Національна спілка журналістів збирає підписи під колективним листом до Президента

30 Серпня 2005
762
30 Серпня 2005
14:29

Національна спілка журналістів збирає підписи під колективним листом до Президента

762
Національна спілка журналістів збирає підписи під колективним листом до Президента
Сьогодні НСЖУ оприлюднила звернення до українських журналістів від імені голови Спілки Ігоря Лубченка із закликом підписати колективного листа до Президента України Віктора Ющенка. У зверненні, зокрема, йдеться про те, що "за п’ять років від дня загибелі Георгія Гонгадзе, що минають 16 вересня, так і не розкрито цей злочин." Прохання стосується всіх журналістів, незалежно від того, чи є вони членами Спілки.

Кожен, хто згоден з текстом (додається), має підписати його і надіслати оригінал за адресою: Секретаріат Президента України, вул. Банкова, 11 Київ, 01220. Ксерокопію цього листа з підписами потрібно переслати до Національної спілки журналістів України за адресою: НСЖУ, вул. Хрещатик, 27а, Київ, 01001, аби там "могли підпорядкувати кількість ЗМІ і журналістів, які виявилися небайдужими до пам'яті наших загиблих колег."

Текст колективного листа до В.Ющенка приведемо повністю:

"Президенту України

В.А.Ющенку

Шановний пане Президенте!

Ми, журналісти друкованих, аудіовізуальних засобів масової інформації - державних, комунальних, приватних - звертаємося до Вас напередодні 16 вересня - п’ятої річниці з дня підлого вбивства нашого колеги Георгія Гонгадзе. Присвоєння йому Вашим Указом звання Героя України посмертно - невелика втіха для його рідних і близьких, для журналістської спільноти країни. Адже і досі не названі поіменно і не покарані замовники, організатори і виконавці цього страхітливого злочину, який обурив весь цивілізований світ.

Не бракувало запевнень з боку Вашого попередника, тодішніх керівників правоохоронних органів у тому, що розкриття таємниць вбивства Георгія Гонгадзе знаходиться під їхнім контролем і злочинцям не вдасться уникнути правосуддя. Ми знаємо, чим завершилися ті обіцянки.

Але ж з шестидесяти місяців, що минають від часу вбивства, майже вісім припадають на час, коли державу очолюєте Ви, який неодноразово, як до виборів, так і після обрання Главою держави, запевняв журналістів і все українське суспільство, що вбивці Георгія Гонгадзе, ким би вони не були, дістануть заслужену кару.

Натомість ми і сьогодні є свідками таких же, як і за часів попередньої влади, популістських заяв і обіцянок Генеральної прокуратури. Конкретних же результатів немає і досі, тіло нашого колеги і дотепер зберігається у якихось коробках, і не поховане у рідній землі.

Не забуваймо: понад сім років тому вбито головного редактора газети “Вечерняя Одесcа” Бориса Дерев’янка, але й досі не тільки не заарештовані і не притягнуті до суду, але навіть не названі замовники цього злочину, невиправдано довго тягнеться судовий процес над вбивцями тележурналіста Ігоря Александрова. Немає належної прозорості і у вивченні обставин загибелі інших наших колег.

Шановний пане Президенте! Вступивши на посаду глави держави, Ви взяли на свої плечі важку ношу політичних, соціальних, економічних, міжнаціональних, міжконфесійних та інших проблем. І ми готові підтримувати Вас у їхньому вирішенні, побудові незалежної, демократичної і правової держави.

Але хочемо сказати відверто: доти, доки не буде поставлено останню крапку у справах про вбивство Георгія Гонгадзе, Бориса Дер’явянка, Ігоря Александрова й інших наших колег, ми, журналісти, почуватимемося незахищеними у власній державі і всі запевнення про прагнення влади забезпечити свободу слова в Україні залишаються для нас політичною риторикою – і не більше.

Закликаємо Вас, пане Президенте, до конкретних дій.

Журналісти______________________________________________________________

(назва засобів масової організації)

________________________________________________________________________

(місто, область)

________________________________________________________________________

(прізвище, ініціали, посада)

підпис"

Детектор медіа

Читайте також:

Сергій Шолох здивований заявою Піскуна про допит Мельниченка

Григорий Омельченко: Генпрокуратура умышленно затягивает расследование дела Гонгадзе

Вдова Гонгадзе ждет ответа от Пискуна

Президент Ющенко за перенесення суду у справі Александрова до Києва

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Віктор Ющенко у Донецьку зустрівся з родиною загиблого журналіста Ігоря Александрова

В Луганске идет слушание по делу Александрова

Видавці періодичної преси вимагають Ющенка, Піскуна та Луценка розкрити всі злочини, вчинені проти журналістів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду