100 днів Януковича

14 Червня 2010
33312
14 Червня 2010
17:27

100 днів Януковича

33312
У новинах звучать опосередковані позитивні оцінки, замасковані під переказ думки президента. Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури у випусках новин телеканалів 31 травня – 5 червня
100 днів Януковича

31 травня (понеділок)

 

Цього дня Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV повідомляють про презентацію нового проекту закону про судоустрій, що піде до парламенту як невідкладний. Проект розробляла робоча група, про склад якої з повідомлень каналів чітко відомо хіба те, що цю групу очолював міністр юстиції Олександр Лавринович. «1+1» згадує ще декількох людей (Портнов, Ківалов), але нечітко.

 

Канали перераховують окремі новації законопроекту: створення спеціалізованого суду для розгляду касацій, відміна повторної касації, значна зміна процедури призначення суддів (утім, у жодному з повідомлень не зрозуміло до кінця, хто саме затверджуватиме суддів на посаді), скорочення термінів розгляду справ до 35 днів та інші. Усе це подається каналами без найменших бекґраундів (критично необхідних у цій складній темі), без експертних оцінок. Усі пропоновані законопроектом новації є конфліктними і, безумовно, мають серйозну опонентуру, як серед політиків, так і серед суддів. Причому для якісного висвітлення теми необхідні були аргументи не лише ініціаторів змін, але й їхніх опонентів по кожній важливій позиції. З усього цього лише Перший канал і «1+1» подають коротко думку голови Верховного Суду Онопенка, ICTV згадує про його думку коротким реченням. Отже, жоден із матеріалів на цю тему не мав достатньої повноти інформації та якісного балансу думок.

 

Натомість звучать опосередковані позитивні оцінки, замасковані під переказ думки президента. «Віктор Янукович пропонуватиме судам більше самостійності і менше адміністративного впливу» (Перший канал). «Президент вже не нахвалиться. Каже: адміністративний ресурс послабне, натомість судове самоуправління зміцнішає... Сам Віктор Янукович зізнався - до цієї наради він так і не визначився, чи підтримати запропонований проект. Але його обговорення переконало - треба» («1+1»). Або ж взагалі суто журналістські висновки: «Цель документа - упростить доступ граждан к судебным инстанциям... Требования к кандидатам на должность судьи станут строже» («Інтер»). Водночас, опоненти законопроекту, навпаки, кажуть про те, що пропоновані зміни судоустрою несуть серйозну загрозу втрати судовою владою будь-якої незалежності від влади виконавчої. Ці думки каналами озвучено не було. Крім того, жоден із каналів не спробував розкрити, як можуть позначитися пропоновані реформи на різних учасниках судових процесів.

 

СТБ, Новий канал, 5-й канал і «Україна» цю надзвичайно суспільно важливу тему не згадують взагалі.

 

Лише Перший канал коротко повідомляє про те, що голова СБУ Валерій Хорошковський став членом Вищої ради юстиції. Тема, яка потребувала бекґраундів і широкого спектру думок. Інші канали про це не згадують взагалі.

 

Лише Новий канал, 5-й канал і «Україна» продовжують цього дня стежити за подіями в Харкові, де люди намагаються перешкодити вирубці дерев. Новий і 5-й канали коротко повідомляють про те, що люди прикували себе до дерев, але їх відтіснила «муніципальна охорона» і при цьому постраждала літня жінка. «Україна» подає новину ще більш докладно. Всі інші канали тему замовчують.

 

Дотична тема, яка є важливою з огляду на останні події в Україні - розгін «Маршу незгодних» у Москві й пікет у Києві під російським посольством на знак протесту - ці дві теми подають лише 5-й канал і «Україна». Замовчування цих тем іншими каналами має ознаки цензурного.

 

ICTV дає з ознаками замовності (оцінки, брак балансу думок, неповнота інформації) звіт із зустрічі Януковича з українськими та іноземними інвесторами, які будуть або збираються будувати готелі до «Євро-2012».

 

«Інтер» подає з ознаками замовності (неповнота, брак бекґраунду, нема балансу думок) повідомлення про те, що керівник Маріупольського ММК ім. Ілліча звертався по допомогу до Януковича, щоб той захистив комбінат від рейдерської атаки, яка, за процитованими словами Володимира Бойка, «началась в прошлом году, при том правительстве».

 

Всі канали повідомляють про призначення нового начальника штабу Збройних Сил України. Коротко, без належних бекґраундів та експертних оцінок.

 

Лише «1+1» повідомляє про страйк електротранспортників у Миколаєві. Жоден із каналів не повідомляє про арешт керівника Експериментального заводу залізобетонних шпал, якого звинувачують у привласненні 31 млн грн. з київського міського бюджету, що призначалися на будівництво швидкісного трамваю. Про це повідомляв у понеділок «Інтерфакс-Україна».

 

Смерть самиці бізона в Київському зоопарку. Тільки «1+1» (щоправда, без чітких посилань на джерела інформації) й СТБ з «Україною» (синхроном речника київської міліції Поліщука) повідомляють про те, що експертиза рештків слона Боя показала: він помер не від отруєння. Інші канали продовжують згадувати лише версію нинішнього керівництва зоопарку про отруєння, а «Інтер» до того ж запевняє, що «до сих пор нет результатов проверки».

 

СТБ і Новий канал дають рекламні повідомлення про черговий захід у «Пінчук Артцентрі».

 

1 червня (вівторок)

 

Темою дня у вівторок було ухвалення РНБОУ законопроекту про засади внутрішньої та зовнішньої політики України. Тему висвітлювали всі канали, крім «України». Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і 5-й канал розповідають про цю законодавчу ініціативу, що визначатиме на роки вперед стратегічні курси країни, короткими повідомленнями, де домінує лише теза відмови від курсу країни до входження в НАТО (наприклад, про мовну політику в проекті згадує лише Перший канал). При цьому згадані канали або подають тему повністю незбалансовано («Інтер», ICTV і 5-й канал), або лише імітують баланс думок. «Опозиція пропонує не поспішати, а спочатку оприлюднити і обговорити» (Перший). «Натомість голова парламентського комітету з нацбезпеки Анатолій Гриценко заявив, що закон, який визначатиме політику держави на десятиліття, за півтори доби не ухвалюють» («1+1»). «На думку ж опозиції, відмова від вступу до НАТО антиконституційна, бо вступ до Альянсу прописаний в законі про основи національної безпеки» (Новий канал). Усього цього явно недостатньо для чіткого викладу позиції опонентів законопроекту.

 

Лише Перший канал згадує про пропозицію НУНС ввести 5-річний мораторій на законодавчі зміни щодо мови, нацбезпеки і зовнішньої політики. Щоправда, при цьому канал навіть не наводить аргументації - що радикальні зміни в цих сферах розшаровують українське суспільство і завдають Україні значної шкоди як послідовному суб'єкту міжнародних відносин.

 

Єдиний канал, який спробував більш докладно розібратися в темі, - це СТБ. Тут також недостатньо повноцінно викладено позиції сторін конфлікту, але принаймні є бекґраунди і хоч одна експертна оцінка (думка експерту Центру ім. Разумкова Миколи Сингуровського), з якої, зокрема, випливає надзвичайно серйозна дотична тема, - експерт стверджує, що для позаблоковсті, передбаченої президентським законопроектом, слід істотно змінювати армію, зокрема збільшувати терміни строкової служби до 2 - 2,5 років!

 

Цього дня в кількох містах України відбулися акції протесту студентів проти міліційного свавілля. Приводом до акцій стала смерть київського студента в Шевченківському райвідділі МВС. Про ці акції повідомляють лише «1+1», «Інтер», 5-й канал і «Україна». «1+1» при цьому згадує Київ, Харків, Рівне і Луганськ. «Інтер» просто каже про «несколько городов Украины». 5-й канал каже: «Прийшла молодь під стіни правоохоронних органів у 18 областях України». На «Україні» кажуть про «всеукраинскую акцию протеста против милицейского произвола». В яких містах відбувалася акція, не уточнюють. Репортаж - лише про київську акцію. Крім того, «Україна» запевняє, що студенти «требуют отставки министра». Жоден із каналів не наводить думки вповноваженої з прав людини Ніни Карпачової про необхідність зняття з посад керівників Шевченківського райвідділу МВС міста Києва.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна» з ознаками замовності розповідають про відвідини президентом дитбудинку «Любисток» на Київщині і його заяви, що він бере під особистий контроль піклування за дітьми-сиротами.

 

Лише Перший канал, Новий канал і ICTV повідомляють про намір КМДА істотно підвищити з 1 липня тарифи на опалення та гарячу воду. Щоправда, всі ці повідомлення подано без балансу думок і достатніх бекґраундів. А ICTV при цьому виступає «адвокатом» київської влади у журналістських висновках: «Рано чи пізно це мало статися, адже в столиці рівень життя точно не найнижчий, а платимо ми точно не найбільше».

 

Перший канал повідомлення про те, що курильні суміші поповнили список наркотичних речовин, використовує для реклами віце-прем'єра Семиноженка. «Інтер» так само рекламує кримського прем'єра Джарти, який узяв шефство над школою-інтернатом. (Тут загалом дивно, чому про таке повідомляти, адже прем'єр-міністр і без подібних декларативних кроків відповідає в тому числі й за школи-інтернати). ICTV з ознаками замовності повідомляє про те, що екс-президент Кучма підтримав маленьку художницю. «Україна» дає з ознаками замовності інформацію про те, що заступниця глави АП Герман поздоровила співачку Альошу, що посіла 10-те місце на «Євробаченні».

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють про затримання заступника міністра екології під час отримання хабаря (за твердженням правоохоронців).

 

Лише «Україна» повідомляє, що внаслідок прориву каналізації закрито одеські міські пляжі.

 

Перший канал повідомив цього дня про страйк миколаївських електротранспортників (напередодні про це повідомляв ще «1+1»). Інші канали продовжують замовчувати тему.

 

Новий канал повідомляє про висновок експертів, що тварин у київському зоопарку не труїли.

 

2 червня (середа)

 

Одна з ключових тем дня - Янукович презентував свою програму реформ. Попри важливість теми, її висвітлювали лише Перший канал, «1+1» і «Інтер». Утім, усі три канали робили це поверхово, озвучивши окремі декларативні речі. Тема, яка точно потребувала експертних оцінок, цих оцінок у матеріалах каналів не отримала. Переказ декларативного 18-сторінкового документу в такий спосіб перетворився на рекламу влади. Яка й коментувала його - наводяться синхрони Януковича, Азарова, Литвина. З критичних моментів - канали лише зазначають, що при цьому не презентувалося жодних законопроектів, які, власне, й мають забезпечувати виконання реформ.

 

Про «сторонній погляд» на презентовану програму суперечливо повідомляють «1+1» («Представникові Міжнародного валютного фонду в Україні план реформ загалом сподобався») і «Інтер» («Представители Международного валютного фонда и Всемирного банка критикуют программу реформ. По их мнению, преобразования недостаточно амбициозны, то есть дефицит бюджета надо еще более сократить. К тому же пока иностранным финансовым донорам не до конца понятно, когда и что будет выполнено»). Хто з двох каналів каже правдиву оцінку, визначити важко. Втім, із заяв представника МФВ зрозуміло, що «програма реформ» є занадто абстрактною, щоб її можна було реально якось оцінювати.

 

Цього ж дня парламентська більшість не захотіла в регламентний «день опозиції» розглядати жодного запропонованого опозиціонерами законопроекту. Про це повідомляють усі канали, крім СТБ й «України». При цьому всі канали зосереджуються лише на зовнішньому перебігу подій і в цій частині формально дотримують балансу думок. Але в аргументації сторін є один момент, який каналами (свідомо чи несвідомо) взагалі не розкривався. Регіонали аргументують свою відмову тим, що «законопроекти опозиції є недопрацьованими, натомість у нас будуть свої законопроекти, коли їх прорахує Адміністрація президента». Зрозуміло, що для повноцінного розкриття тези про «недопрацьованість» необхідно було запитувати в коаліціантів конкретних зауважень і з приводу цієї конкретики звертатися до опозиціонерів. Цього канали не робили, як, утім, і не зверталися по експертні оцінки.

 

Тим часом події в Харкові розвиваються - вранці цього дня табір захисників дерев розгромила «муніципальна охорона». Пізніше міліція розігнала мітинг захисників природи під облдержадміністрацією. За даними різних каналів, внаслідок цих подій від чотирьох до семи екологів затримала міліція, ще двоє звернулися за медичною допомогою. Про це не повідомляють узагалі «1+1», «Інтер» і ICTV. Що має ознаки замовності. Перший і 5-й канали повідомляють про подію занадто лаконічно, неповно, без думок сторін. Більш повноцінно висвітлюють тему СТБ, Новий канал і «Україна». Але жоден канал не повідомляє про вимогу опозиційних народних депутатів заслухати з приводу цих подій міністра внутрішніх справ і керівників Харкова.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і 5-й канал з ознаками замовності (критичне недотримання балансу думок) повідомляють про звільнення з посади заступника міністра екології, звинуваченого правоохоронцями в отриманні хабара. Тут широко цитується самопіарний синхрон прем'єр-міністра Азарова: «Я прошу запам'ятати, політичної індульгенції ні в кого не буде. Президент категорично вимагає викоренити корупцію. Правоохоронні органи будуть безкомпромісно переслідувати корупціонерів, і звільняти будь-кого за посадовий злочин ми будемо безжально. Якщо немає совісті - хай буде страх невідворотного покарання».

 

Розвиваючи тему «очищення владою своїх лав», «Інтер» також повідомляє, що Служба внутрішньої безпеки МВС розпочала масштабну перевірку всіх без винятку співробітників. Посилань на джерело інформації канал не дає, а тим часом це - повідомлення «Інтерфаксу» з посиланням на департамент зв'язків із громадськістю МВС України. В цьому повідомленні більшої конкретики нема. Тож ця заява МВС має вигляд суто піарного кроку після студентських акцій протесту, що відбулися напередодні.

 

І ще одне повідомлення про «чисту і вимогливу владу» з ознаками замовності дають Перший канал і 5-й канал - заява Януковича про невдоволення губернаторами: «В мене вже є серйозні претензії до деяких губернаторів, як ми їх називаємо. Серйозні є претензії. І, скоріш за все, найближчим часом, ми будемо приймати рішення їх звільнення чи перевід на іншу роботу». Оскільки нема жодної конкретики, ця заява є повною абстракцією, яка має лише іміджевий характер («слово сильного і вимогливого президента»). Тож нічим не виправданою була її подача в новинах.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал і «Україна» рекламують віце-прем'єра Колеснікова, який заявляє, що УЄФА затвердив усі чотири українських міста на «Євро-2012». У наступні дні з'явилися значні сумніви в точності висловлювань пана Колеснікова. Очевидно, цього б не сталося, якби канали дотримувалися балансу думок і про рішення УЄФА запитувалися не лише у зацікавленої сторони (української влади), але й у самих представників УЄФА.

 

Перший канал і «Інтер» дають з ознаками замовності повідомлення (неповнота інформації, брак бекґраундів і балансу думок) про призначення регіонала Миколи Джиги губернатором Вінницької області.

 

Перший канал і ICTV рекламують уряд у повідомленнях про те, що рішення про підвищення комунальних тарифів у Києві не остаточне. Тут не зовсім зрозуміло, що мається на увазі: «Міністерства ЖКГ та економіки дадуть експертну оцінку розрахункам столичних чиновників» (Перший канал). «Рішення про нові тарифи на гарячу воду для киян поки не остаточні, хоча урядовці натякають, що подорожчання комунальних тарифі не уникнути. Це всього лише справа часу. А у випадку відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, це стане ще й обов'язковою умовою» (ICTV).

 

«Інтер» повідомляє про те, що в Київському зоопарку провели власну експертизу померлих тварин і виявили «обширное поражение токсинами внутренних органов слона и самки верблюда». Це повідомлення має ознаки замовного.

 

Цього дня ще 5-й канал повідомляє про безстроковий страйк миколаївських електротранспортників. Інші продовжують про це мовчати.

 

Канали замовчують інформацію про зустріч російського президента Медведєва з головами Конституційних судів України та Росії і його про оцінки важливості рішень нашого КС (що має всі ознаки втручання російського президента у внутрішньоукраїнські справи).

 

Крім того, канали мали цього дня непогану нагоду компенсувати відсутність у своїх матеріалах експертних оцінок дій нової влади - «Інтерфакс-Україна» цього дня наводить результати експертного опитування «100 днів президента Януковича», що його провів фонд «Демініціативи». Було опитано 19 експертів, які в цілому негативно оцінили перші дії президента (середня оцінка становила 2,7 балів за 11-бальною шкалою). Втім, канали цю інформацію проігнорували.

 

ICTV дає у випуску замовний рекламний сюжет про горілку «Наша марка».

 

3 червня (четвер)

 

Ключовими подіями четверга було послання Януковича в палаці «Україна» і придушення акцій опозиції з цього приводу. Перша подія висвітлювалася більшістю каналів широко, але надзвичайно тенденційно і некритично. Друга - дуже фрагментарно і неповноцінно.

 

Про послання президента Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV подають розлогими сюжетами, де зібрано переважно численні тези виступу Януковича - одні синхронами, інші переказом. СТБ і «Україна» були більш помірними. Новий канал і 5-й канал обмежилися короткими повідомленнями із синхроном. Канали по-різному відтворюють баланс думок. Так, Перший канал, кажучи про «першу реакцію політиків на послання», цитує міністра економіки Цушка, нардепа-литвинівця Шарова і головного комуніста Симоненка. Всі думки опозиції у викладі журналістів каналу такі: «А присутній у палаці "Україна" нунсівець Кирило Куликов у щирості намірів сумнівається».

 

«1+1» також лише імітує баланс думок цілком нейтральним синхроном соціаліста Мороза. Про опозиційні думки сказано так: «Власне, несподівано навіть для себе знайшов прихильників серед тих нечисленних представників опозиції, які прийшли послухати президента до українського палацу "Україна". Ось що каже Кирило Куликов». Далі - обірваний і висмикнутий з контексту синхрон: «Президент имеет право меня услышать. Законы, которые оппозиция подает, должны рассматриваться. Виктор Федорович сказал - основным вопросом является борьба с коррупцией».

 

«Інтер» повторив лише доволі загальні й абстрактні звинувачення опозиції: «Власть не выполняет предвыборные обещания, действует не в интересах Украины в вопросах энергетики и внешней политики, а также за сто дней не сделала ничего, чтобы поддержать малый и средний бизнес» - з посиланням на думку опозиційного прем'єра Соболєва. І надав слово «технічному» опозиціонеру Арсенію Яценюку, який «считает, в программе Виктора Януковича - десятки будущих законов и нормативных актов, которые касаются всех сфер жизни страны, но нет ответа на главный вопрос - как развивать экономику? Для этого, по словам Яценюка, необходимо определить приоритеты».

 

Близькими до балансу думок були журналісти СТБ, які надали доволі концептуальний синхрон опозиційного міністра фінансів Сенченка з критикою дій нової влади. Але й тут повноцінного балансу думок не було. ICTV в якості «балансу» дає таке: Депутат із опозиції Кирило Куликов переконаний: «Критика має бути конструктивною і він прийшов, аби на власні вуха почути, що скаже президент» - і синхрон саме такого змісту (тобто не по суті президентських тез чи оцінок його 100-днівки). Щоправда, до цього канал додає окремий матеріал про те, що Юлія Тимошенко критикує президентський варіант судової реформи. Плюс повідомляється, що «лідерка БЮТ проаналізувала 100 днів президентства Януковича, зазначивши, що з приходом нової влади зникла свобода слова та демократія, не виконуються передвиборні обіцянки. Зарплати і пенсії не підвищені, зростають комунальні тарифи і ціна на газ. Згубними для держави назвала Юлія Тимошенко і угоди щодо Чорноморського флоту Росії. Російські кораблі псують морську фауну, відлякуючи іноземних інвесторів, які могли б розвивати інфраструктуру й курортний бізнес у Криму». Закінчується повідомлення усе ж згадкою тези про «роз'єднаність опозиції». І далі йде «конструктивний» Яценюк, що «закликає владу активніше підтримувати аграріїв».

 

5-й канал і «Україна» також цитують оцінки перших 100 днів нової влади від Тимошенко. Але дуже лаконічно і вибірково.

 

Про придушення правоохоронцями опозиційної акції біля палацу «Україна» Перший канал повідомляє лише таке: «Протестувати опонентам під палацом "Україна", де відбувалася подія, суд і міліція не дозволили. Жорсткі заходи безпеки глава президентської Адміністрації пояснив ґрунтовними підставами у спецслужб». «Інтер» і ICTV взагалі цієї події «не помітили», що точно є ознакою цензури. Інші канали були більш докладними. Хоча жоден не повідомляв ані про надзвичайну кількість міліції на всіх прилеглих до палацу «Україна» вулицях, ані про застосування правоохоронцями сили проти мітингувальників.

 

Про прийняття цього дня парламентом закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики повідомляють усі канали. Втім, збалансовано і більш-менш повно цю тему подали лише «1+1», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна».

 

Перший канал, «1+1» і «Інтер» з ознаками замовності (брак балансу думок, бекґраундів) розповідають про доручення прем'єра Азарова добудувати Дарницький міст у Києві.

 

Лише «Україна» цього дня продовжувала стежити за подіями в Харкові, де захисники парку пікетували обласне управління внутрішніх справ проти бездіяльності міліції. Інші канали тему замовчують.

 

Усі канали проігнорували цього дня низку важливих тем, що може бути ознакою цензури. По-перше, цього дня було опубліковано декларацію Януковича за попередній рік. Ще одна важлива тема - Народна партія Литвина заявила, що її членів примушують переходити до Партії регіонів. Інша тема - Держдеп США висловив занепокоєння ситуацією зі свободою слова та зборів в Україні. Цього ж дня «Наша Україна» виступила з різкою заявою про те, що режиму Януковича «вистачило 100 днів для введення поліцейських стандартів у здійсненні внутрішньої політики». І Тимошенко на зустрічі з представниками ПАРЄ заявила, що нова влада становить загрозу для суверенітету України. Всі ці теми проігнорували всі канали без винятку.

 

На Першому каналі замовний сюжет із обґрунтуванням необхідності підвищення тарифів за комунальні послуги. Тут нема ні балансу думок, ні належних бекґраундів.

 

«1+1» з ознаками замовності (критична неповнота, брак балансу думок, невідділення фактів від коментарів) повідомляє про те, що «чистка рядів серед правоохоронців вже має реальні результати». Результати - це 4 заарештованих. Хто вони такі, за що їх заарештовано - невідомо. Але позитивна журналістська оцінка звучить. Ще «1+1» дає сюжет про те, що на Луганщині дівочий гурт придумав пісню «Дядя Вітя Янукович». Сюжет, присвячений планам із повернення казино, на каналі став рекламою віце-прем'єра Колесникова.

 

4 червня (п'ятниця)

 

Про велику прес-конференцію Януковича в Українському домі розповідали всі канали. Дві ключових теми - стосовно відповідей президента на закиди журналістів про цензуру і про невдале його запрошення журналістів до себе в резиденцію «Межигір'я» - повноцінно розповіли лише СТБ, 5-й канал і «Україна». Решта каналів «згладжувала» всі небажані для іміджу влади кути. Те ж саме стосується й акції протесту, яку правоохоронці так і не пустили до Українського дому.

 

У п'ятницю з ознаками замовності (неповнота інформації, брак балансу думок) про виступ віце-прем'єра Тігіпка в парламенті повідомляли Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV. Про поїздку першого віце-прем'єра Клюєва до Запоріжжя з ознаками замовності повідомляли Перший канал, «Інтер» і ICTV.

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня, що Верховний суд дав подання до Конституційного Суду відносно конституційності посилення повноважень Вищої ради юстиції. В контексті останніх подій тема є дуже важливою, але всі інші канали її проігнорували.

 

Канали замовчали, що представники ПАРЄ висловили занепокоєння порушеннями свободи слова і прав людини в Україні. Канали замовчали запит депутата Омельченка про створення спеціальної тимчасової слідчої комісії з розслідування злочинних діянь президента України Віктора Януковича й усунення його з посади в порядку імпічменту.

 

Канали замовчали ще одну, набагато важливішу тему. У п'ятницю прес-служба голови Комітету ВР з питань правосуддя Сергія Ківалова повідомила, начебто Венеціанська комісія «задоволена врахуванням своїх рекомендацій у законопроекті «про судоустрій і статус суддів». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна». Разом із тим, член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук у коментарі агентству заявила, що «Венеціанська комісія не могла і не ухвалювала жодних рішень, тому що проекту закону в комісії немає. Його ще просто Україна не направила. У зв'язку з цим сьогодні позиція комісії полягає в тому, що вона готова надалі до співпраці. Венеціанська комісія говорить про те, що готова прийняти до розгляду той проект, який внесений президентом до парламенту, готова розглянути ті пропозиції, які сьогодні знаходяться в парламенті, і дати, відповідно, свої рекомендації в найкоротші терміни». Замовчання такої значущої теми однозначно має цензурну природу.

 

Крім того, канали замовчали, що влада канадської провінції Квебек визнала Голодомор геноцидом українського народу. Не повідомляли канали і про те, що мер Москви Юрій Лужков із посиланням на президента Януковича сказав, що він уже не є в Україні персоною нон ґрата.

 

Крім того, ICTV дає замовний матеріал про презентацію нової книжки Кучми, в якому зокрема надає трибуну прем'єру Азарову і «технічному» опозиціонеру Яценюку.

 

5 червня (субота)

 

У суботу Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і 5-й канал з ознаками замовності повідомляють про кабмінівську нараду з питань розрахунків за газ. По суті, всі ці матеріали - без жодного балансу думок і без належної повноти подачі фактів - перетворено на рекламу першого віце-прем'єра Клюєва. Є навіть журналістські оцінки: «Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв непохитний... Тон розмови має ефект» («1+1»). «Правительство Украины обеспокоено низким уровнем расчетов за природный газ внутренними потребителями» («Інтер»). «...Український уряд занепокоєний поганими розрахунками за спожитий газ» (ICTV). «Найбільше урядовців турбують теплокомуненерго, які не платять за газ» (5-й канал).

 

Крім того, в суботу «1+1» і ICTV рекламують новий президентський «Аеробус», який має днями прилетіти до України. «Інтер» подає з ознаками замовності заяву спікера Литвина про те що він внесе на розгляд ВР законопроект про виділення 80 млн грн на лікування онкохворих дітей. А 5-й канал з ознаками замовності подає інформацію про те, що міністерство ЖКГ пропонує на 5% знизити поріг отримання українцями житлових субсидій.

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів (або замовчань важливих тем) з ознаками замовності (цензури):

 

ICTV                          49,

 

Перший канал           49,

 

«Інтер»                       48,

 

 «1+1»                         39,

 

Новий канал              35,

 

СТБ                            32,

 

5-й канал                   30,

 

«Україна»                   27 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Фото - www.unian.net

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33312
Читайте також
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 848
10.06.2010 14:40
Єгор Соболєв, «Свідомо»
35 169
04.06.2010 10:28
«Телекритика»
32 673
29.05.2010 14:41
«Телекритика»
31 994
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
5066 дн. тому
Отаре,спасмбо за реакцию на мое замечание. Ваши ссылки на причины не полного мониторинга 5-го канала я вижу все время. Но хотелось бы все же определить ,кто у наз "чемпион" по заказухе-джинсе. Интересный и такой факт:-опросы на 5-м показывают что 95% меняют мат. благополучие на СВОБОДУ,на Интере и у Шустера почти--зеркальное отражение. Страна то одна и частотное накрытие примерно одинаково....возникает подозрение что что то здесь не так--"подкрутка спидометра"??? Хотелось
Otar Dovzhenko
5066 дн. тому
atos, на 5 каналі є підозрілі сюжети, про це йдеться, зокрема, в останніх моніторингових публікаціях - http://telekritika.ua/news/2010-06-07/53468 , http://telekritika.ua/medialiteracy/2010-06-09/53532. Протягом двох місяців у нас не було технічної можливості моніторити 5 канал, про що ми весь час повідомляли, публікуючи моніторинг. Чи є тут політичний підтекст? Ні, немає, проблема була суто організаційна (доступ до записів і розшифроувань).
atos
5066 дн. тому
Интересно, на САМОМ-САМОМ ЧЕСНОМ 5-м канале бывают НЕзаказные сюжеты,проэкты??? Но в статистике или ничего или мизер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду