Піскун пообіцяв встановити замовників вбивства Гонгадзе

5 Вересня 2005
808
5 Вересня 2005
11:57

Піскун пообіцяв встановити замовників вбивства Гонгадзе

808
Піскун пообіцяв встановити замовників вбивства Гонгадзе
Генпрокурор Святослав Піскун обіцяє, що його відомство зможе встановити замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Генпрокуратура впорається з цим завданням", - сказав Піскун під час теледискусії з вдовою журналіста Мирославою Гонгадзе на "5 каналі" у суботу ввечері.

"Справа Гонгадзе частково розкрита. Інша продовжує... І друга частина справи активно розслідується, щоб бути направленою до суду", - відзначив Піскун.

Вдова журналіста на це запитала: "Що значить часткове розкриття справи?"

"Юридично це зроблено дуже витончено, але в реальності це відділення тільки частини документів", зазначила вона, додавши, що не має доступу до великої частини документів, пов’язаної з замовниками вбивства.

"Я не буду бачити протоколів допитів Кучми, Литвина, Деркача...", - сказала Мирослава.

Піскун натомість пообіцяв, що вона зможе ознайомитися з усіма матеріалами справи. Він декілька разів підкреслив, що йдеться не про частину, яку вже розкрито, а про всю справу в цілому.

Коли Гонгадзе на це відзначила, що генпрокурор таким чином фактично порушить українське законодавство, Піскун відповів: "Я не зрозумів. Ви не хочете ознайомитись (зі справою)?".

Ведучий Роман Скрипін також поставив Піскуну питання, чи будуть навіть при не встановленій автентичності записів Мельниченка проведені слідчі дії щодо викладених там фактів злочинних дій українських високопосадовців.

"По тим записам, про які ви говорите, навіть якщо не встановлено їх автентичності, ми обов’язково проводимо, проводили і будемо проводити перевірки тих фактів, які визначені на касетах", - відповів Піскун.

"Це 700 годин записів. Якщо ви розумієте, що таке сім сотень годин записів... Щоб їх усі перевірити, де є ознаки якихось дій, які потрібно перевіряти. Це дуже великий об’єм роботи. І ми цим займаємося", - сказав генпрокурор.

На прохання Мирослави Гонгадзе назвати хоч би одну кримінальну справу, що була порушена за матеріалами плівок Мельниченка, Піскун відповів: "Наприклад, по епізоду, що стосується Щербаня".

Коли вдова журналіста і ведучий почали питати про справи стосовно Юрія Кравченка, помічника Головатого, Олександра Єльяшкевича та ін., Піскун сказав: "Заяви повинні мати характер оригінальний. Ми не можемо невідомо з чого порушувати кримінальну справу".

"Голова слідчої комісії у справі Гонгадзе Григорій Омельченко у квітні направив запит з викладенням фактів стосовно злочинів президента Кучми, пана Литвина і пана Деркача. І були оприлюднені факти й було запитання про порушення кримінальної справи. Чому це не було зроблено?", - запитала вдова журналіста.

На це генпрокурор пояснив, що "вирішує, порушувати чи не порушувати справу конкретний слідчий або прокурор. Вирішує слідчий і прокурор, який має повноваження прийняти рішення по будь-якій заяві".

"Якщо слідчий чи прокурор на підставі свого внутрішнього переконання зробив висновок, що немає складу злочину або він є, він приймає рішення про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи", - сказав він.

"Я передивлюся ще раз ту заяву, яка була в січні місяці, яка стосувалася Кучми, Литвина і Деркача. І я вам дам відповідь. Можливо, там і порушена кримінальна справа. Я зараз не знаю", - відзначив генпрокурор.

На питання Скрипіна, чи подасть він у відставку, якщо справу Гонгадзе так і не буде розкрито, Піскун відповів: "Справа розкрита, по-перше. А по-друге, питання про мою відставку вже досить жувати".

На уточнююче питання журналіста, чи піде він у відставку, якщо не буде встановлено замовників вбивства, генпрокурор сказав: "Обов’язково".

"Обов’язково? То ви замовника будете встановлювати чи ви підете у відставку, якщо виявиться, що його не можна встановити?", - перепитав ведучий "5 каналу".

"Обов’язково я не піду в відставку, тому що я буду встановлювати замовника", - сказав Піскун.

Українська правда

Читайте також:

Мирослава Гонгадзе прибула до Києва для ознайомлення з матеріалами справи

Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним

Держдепартамент США спростовує інформацію про допит Мельниченка 5 вересня

Національна спілка журналістів збирає підписи під колективним листом до Президента

Доповідь Піскуна по справі Гонгадзе отримала схвальні відгуки у Копенгагені

Порошенко заборонив Мельниченку шантажувати Ющенка

Мельниченко зробив офіційну заяву

Отставка Пискуна помешает завершению «дела Гонгадзе»?

Сергій Шолох здивований заявою Піскуна про допит Мельниченка

Американский суд допросил Мельниченко

Ющенко присвоїв Гонгадзе звання Героя України (посмертно)

Дело Гонгадзе зависит от Пискуна

Піскун досі не слухав справжніх записів Мельниченка

Експертиза „плівок Мельниченка” не сприятиме розслідуванню - думка експерта

Шокін: Генпрокуратура не причетна до витіку інформації щодо місця перебування генерала Пукача

Заступник Піскуна не заважав Турчинову ловити Пукача

Виклик Мельниченка до суду перенесено на 24 серпня

Убивці Гонгадзе скоро опиняться на лаві підсудних

Григорий Омельченко: Генпрокуратура умышленно затягивает расследование дела Гонгадзе

Вдова Гонгадзе ждет ответа от Пискуна

Справу про вбивство Георгія Ґонґадзе ще рано передавати до суду, вважає вдова журналіста Мирослава Ґонґадзе
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду