисциплинированным в плане безопасности, финансирования и выполнения социальных стандартов перед сотрудниками станции и пострадавшими от катастрофы людьми» («Інтер»); «А далі переходить до проблем насущних. Перед працівниками АЕС звітує: питання Чорнобиля бере на свій контроль» (Новий канал); «Президент Віктор Янукович запевнив чорнобильців, що без уваги держави вони не залишаться» (ICTV); «Виктор Янукович от официального митинга и обязательных речей отказался. Возложив цветы к памятнику погибшим - сразу подходит к работникам станции» («Україна»).

 

Окремими матеріалами Перший канал і СТБ, а «Інтер» - у сюжеті дають ще й інформацію, що Янукович «запросив до робочої групи з підготовки саміту щодо ЧАЕС президента ЄБРР». Суто протокольна інформація, отже є ознаки замовності. Не менш протокольно подають інформацію про зустріч прем'єра Азарова з президентом ЄБРР на ICTV.

 

Ще одна суто протокольна новина - про запланований напередодні ратифікації харківських угод приїзд прем'єра РФ Володимира Путіна. Це повідомляють Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV й «Україна». З урахуванням того, що за останні півтора місяці це була вже п'ята зустріч російського прем'єра з українським, і те, що про цей візит було відомо ще в суботу, - тобто це не є реальною новиною, - ці матеріали можна вважати замовними.

 

Перший канал дає з ознаками замовності протокольне повідомлення про заяви Януковича на засіданні РНБОУ. Заява президента про те, що «українська армія - на межі руйнації. Щоб зупинити цей процес, у держбюджет-2010 потрібно закласти кошти, необхідні для війська» - жодним чином не є новиною. Так само з ознаками замовності ICTV дає повідомлення про параметри бюджетного законопроекту - набір цифр без жодних бекґраундів, коментарів та експертних оцінок.

 

На Новому каналі - замовний сюжет про черговий захід Арт-Центру Пінчука.

 

27 квітня (вівторок)

 

Ключовими цього дня були події в парламенті, де з бійками було ратифіковано харківські домовленості, ухвалено бюджет-2010 і зміни до регламенту. Канали переважно приділили цим трьом темам по одному сюжету, тож основною темою був простий «звіт про парламентський день». При цьому в сюжетах журналісти зосередилися лише на зовнішній стороні події, розповідаючи про закидування спікера яйцями, димові шашки в сесійній залі і про те, як билися народні депутати. Непрямою ознакою замовності всіх цих матеріалів є саме те, що висвітлювалася не суть прийнятих рішень (про неї не згадувалося), а зовнішнє «шоу». І навіть при цьому журналісти були дуже «обережними», надаючи перевагу безособовим позначенням того, хто з депутатів, що і навіщо робив. Невдалу спробу «персоналізувати» перебіг подій зробили окремо лише на СТБ, намагаючись з'ясувати особу найбільшого «забіяки» в сесійній залі. Але цю спробу не довели до пуття. Натомість «1+1» дивно анонсує майбутній матеріал: «ТСН проведе власне розслідування подій у Верховній Раді. Його результати дивіться 2 травня в "ТСН-тижні". Лише натякну, що в можливих відповідях на питання уже закладені справжні сенсації». Які можуть бути натяки, якщо розслідування лише планується?

 

Важливо також зазначити, що більшість каналів подають у синхронах різних представників коаліції тезу, що в сесійному безладі винна опозиція, яка й нестиме правову відповідальність за бійку і псування парламентського майна, зокрема й за димові шашки. Ця теза розвиватиметься й у наступні дні, отже пропагандистськи формується образ «винного».

 

Всі канали не подають у висвітленні загальної теми «парламентського дня» жодних депутатських коментарів по суті ухвалених рішень. Зрозуміло, що й експертних оцінок практично немає. З іншого боку, якщо вже канали зосереджувалися на зовнішньому перебігу подій, слід було з'ясовувати хоча би ті питання, які цієї зовнішньої сторони стосувалися, зокрема: наскільки відповідало парламентському регламенту прийняття трьох надважливих для країни рішень? Тому що навіть за процедурою були серйозні запитання: як ці рішення могло бути ухвалено більшістю голосів, коли зареєстрованих депутатів не вистачало навіть для кворуму (211 депутатів), чому рішення державної ваги ухвалювалися взагалі без реального обговорення, на яких підставах при голосуванні в президії парламенту перебували і втручалися в події сторонні особи - перший віце-прем'єр Клюєв і віце-прем'єр Сівкович (про це повідомив лише Новий канал, а інші - хіба що евфемізмами, наприклад: «за тим, що відбувалося у Верховній Раді, спостерігали і міністри на чолі з прем'єром» (Перший канал). Інші евфемізми: «Коаліція тим часом відтісняла опозицію чимдалі від їхніх робочих місць. Звільняли простір для голосування» («1+1»).

 

Характерно, що мало хто згадує про те, що проти ратифікації угоди по ЧФ висловилися два профільних комітети - з питань закордонних справ та нацбезпеки й оборони (про це повідомляє лише Перший канал, про один лише «профільний комітет» - «1+1»).

 

Лише в сюжеті СТБ є надзвичайно знаковий синхрон Азарова: «Речь идет даже не об иностранной базе, а о базе государства с которым мы столетиями жили вместе, с которым мы планируем и будем строить общее будущее».

 

На цьому тлі канали надзвичайно побіжно повідомляють про ухвалення бюджету. Перший і «1+1» називають абсолютні цифри без жодних пояснень. «1+1» додає до цього таке: «регіонали кажуть: українці швидко відчують наслідки нових газових домовленостей. У бюджеті на наступний рік закладено підвищення соціальних стандартів. Економіка, - обіцяють регіонали, - розвиватиметься». І імітують недостовірну експертну оцінку: «Економісти припускають, що названі показники цілком реальні. Брак грошей перекриють за рахунок зовнішніх позик. Однак на економічний розвиток коштів навряд чи вистачить, - прогнозують аналітики». На «підтвердження» загалом позитивної думки анонімних «економістів-аналітиків» наводиться отакий синхрон економіста Олександра Жолудя (???): «Основні бюджетні програми, які особливо порівнюються поточними видатками, будуть профінансовані водночас інвестиційні видатки. Їх у нас і загальні насправді зсували на кінець року, і така ситуація лишиться і цього року».

 

«Україна», згадуючи про ухвалу бюджету, незбалансовано наводить лише два похвальних коментаря неназваного регіонала і прем'єра Азарова. Перший каже про те, що цей бюджет «стане ефективним інструментом для відновлення економіки і захисту громадян», другий, - що бюджет є реалістичним і «это программа развития Украины на будущее». «Інтер», СТБ і Новий канал взагалі згадують про ухвалення бюджету одним рядком у своїх сюжетах про «парламентський день». Лише ICTV спробував проаналізувати бюджет загалом за допомогою експертів. Решта ж каналів повідомляють про ухвалу бюджету з явними ознаками замовності.

 

Замовний характер має і те, що всі канали (крім «1+1», який сказав про це побіжно, без належного розкриття теми) не згадали про те, що так само без обговорень і кворуму парламент ухвалив зміни до регламенту, зручні для провладної коаліції і спрямовані на подрібнення опозиційних сил.

 

Про мітинги опозиції і прихильників влади під Верховною Радою канали розповідають більш-менш збалансовано. Щоправда, жоден із каналів не спромігся коректно і збалансовано подати оціночну кількість мітингувальників з обох боків, що може пояснюватися недостатньою кваліфікованістю журналістів. Але є й непрямі ознаки замовності в матеріалах окремих каналів. Так, на Першому каналі є оцінки журналістів на користь прихильників Партії регіонів: «Свій кордон активістів поставила і Партія регіонів. Вони поводилися спокійніше і на закиди опозиції не реагували».

 

Перший канал, «Інтер», ICTV й «Україна» підкреслюють роз'єднаність опозиції (це дуже схоже на замовлений владою меседж). Наприклад, такі чітко артикульовані журналістські оцінки на «Інтері»: «Лидеры призывают сторонников и друг друга объединиться против решения парламента, но пока у вчерашних конкурентов на президентских выборах это получается с трудом... Призывы к объединению зависают в воздухе». Або на ICTV: «Втім, поки ні Яценюк, ні Ющенко, хоч і виступають проти ратифікації, зустрічних кроків до колишньої прем'єрки не зробили». Усе це підкріплюється традиційно антитимошенківським синхроном Віктора Ющенка. Якого, якщо вірити оцінці журналістів «України», «встретили с распростертыми объятиями». А далі: «Глава "Нашей Украины" краток - он по-прежнему с народом, а вот брататься с бывшими друзьями не намерен даже в нынешней ситуации».

 

Натомість на «1+1» звучать інші оцінки: «Один плюс від резонансної угоди для опозиціонерів - вона їх об'єднала». На СТБ повідомляється таке: «На одній сцені стояли Тимошенко, Луценко, Гриценко, Тягнибок, Яценюк та інші. Запевнили всіх, що об'єднуються».

 

Замовними виглядають також повідомлення на Новому каналі й «Україні» про те, як радіє ратифікації народ у Криму. Ця інформація подається незбалансовано, лише з думками на підтримку договору з РФ, з оцінками й узагальненнями: «У Сімферополі - слухають гімн. Містяни з радощів його замовляють на радіо і виконують наживо» (Новий канал).

 

Варто зазначити, що лише ICTV при цьому повідомляє про те, що «такі ж, але менш масштабні протести пройшли у Львові та Харкові».

 

«1+1», Новий канал та ICTV недостатньо збалансовано подають повідомлення про заяву російського прем'єра Путіна, що, мовляв, коли Тимошенко була прем'єром, вона не заперечувала проти можливості продовження оренди Севастополя Чорноморським флотом. У загостреній ситуації ця заява була принциповим звинуваченням надзвичайної ваги. Тож, подаючи її путінським синхроном, та ще й з аргументацією, канали зобов'язані були подавати спростування Юлії Тимошенко також синхроном і також із аргументацією. Натомість вони побіжно двома словами журналістського тексту сказали, що «Тимошенко спростувала цю заяву». СТБ хоч і повідомляє про заяву Путіна не синхроном, проте взагалі замовчує спростування Тимошенко.

 

Канали також повідомляють про одночасну ратифікацію міждержавних угод Держдумою Росії. Більшість каналів кажуть про це надлаконічно. Є ознаки замовності - в матеріалі «Інтера»: «Сообщение из Украины о ратификации соглашения по Черноморскому флоту в Государственной думе России встретили аплодисментами. Российские парламентарии за ратификацию проголосовали почти единогласно и без всяких протестов... Чтобы парламенты России и Украины могли одновременно ратифицировать соглашение, подписанное двумя президентами в Харькове, российским депутатам пришлось изменить свой рабочий график. Они прервали свою работу в регионах и приехали в Госдуму на дополнительное пленарное заседание. Его даже перенесли на час позже обычного, чтобы синхронно начать работу с Верховной Радой Украины. Известие о том, что в Киеве договор уже ратифицирован, в Госдуме встретили аплодисментами». Так само з ознаками замовності, хоч і більш лаконічно, повідомляє про це ICTV: «Звістку про ратифікацію угоди Києвом у Російській Думі вітали гучними оплесками. Там сьогодні також затвердили домовленості синхронно з Україною, як і хотіли Президент Янукович і Медведєв. Однак, на відміну від нашої Ради, голосування в Москві пройшло спокійно. За були всі присутні 410 депутатів». (Тут ще й фактична невідповідність - представники фракції ЛДПР просто утрималися від голосування.)

 

Усі канали згадують про виступ Януковича у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Але дуже по-різному. Зокрема, СТБ й «Україна» згадують про це побіжно, лише як про місце, де Янукович прокоментував парламентські події. Не згадуючи при цьому про знакову заяву президента, що він не вважає Голодомор геноцидом українців. Таке замовчання може бути ознакою замовності. Інші канали про цю та інші важливі заяви президента розповідають, але без належного балансу, сюжети перетворено по суті на трибуну для Януковича. Звучать явно замовні журналістські оцінки: «Виступ Віктора Януковича один з ключових на весняній сесії ПАРЄ» (Перший канал), «Но сегодняшнее заседание смело можно назвать украинским днем в Совете Европы. Виктор Янукович впервые в Страсбурге в качестве президента» («Інтер»). Лише «1+1» і Новий канал повідомляють, що під час доповіді президента члени української делегації від опозиції на знак протесту вийшли з зали. Але й тут не спромоглися навести коментарі опозиціонерів. «Інтер» же подає ключовий фрагмент виступу Януковича стовідсотково замовно:

 

Синхрон Януковича: «Признавать Голодомор как факт геноцида по отношению к тому или иному народу, мы считаем, это будет неправильно. Это была общая трагедия народов, когда-то входящих в единое государство».

Текст за кадром: «После этого ответа в зале раздаются аплодисменты».

 

Крім того, у вівторок «1+1» дає сюжет з ознаками замовності, в якому обґрунтовується правильність рішення міністра освіти Табачника скасувати обов'язкову українську мову в вишах. У сюжеті критично порушено стандарт балансу думок. Ще один замовний матеріал на каналі - про те, що лідер громадського руху «Кияни передусім» Віктор Пилипишин подарував одному з пологових будинків обладнання.

 

На «Інтері» - сюжет з ознаками замовності про підсумки візиту урядової делегації до МВФ. Тут критично бракує експертних оцінок і бекґраунду.

 

На ICTV - замовний матеріал про те, що думає з приводу ратифікації договору по ЧФ прем'єр Криму регіонал Василь Джарти. В цьому матеріалі немає балансу думок.

 

На «Україні» - замовний сюжет про захід Фонду Ріната Ахметова, власника каналу.

 

28 квітня (середа)

 

Основна тема дня - ПАРЄ не визнала Голодомор геноцидом українського народу. При цьому новину повідомляють лише два канали - Перший канал та «Україна». Замовчання теми іншими каналами слід вважати замовним. Втім, Перший та «Україна» подають тему незбалансовано, наводячи лише думки на користь саме такого рішення ПАРЄ.

 

А от повідомлення про експериментальний політ нового літака Ан-158 подають усі канали, хоча й використовують його для піару президента, який у сюжетах є чи не головною дійовою особою. Наводяться синхрони, що, очевидно, мають підтверджувати ерудованість і високу компетентність Януковича: «На українській базі 60% це буде українська комплектація, а 40% - російська. А на російській стороні - навпаки. Ми хотіли, щоб за нами залишили не менше 40%, а інше буде, 60% російської сторони. Тоді ми отримаємо ефект, як кажуть, синергії»; «Ми сьогодні знаходимося в стадії переговорів. А переговори - це такий процес, який повинен закінчитися консенсусом».

 

Зрозуміло, що журналісти не шкодують позитивних оцінок: «Україна розправила крила» («1+1»); «Нові крила України здійнялися сьогодні в небо... Подивитися на диво машину приїхав навіть президент Віктор Янукович» (ICTV); «Торжественная церемония и символическое вручение ключа. Пилот рапортует - подняться в воздух готов» («Україна»). При тому, що жоден із каналів не дає бекґраундів, - це схоже на випробуваний пропагандистський прийом, будь-які досягнення підсвідомо пов'язувати з чинною владою (яка до цього звершення авіаторів має дуже віддалене відношення). Про «фальстарт» свята - коли тиждень тому на першу презентацію не з'явився президент, і її перенесли, - повідомляє лише СТБ.

 

Принагідно слід зазначити, що в повідомленнях каналів з цієї теми традиційно не співпадають абсолютні цифри та деякі інші фактичні дані. Так, про дальність польоту нового літака канали кажуть - від 2300 кілометрів (Перший канал) до 4500 (Новий канал). Перший каже про ціну літака в 23 млн доларів, «1+1» - «у межах 30 млн». Перший канал каже, що «про купівлю ще 70 машин домовляються». Новий канал: «Генеральний конструктор каже: вже є замовлення на 70 таких машин». «Україна»: «У нас собираются купить аж 70 Анов». Більшість каналів при цьому слабко і фрагментарно розкривають важливі показники нового лайнера.

 

Низка каналів повідомляють про наслідки вівторкових подій у парламенті та під його стінами. Перший канал, «1+1» та «Інтер», зокрема, розповідають про трьох постраждалих міліціонерів. У цих матеріалах усі факти й коментарі подаються однобічно - від правоохоронців. Неперсоналізоване «зі свого боку опозиція повідомила: від дій міліції постраждали і пікетники. Таких, каже, близько півсотні» на Першому каналі не становить повноцінного балансу, принаймні слід було давати зустрічні звинувачення коментарем і слід було знайти не лише постраждалих міліціонерів, але й постраждалих мітингувальників. А от «1+1» каже принципово інше: «Із учасників же кількатисячної акції протесту на травми до міліції наразі ніхто не скаржився». Крім того, канали замовчують інформацію щодо затриманих напередодні опозиціонерів.

 

«1+1» подає чомусь коментар міністра закордонних справ Грищенка, який вважає, що «опозиція перейшла межу». Балансу думок до коментаря немає. Як немає й належних бекґраундів. Канал знову некоректно, з натяками, анонсує якісь власні майбутні «резонансні» розслідування: «Водночас історія з димовими шашками набуває нових несподіваних версій. Начебто димову завісу влаштували спеціально задля того, аби підтримати ратифікацію. Причому зробили це ті, хто ззовні були проти». Якщо канал має на цей момент важливу інформацію, але не дає її - це означає грубе порушення стандарту оперативності. ICTV дає усне повідомлення, в якому продовжується теза «пошуку винних» прихильниками влади.

 

Лише журналісти СТБ спробували з'ясувати ім'я депутата-регіонала, який на зафіксованому відео бійки був найбільш агресивним з-поміж усіх. За версією каналу, це «новонавернений» депутат Василь Стельмашенко, який у телефонному коментарі каналу спростовує свою участь у бійці.

 

Цього дня канали з подачі прем'єра Азарова починають розвивати нову тезу влади, що звинувачує екс-прем'єра Тимошенко та її уряд у розкраданні бюджетних грошей, зокрема виручених за продаж української квоти на викиди парникових газів, згідно з Кіотським протоколом. «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» подають інформацію, лише імітуючи баланс думок.

 

Канали цього дня дають різноманітні матеріали, що мають обґрунтовувати «правильність кроків нового уряду». Зокрема, Перший канал дає заяву «Газпрому» про ціну на газ у 236 доларів за тисячу кубометрів, некоректно порівнюючи її зі «старою» ціною. Без належних бекґраундів і експертних оцінок.

 

Ще один матеріал - заява Азарова про підвищення соцвиплат із 1 травня. Про це згадують Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV. Лише Перший канал наводить віддалено балансуючу думку Тимошенко.

 

З інших матеріалів, які цього дня мали ознаки замовних: «1+1» повідомляє про поновлення Януковичем Сюзанни Станік на посаді судді Конституційного Суду, про прибуття російських десантників до Києва на парад, про депутатів Київради, що переймаються озелененням Києва.

 

«Інтер» подає з ознаками замовності протокольний анонс майбутнього засідання міжурядової російсько-української комісії в Сочі. ICTV - про призначення екс-генпрокурора Васильєва заступником глави Адміністрації президента і про нові самопіарні обіцянки кримського прем'єра Джарти здешевити відпочинок у Криму і відкрити людям доступ на пляжі.

 

29 квітня (четвер)

 

Всі канали повідомляють цього дня про те, що Київська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом хуліганства в сесійній залі парламенту. І про те, що спікер парламенту Литвин погрожує депутатам-хуліганам відшкодуванням матеріальних збитків. ICTV також повідомляє, що «Розслідуванням хто кого бив і чи порушили при цьому закон - нині займається кілька органів, зокрема, Служба безпеки України». Тут критично бракує бекґраунду, оскільки не зрозуміло, чому СБУ раптом виходить за межі своєї компетенції.

 

Даючи всі ці повідомлення, Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» продовжують формувати пропагандистський образ про «хуліганів-опозиціонерів», оскільки ініціаторами називають владні інститути і представників коаліції. Тему канали як слід не досліджують, а «винуватців» опозиціонерів уже чітко ідентифіковано (зокрема, ще напередодні і переважно вустами тих же регіоналів було чітко артикульовано звинувачення опозиційних депутатів у киданні димових шашок). Усі ці матеріали виконано з ознаками замовності.

 

Натомість лише СТБ звертається за коментарями до обох сторін конфлікту і з'ясовує, зокрема, таке: опозиціонери стверджують, що шашки було кинуто їм під ноги з сектора Партії регіонів; по-друге (про що свідомо замовчують інші канали), опозиція готує власне звернення до прокуратури, оскільки три їхніх депутати отримали серйозні поранення - «Доній лежить у лікарні зі струсом мозку, в депутата Карпука зламаний ніс, а в Лук'янчука ушкоджена щелепа».

 

Канали повідомляють про те, що Янукович підписав синхронно з Путіним ратифіковані парламентами угоди. «Інтер» та ICTV дають також із ознаками замовності «звернення Януковича до народу», в яких, звісно, звучать звинувачення на адресу опозиції без озвучення коментарів останньої.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» розповідають про візит Януковича до Білорусі. На переговорах ішлося про серйозну проблематику: сприяння Україною вступу Білорусі до Ради Європи, демаркація кордону, спільні проекти в галузі електроенергетики, транспортування нафти тощо. Про все це канали розповідають коротким рядком, без думки фахівців і без бекґраундів (хіба що «Інтер» додатково зробив нарис про життя прикордонного села Гореничі). Канали продовжують пропагувати ідею спільного свята Перемоги. Протокольний опис візиту, самопіарні протокольні синхрони Януковича і Лукашенко й позитивні оцінкові судження журналістів - ознаки замовності цих матеріалів.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал і «Україна» знову-таки некритично подають інформацію про підписання Януковичем закону про бюджет. У якості балансу думок «Інтер» та ICTV наводять від імені всієї опозиції коментарі Яценюка (це окремі матеріали з ознаками замовності).

 

З інших матеріалів із ознаками замовності: Перший канал повідомляє про відставку Сюзанни Станік із посади судді Конституційного Суду, а також про дуже спірну заяву віце-прем'єра Семиноженка про те, що «обов'язковий дубляж фільмів українською не допоміг ні глядачам, ні вітчизняному кінопроцесу». Зокрема, наводиться голослівне твердження міністра, що «через обов'язковий дубляж в Україні зросла кількість неякісних фільмів». Зрозуміло, ні балансу думок, ні належного бекґраунду тут нема, проте є журналістські оцінки на користь думки Семиноженка («без користі для кіно»).

 

На «1+1» - черговий рекламний сюжет про гірськолижний курорт «Буковель».

 

На ICTV - замовний матеріал про нову ціну на газ, визначену «Газпромом» (тут уже нема новини, просто «нагадування про досягнення нової влади»). Протокольне повідомлення з прес-конференції віце-прем'єра Тігіпка. І крім того рекламний сюжет про «унікальну» систему діагностики алергії в Донецьку.

 

30 квітня (п'ятниця)

 

У п'ятницю канали широко висвітлюють зустріч Азарова з Путіним. Основні позиції: Путін повідомив про те, що Росія, «на виконання харківських домовленостей», обнулила мито на газ для України. Прем'єри говорили про «інтеграцію в ядерній сфері» (йдеться, зокрема, про участь росіян у добудові двох ядерних блоків). Російський ВТБ-банк може надати Україні 500 млн доларів кредиту. І, нарешті, що Путін запропонував об'єднати «Нафтогаз» із «Газпромом». Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» подають цю новину з ознаками замовності за вже заведеною схемою: побіжно про складні речі державного значення, без балансу думок, без належних бекґраундів, без експертних оцінок, натомість із журналістськими оцінковими судженнями в позитивному для влади світлі.

 

Ці ж канали - Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV й «Україна» - подають розгорнутими сюжетами новину про репетицію святкового параду за участі російських та білоруських військових. Ці сюжети також мають ознаки замовності, на підтвердження меседжу про «зміцнення українсько-російської дружби».

 

Перший канал і «1+1» короткими матеріалами дають повідомлення про те, що міністр фінансів Ярошенко презентував держбюджет. Ці матеріали мають ознаки замовності, оскільки нічого принципово нового не повідомляється - лише макропараметри, про які вже повідомлялося раніше. Канали, як і раніше, не роблять спроб проаналізувати головний фінансовий документ країни з залученням альтернативних і експертних думок. Не задаються й цілком природним запитанням, що це за презентація після ухвалення, яке робилося нашвидкуруч, без належного обговорення в парламенті, яке мало би з належної презентації починатися.

 

Перший канал і ICTV дають матеріали з ознаками замовності про те, як перший віце-прем'єр Клюєв нагороджував дітей - переможців всеукраїнського конкурсу. Цитуються суто самопіарні заяви міністра про те, як уряд дбає про підтримку талановитої молоді.

 

Перший канал дає сюжет з ознаками замовності про ДАІ, яке нагадує, що вже півроку в техпаспорті заборонено вписувати більше однієї людини. Тут нема балансу думок, весь сюжет є по суті інформаційним релізом від ДАІ.

 

«Україна» дає рекламний сюжет про акцію Фонду Ахметова, власника каналу.

 

1 травня (субота)

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV та «Україна» висвітлюють першотравневі святкування. Принагідно надаючи трибуну президенту Януковичу (Перший канал дає це окремим матеріалом), лідеру комуністів Симоненку і голові Федерації профспілок України Харі - одне слово, представникам влади і тим, хто її цілковито підтримує. Також у сюжетах добираються синхрони учасників святкових заходів на підтримку дій чинної влади та її меседжів. Усі ці сюжети мають ознаки замовності.

 

Крім того, Перший канал дає замовний сюжет про те, що «Київ і Москва вийшли на новий, якісний рівень відносин». У сюжеті тенденційно обґрунтовується «правильність» останніх домовленостей нової української влади з Кремлем. ICTV дає замовний матеріал про те, що «Росія облаштовуватиме соціальну інфраструктуру Севастополя». І окремо - замовний матеріал про «переваги», які дасть Україні об'єднання «Нафтогазу» з «Газпромом».

 

* * *

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовних матеріалів (і матеріалів із окремими ознаками замовності):

ICTV                          32,

Перший канал         30,

«Інтер»                      29,

«1+1»                         25,

«Україна»                 21,

Новий канал            19,

СТБ                           11 матеріалів

(5-й канал не оцінювався з технічних причин).

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Ілюстрація - http://tsn.ua/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56827
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 879
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
5096 дн. тому
Появилась "каста неприкасаемых"--СМИ. Критиковать их ВОСПРЕЩАЕТСЯ (Н.Лигачева),иначе нас могут победить....,а так мы непобедиы. Круто,ничего не скажеш. Определять,что есть "заказухой"- только МЫ. Кто патриот -определяем МЫ. Кого надо "мочить " --определям опять МЫ.. Почти по-Папандопуло:" это мне,а это опять мне". А я считаю что "лекторат"(биомасса) тоже должен иметь право и по морде журналюге дать,если он со своим грязным микрофоном тычет мне в морду.и к суду привлекать за оскорбления или явное ложь по отношению ко мне. А то ведь как устроились--поработал на хозяина (хозяйку)--смотриш уже и ДЕПУТАТ. Вон наша украинская Моника Левински (И.Геращенко) поработала на В.А.Ющенко и сейчас самая,самая право--радикалка,мочит Януковича,Азарова,Ефремова. Ей в унисон подпевает еще одна "звезда" выходка из СМИ О.Герасимюк. Добралась до ПАРЕ и там показыват свою ДУРЬ,как будтто здесь на "без табу" мало.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду